KRITISKE: Partileder Trine Skei Grande (V) og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen (KrF) understreker at regjeringen er forpliktet til å forsøke å finne en løsning sammen med samarbeidspartiene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRITISKE: Partileder Trine Skei Grande (V) og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen (KrF) understreker at regjeringen er forpliktet til å forsøke å finne en løsning sammen med samarbeidspartiene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Sp: - Et skikkelig mageplask av regjeringen

KrF og Venstre ha flere folk og færre fly

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og nestleder i Frp Per Sandberg fram den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Den nye langtidsplanen for Forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år.

I forslaget til langtidsplan ønsker regjeringen at det gjennom innsparing, endret personellstruktur og effektivisering skal frigjøres i underkant av 2,5 milliarder kroner allerede innen utgangen av 2020.

Over en periode på 20 år blir dette om lag 40 milliarder kroner.

Legger ned 11 baser

Regjeringen foreslår også å legge ned til sammen elleve større og mindre anlegg. Anleggene som foreslås faset ut er Kjevik, Karljohansvern, Kjeller, Setnesmoen, Grunden 22, Hovemoen, Nærøysund, Trondenes, Åsegården, Harstad Syd og Andøya.

Liv Signe Navarsete (Sp) er kritisk til sentraliseringen, men mener nedprioriteringen av landstyrker er enda verre.

- Det et et skikkelig mageplask av regjeringen å ikke prioritere landstyrkene bedre. Det er rett og slett feigt, og det står i grell kontrast mot det Eriksen Søreide sa i opposisjon. Da avviste hun et forlik med rødgrønne, fordi hun ville ha en massiv økning i heimevernet og vår landsmilitøære evne, sier Navarsete til Dagbladet.

Hun påpeker også at en av de grunnleggende målsettingene er endret:

- Før skulle Forsvaret være en krigsforebyggende terskel, men nå er det endret til at «Forsvaret skal sikre en troverdig avskrekking». Hva betyr dette? Skal vi vi bli et mer offensivt forsvar, som er mer opptatt av internasjonale oppdrag enn sikring av egne grenser? spør Navarsete.

- Svekker forsvarsevnen

Norges Offisersforbund mener at forslaget til langtidsplan innebærer at forsvarsevnen vil bli svekket.

Befalsorganisasjonen er særlig kritisk til nedleggelsen av Kystjegerkommandoen i Harstad og den foreslåtte flyttingen av helikopterbasen fra Bardufoss til Rygge.

– Forsvarsevnen vil bli redusert med regjeringens forslag. Ambisjonene reduseres også økonomisk fordi man ikke oppfyller NATO-målsettingen om å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret, sier lederen i Norges Offisersforbund Egil Andre Aas, til NTB.

Vil ha flere flere folk og færre fly

Kort tid etter at presentasjonen var i gang, kom de første reaksjonene fra samarbeidspartiene KrF og Venstre. Og kravene er klare.

- Hæren og Heimevernet må styrkes, og vi må se på den kapasitetsutnyttelsen som ligger i verneplikten. Vi skal fremdeles ha et forsvar som i hovedsak er basert på verneplikt og folk. Forsvaret skal først og fremst organiseres ut ifra et behov for å forsvare norske interesser, ikke bare ut fra NATO sine behov. Derfor trenger vi flere folk og færre fly enn det regjeringen legger opp til, sier parlamentarisk leder i Venstre Trine Skei Grande i en pressmelding.

Sammen med parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen, understreker hun at regjeringen er forpliktet til å forsøke å finne en løsning med Venstre og KrF.

- Noe av det viktigste er nå å få rettet opp den manglende balansen mellom Forsvarets oppgaver, forsvarsstrukturen og budsjettene for drift, vedlikehold, øving og trening. Etter vårt syn har slik ubalanse redusert Forsvarets operative evne i lange perioder. Dette må nå rettes opp slik at vi får full kampkraft av de våpensystemer og dem kompetanse Forsvaret har, sier Syversen i pressemeldingen.

- Ikke lokaliseringsdebatt

Fredag snakket Dagbladet med NUPI-forsker Karsten Friis, som advarte mot å gjøre dette til en lokaliseringsdebatt.

- Overordnet så ser vi allerede at det vokser fram en diskusjon om hvor basene skal ligge. Det har vi ikke råd til, vi må kunne se på dette basert på Forsvarets operative behov, det kan ikke bli en lokaliseringsdebatt, sier sa Friis til Dagbladet før presentasjonen av langtidsmeldingen.

Per Sandberg lover at det vil bli bevilget mye mer penger i årene fremover, som styrker Forsvarets kampkraft og bærekraft.

– Det skal gjennomføres en rekke tiltak som skal sikre at Forsvaret skal drives på en mer effektiv måte. Dette får konsekvenser for lokalsamfunn og ansatte, fortalte Sandberg.

– La det være klinkende klart, regjeringen forstår at det blir tøft for mange, men vi ser ikke et alternativ hvis vi skal ha et Forsvar som er rustet for det vi står overfor. Derfor må vi prioritere knallhardt og bruke penger der det er har størst effekt, sier han.

VIL HA FÆRRE FLY: Her flyr norske F-16 over flyplassen i i Siauliai i Litauen. Nå vil Venstre ha færre fly og flere soldater. Foto: NTB Scanpix
VIL HA FÆRRE FLY: Her flyr norske F-16 over flyplassen i i Siauliai i Litauen. Nå vil Venstre ha færre fly og flere soldater. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tybring-Gjedde: - Veldig mye klokt

Frps forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde er strålende fornøyd, selv om langtidsmeldingen ikke inneholdt det såkalte toprosentmålet han har jobbet for.

- Jeg er ikke den som skryter så altfor mye, men denne gangen synes jeg regjeringen har gjort veldig mye klokt. Aller best liker jeg at Frps landsmøte har fått gjennomslag, at grasrota er hørt, både med økt tilstedeværelse i nord og store bevilgninger, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Ikke minst liker jeg at Forsvaret nå kan øve mer, og at det heller kuttes i stab og administrasjon.

Elleve baser foreslås også nedlagt for å spare penger. Disse elleve er Kjevik, Karljohansvern, Kjeller, Setnesmoen, Grunden 22, Hovemoen, Nærøysund, Trondenes, Åsegården, Andøya og Harstad Syd.

Tybring-Gjedde støtter i all hovedsak strukturendringene, men sier han forstår at det tøft for dem som må flytte.

- Jeg har stor sympati for dem som nå må flytte eller finne andre ting å drive med, men som forsvarspolitiker må jeg se på forsvarsevnen totalt sett, og da er det riktig å effektivisere.

DET NYE FORSVARET: Slik blir strukturen dersom regjeringen får det som den vil. Foto: Forsvarsdepartementet
DET NYE FORSVARET: Slik blir strukturen dersom regjeringen får det som den vil. Foto: Forsvarsdepartementet Vis mer