Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SP: - Tre partier som får fram det verste i hverandre

Distriktet og vanlige folk blir taperne når Frp, Venstre og Høyre danner regjering sammen, mener Senterpartiet. 

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): - Dette er tre partier som får fram det verste i hverandre. Det er i møte mellom disse partiene at vi har fått sentraliseringen i politiet, kommunetvangsreformen og en regionreform som ingen ønsker, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

- Det er mer av denne typen sentraliserende politikk som nå kommer til å bli resultatet, legger Vedum til.

Han påpeker at når de tre har forhandlet tidligere, har det resultert i plastposeavgift, flyseteavgift, sukkeravgift og økte avgifter for norsk turistnæring.

- Økte forskjeller

Vedum mener regjeringsplattformen også vil føre til økte forskjeller i samfunnet.

- Dette vil også være den mest EU-vennlige regjeringen vi har hatt noen gang. Noen få vil tjene på den nye regjeringen, men kostnadene og konsekvensene vil vanlige folk bære, sier han.

Samtidig er Sosialistisk Venstreparti, som fram til 2013 var i regjering med Senterpartiet, på ingen måte nådigere.

De er ikke imponert over det Venstre har kalt en «rausere» regjering.

- Den mest høyrevridde regjeringa siden krigen har blitt mer høyrevridd, hevder Kirsti Bergstø, partiets fungerende leder, i en e-post til Dagbladet.

Hun tilføyer:

- Samtidig er det svært mange tomme og lite forpliktende formuleringer. Dette er en regjering for de få, ikke for de mange.

IKKE IMPONERT: SV og Kirsti Bergstø.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
IKKE IMPONERT: SV og Kirsti Bergstø. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Angriper Venstre

- Venstre har sviktet miljø og angriper velferd for alle. Her legger de opp til kommersialisering av omsorg, de vil behovsprøve velferd, som vil føre til at folk blir fanget i fattigdom og dermed øke forskjellene, legger Bergstø til.

Blant de tingene Venstre fikk gjennom under forhandlingene på Jeløya, var at regjeringen ikke kommer til å gå inn for oljeleting i Lofoten, Senja og Vesterålen i løpet av de fire neste årene.

De samme gjelder områdene Jan Mayen, iskanten, Skagerrak og og Mørefeltene.

Vil samle opposisjonen

Likevel er ikke Bergstø nevneverdig imponert.

- Det skulle bare mangle at Lofoten og andre sårbare områder slipper oljeboring i perioden. Her har Venstre solgt seg billig, når prisen er fravær av noen nasjonale klimamål, at løftene om utslippskutt før 2020 er gitt opp, og Førdefjorden må belage seg på gruvedumping.

- Heldigvis er denne regjeringen avhengig av støtte i Stortinget for å få gjennomslag for sin politikk, men det kan det virke som at de har glemt der ute på Jeløya. Vi vil invitere opposisjonen som utgjør flertallet til å samle oss mot de usosiale forslagene, avslutter Kirsti Bergstø.

Ambivalent Hareide

Da pressen spurte statsminister Erna Solberg om hva hun tror det tidligere støttepartiet KrF mener om regjeringserklæringen, mente hun at leder Knut Arild Hareide trolig ville være positiv til deler av den.

- For Høyre har det vært viktig å bygge et bredt borgerlig samarbeid. Vi bygger nå en bredere borgerlig plattform. KrF har valgt å ikke være en del av denne, likevel bygger vi videre på enighetene med KrF fra Nydalen og budsjettforhandlingene.

Da NTB kontakter Hareide søndag, svarer han følgende på hva han synes om politikken Venstre, Frp og Høyre har lagt fram:

- Jeg tenker at noen deler ser vi positivt på, mens andre deler er negative. Noe som var forventet. Vi får ikke alle svarene i dag.

- Det som er avgjørende for at samarbeidet skal lykkes, er de konkrete sakene og prioriteringene fremover. Jeg tror ikke dette er dagen som avgjør norsk politikk de neste fire årene, sier KrF-lederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!