KRITISK: Emilie Enger Mehl (Sp) mener reaksjonene fra ordførere rundt om i landet viser at det var feil å sentralisere politiet. Foto: Senterpartiet.
KRITISK: Emilie Enger Mehl (Sp) mener reaksjonene fra ordførere rundt om i landet viser at det var feil å sentralisere politiet. Foto: Senterpartiet.Vis mer

Sp: - Vi risikerer å få et lovløst samfunn

Flere kommuner nekter å akseptere samarbeidsavtalene med politiet som skal inngås i forbindelse med politireformen. - Det viser at det var feil å sentralisere, sier Emilie Enger Mehl (Sp).

Minst seks kommuner nekter å skrive under på samarbeidsavtaler med politiet, ifølge NRK. Ordførere og rådmenn mener politiet er for fraværende, og at man har fått et B-lag blant kommunene.

- Det er et veldig sterkt signal at ordførere over hele landet ikke vil signere. Det gjelder også ordførere fra partier som står bak reformen, som Arbeiderpartiet og KrF, sier Emilie Enger Mehl (Sp) til Dagbladet.

KRITISK: Lene Vågslid (Ap).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Lene Vågslid (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Men også Arbeiderpartiet er kritiske til gjennomføringen av reformen.

- Jeg forstår frustrasjonen til ordførerne godt. Men også den krevende situasjonen politiet er satt i, sier Lene Vågslid (Ap) til Dagbladet.

- Når regjeringa ikke prioriterer å styrke driften av distriktene, og samtidig gjennomfører en reform som ikke er finansiert godt nok, blir det nesten umulig for politidistriktene å legge fram avtaler som kan styrke politiet lokalt, fortsetter hun.

Ordfører: - Vi er på krigsstien

I forbindelse med nærpolitireformen skal alle politidistrikter inngå samarbeidsavtaler med kommunene.

Men i Skjervøy i Troms, Nittedal og Lørenskog i Akershus, og Fyresdal, Kragerø og Vinje i Telemark, mener kommunepolitikerne at tilbudet er for dårlig.

- Vi er på krigsstien mot politiet nå, sier ordfører i Fyresdal, Erik Skjervagen (Ap), til NRK.

Ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) i Vinje i Telemark mener det har blitt et B-lag av kommuner som politiet ikke prioriterer.

Også ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) i Skjervøy i Troms har fått nok.

- Et livskraftig samfunn trenger et nærpoliti ute blant folk, ikke bare en person som sitter på lensmannskontoret her noen timer i uka, sier han til NRK.

Ap: - Situasjonen er kritisk

- Dette viser at det var feil å sentralisere så mye som regjeringen har gjort. De må ta signalene om at politiet blir fjernere fra folk på alvor, sier Mehl.

- Hva tror du konsekvensene vil bli?

- Hvis politiet ikke har kapasitet til å jobbe forebyggende, så risikerer man å få et lovløst samfunn. Hvis man bor i en kommune hvor det er lite risiko for å bli tatt for kriminalitet, så vil det skape uro og utrygghet.

Mehl påpeker at Politiets Fellesforbund nylig varslet om at det blir nedbemanning i alle politidistrikter med statsbudsjettet som nå er lagt fram.

- Det er helt uholdbart når politiet allerede sliter med å være til stede, sier Mehl.

- Arbeiderpartiet mener regjeringa bryter med forliket om politireformen. Folk som har blitt lova et bedre, nærmere og synligere politi, får ikke det. Det er rett og slett løftebrudd, sier Vågslid.

Hun viser til at det i flere politidistrikter må nedbemannes, eller flere titalls stillinger må stå ledige for å overholde budsjettet, blant annet i Oslo, Møre og Romsdal og Nordland.

- Situasjonen i distriktene er kritisk, avslutter Vågslid.