Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp: - Virker som Frp vil gjøre det umulig for asylsøkere å få opphold

Krf forbereder seg på store diskusjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag setter innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i gang arbeidet med å stramme inn reglene for å få permanent opphold i Norge. Justis- og beredskapsdepartementet fremmer nå et høringsnotatet med forslag til flere endringer i reglene.

Ett av tiltakene Listhaug vil presentere, er langt strengere krav for å få permanent opphold i Norge.

- Urimelig strengt Perioden for å få permanent opphold i Norge utvides fra tre til fem år. Departementet sender også på høring forslag om at det skal innføres krav om norsk- og samfunnskunnskap og i tre år før det gis permanent opphold.

Men hvorvidt de andre partiene syns at Listhaug faktisk holder seg innenfor integreringsavtalen gjenstår å se.

- Kravet om at man må ha jobbet i tre år før man får permanent opphold, er veldig strengt. Jeg er veldig i tvil om at vi kommer til å støtte det, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad til Dagbladet. 

- Kommer dere til å si nei? 

- Vi har ikke diskutert dette ennå, så det er for tidlig å konkludere, men det virker urimelig strengt.  

Arnstad påpeker at Norge ikke må innføre regler som gjør det umulig å få opphold i Norge.

Går utover avtalen - Akkurat dette kravet gjør at man får inntrykket av at Frp ønsker å gjøre det umulig for asylsøkere å få opphold i Norge. Vi skal være stringente, men vi skal ikke innføre krav det er umulig å innfri.  

Arnstad sier at enkelte av forslagene er en del av asylavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre, andre er i tråd med asylforliket. Men hun mener noen av punktene går utover disse avtalene, og konkretiserer på en helt annen måte enn det partiene ble enige om i forliket. 

- Listhaug må huske på at det i avtaleteksten står at tiltak skal være i tråd med god rettssikkerhet og internasjonale konvensjoner. Det blir en rettesnor for oss.

Innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Toskedal, sier til Dagbladet at deler av forslaget ser ut til å gå utover forliket.

Store friheter - Listhaug har jo anledning til å ta seg store friheter, det er prinsipielt i orden. Vi går gjennom forslaget nå, deler av forslaget ser ut til å gå utover forliket og det er ting det vil bli diskusjon om, sier Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF.

Toskedal trekker spesielt fram punkter som omhandler barn og unge på flukt, og kravene for familiegjenforening.

- Vi må ikke gi opp prinsippet om at de som trenger beskyttelse skal få det. Og vi vil diskutere forsalg vi mener kan gjøre integreringen dårligere, sier han til Dagbladet.

- For fem år siden er nok ikke dette en politikk KrF hadde gått med på. Men nå er situasjonen annerledes og det krever nye tiltak. Politikken må bli deretter, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media