FRYKTER SKYHØYE PRISER: Ola Borten Moe mener saken om kraftlinjene i Hardanger er blåst ut av proporsjoner. Nå frykter han en forlenget strømkrise i Midt-Norge. Foto: Ole Morten Melgård.
FRYKTER SKYHØYE PRISER: Ola Borten Moe mener saken om kraftlinjene i Hardanger er blåst ut av proporsjoner. Nå frykter han en forlenget strømkrise i Midt-Norge. Foto: Ole Morten Melgård.Vis mer

Sp-Borten: - Ville overdrivelser i Hardangersaken

Stortingsrepresentant Ola Borten Moe (Sp) frykter at en sjøkabel i Hardanger vil forlenge strømkrisen i Midt-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Det kan bety flere vintre med skyhøye strømpriser nord for Dovre, sier Borten Moe til TV 2.

Sp-politikeren mener motstanden mot den planlagte høyspentlinjen i Hardanger er preget av ville overdrivelser og at motforestillingene mot sjøkabel ikke er kommet godt nok fram.

- Vi som bor i Midt-Norge er selvsagt bekymret for at Hardangersaken skal få konsekvenser for vår forsyningssikkerhet. I vinter betalte vi 14 kroner for en kilowattime mens man betalte 1 krone på Østlandet, sier Sp-politikeren.

Dyrere og dyrere Borten sier regjeringens plan for å sikre strøm til Midt-Norge er en ny linje fra Sogn og Fjordane til Møre og Romsdal. Han er nå bekymret for at den blir utsatt.

Borten Moe mener det ikke kommer godt nok fram i debatten at sjøkabel vil gi kraftig økning i nettleia som strømkundene må betale.

- I Hardanger er det snakk om 3 milliarder, sier Statnett. Det er 1,7 millioner husstander i Norge og da er det bare å dele for å finne ut at prisen per husstand blir mange tusen kroner. Ørskog-Fardal vil koste enda mye mer, så det er snakk om store, store beløp, sier Borten Moe.

Borten Moe er ikke alene i Senterpartiet om å være kritisk til sjøkabler.

Foretrekker luftstrekk Geir Pollestad er stortingsrepresentant for Senterpartiet, og mener saken har fått altfor stor oppmerksomhet. Saken har blitt betydelig større enn hva den fortjener. Egentlig er luftstrekk og kraftmaster å foretrekke, og bare i helt spesielle tilfeller må vi legge sjøkabel, sier Pollestad.

Det er miljøvernministeren uenig i.

- Jeg håper og tror at vi kan få til sjøkabler på mange andre strekninger også, sier Erik Solheim (SV) til TV 2.

(NTB)