Sp-bråk på kammerset

Sp-leder Anne Enger Lahnstein avviser at det er opprør i partiet, tross krass kritikk fra sentrale tillitsfolk. - Oppør i Senterpartiet? Selvsagt ikke. Jeg kjenner ingen som ikke er tilfreds med at vi sitter i regjering. Men det er klart at makt koster, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke oppfordret påtroppende generalsekretær Per Olaf Lundteigen ordførerne til å gjøre opprør mot sentrumsregjeringen. I går sa nestleder Åse Grønlien Østmoe til NRK-Hedmark at regjeringen ikke kan fortsette dersom den ikke får mer gjennomslag.

Også lederen i Senterungdommen, Bjørn Arild Gram, kom med kritikk av regjeringen.

Partileder Anne Enger Lahnstein likte uttalelsene i går dårlig, men avviser bestemt at det er snakk om opprør i partiet.

- Jeg ser på dette som uttrykk for utålmodighet. Dessuten handler det i en viss grad om mangel på informasjon om budsjettbehandlingen i Stortinget, hvor komitébehandlingene har gitt ulike konstellasjoner. Åse sitter jo ikke i Stortinget, sier Anne.

Etter å ha spist kameler både på Voksenåsen og i Stortinget og etter å ha høstet kritikk fra sentrale partifolk, er Anne Enger Lahnstein likevel ikke i tvil om at regjeringsmakt smaker bedre enn en skyggetilværelse i Stortinget.

Makt koster

- Etter et dårlig valgresultat er det en stor seier for Senterpartiet å sitte i sentrumsregjering. Men regjeringsmakt har sin pris. Sp har hatt regjeringsmakt før, vi vet at kompromisser kan gi slitasje, men ikke etter seks- sju uker.
Dessuten, etter langt liv i politikken vet jeg at man alltid må vurdere alternativet. Hva hadde det vært? Jo, å sitte i Stortinget, som SV gjør, uten den innflytelse regjeringsdeltakelse gir. Den diskusjonen som er startet i SV om regjeringsdeltakelse, er interessant. Sp har i flere år rendyrket partiprofilen. Nå er det uten tvil en fordel for Sp å påvirke politikken gjennom å sitte i regjering. Men det er klart en stor overgang for Sp, som har sittet med en stor gruppe i Stortinget, til å få en liten gruppe og så komme i trepartiregjering og overta Ap's budsjett som vi får noen uker på å endre. Det blir mange kompromisser, sier Anne.

Vitalisering

Sp's påtroppende generalsekretær Per Olaf Lundteigen beklaget i forrige uke den offentlige sparepolitikken som sentrumsregjeringen legger opp til og oppfordret til ordføreropprør.

- Opprør er det ikke noe behov for. Men Lundteigen formidler en utålmodighet fra dem som har ansvar for tilbudet i kommunene. Lundteigen og jeg er også enige om at det er behov for vitalisering av partiet.
Når man har regjeringsmakt, vil partiet ofte føle seg mindre viktig. Men folk som tar ansvar for Sp skal vite at de kan utnytte den muligheten regjeringsmakt gir. Det skulle også bare mangle, sier Sp-lederen.

Lahnstein synes ikke et budsjettforlik med Fremskrittspartiet var en for høy pris for makt.

- Nei, den situasjonen vi fikk er først og fremst et resulat av budsjettreformen. Landet skal ha en regjering, og landet skal ha et budsjett. Den nye reformen gjør at det ikke lenger var mulig å kjøre slalåm i Stortinget.

- Og når det ikke var mulig å komme fram til en avtale med Ap, måtte vi forutse resultatet. Jeg er fornøyd med at vi kunne skape ro om budsjettet. Sentrumsregjeringen har vist at vi både kan og vil styre, sier Anne.

Ap neste gang?

Hun håper på bedre samarbeid med Arbeiderpartiet neste gang.

- Å være blokk-uavhengig kan selvsagt ikke bety å ensidig støtte seg på Høyre og Fremskrittspartiet. Det er en umulig tanke.

Etter hvert tror jeg på et konstruktivt Ap som sentrumsregjeringen kan finne gode løsninger med, sier Anne Enger Lahnstein.

<B>KOSTER: </B> Regjeringsmakt koster, erkjenner Sp-leder og kulturminister Anne Enger Lahnstein.