REVIDERT NASJONALBUDSJETT

Sp får hjelp av KrF til å fjerne dødsgebyr

- Jeg har stor tro på at vi skal lykkes, sier Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i KrF.

SMÅLIG: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det er smålig av regjeringen å innføre gebyr på skifteattest etter dødsfall. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SMÅLIG: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det er smålig av regjeringen å innføre gebyr på skifteattest etter dødsfall. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har gått i bresjen for å stanse innføring av gebyr på skifteattest ved dødsfall. Han har støtte fra Ap og SV. KrF er også mot gebyret, men er bundet av budsjettavtalen med regjeringen.

Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson i KrF, sier til Dagbladet at han er veldig overrasket over at regjeringen ikke har droppet dødsgebyret.

KRF-NESTLEDER: Kjell Ingolf Ropstad har ikke gitt opp kampen mot innføring av dødsgebyret. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KRF-NESTLEDER: Kjell Ingolf Ropstad har ikke gitt opp kampen mot innføring av dødsgebyret. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Dette er ei avgift de burde skrinlagt i revidert. Nå går KrF inn med all kraft i forhandlingene for å få stoppe det. Jeg har stor tro på at vi skal lykkes. Det vil forundre meg om Erna Solberg stiller kabinettspørsmål på denne saken.

- Presse gjennom

Trygve Slagsvold Vedum er opprørt over forslaget.

- Jeg synes det er utrolig smålig at regjeringen, selv etter å ha fått klar beskjed fra et flertall på Stortinget, presser igjennom at staten skal tjene penger på dødsfall. At for eksempel enka som vil sitte i uskiftet bo etter at ektemannen er gått bort, må betale et gebyr på 1130 kroner.

- Hittil har det vært noe samfunnet ordner opp for deg i sorgen, men nå har regjeringen tydeligvis behov for penger, og har budsjettert med å tjene mellom 40 og 50 millioner kroner på å innføre dette gebyret. Det er en form for skjult skattlegging. Gebyr regnes ikke som skatt eller avgift, sier Vedum.

Og legger til:

- Jeg hadde håpet at regjeringen sløyfet dødsgebyret og tok til seg kritikken fra oss, Ap, SV og KrF, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Frp: - Ikke prestisje

- Senterpartiet kritiserer på inn og utpust. Det hadde vært bedre om de heller brukte litt tid på å sette seg inn i sakene. Dette gebyret stemte de nemlig for selv i sitt alternative budsjett, sier Helge André Njåstad, finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet.

- Vi forhandler ikke med KrF gjennom media, men dette blir garantert tema. Og det er ikke prestisje for oss å få det gjennom, så finner vi bedre løsninger er vi åpen for det, sier Njåstad.

- Rammer usosialt

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, opplyser at han er tilhenger av avgifter hvis det kan fremme helse eller miljø for å velge sunnere alternativer og mer miljøvennlige alternativer.

- Men å velge vekk å dø er ikke så enkelt. Derfor vil dette være ei avgift som rammer alle, og som dermed rammer usosialt. Jeg synes det er smålig.

- En bedre løsning ville være å finansiere det over skatteseddelen og statsbudsjettet, sånn at de som har mest kan bidra til å hindre at mennesker i en sårbar situasjon etter nettopp å ha mistet noen de er glad i, må betale ekstra penger, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Færre helikoptre i nord

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har brukt morgentimene til å gjennomgår revidert nasjonalbudsjett sammen med sine medarbeidere. Han er bekymret for utviklingen i den nordligste landsdelen.

- Vi er i en situasjon nå i Nord-Norge, der regjeringen varsler at de skal kutte helikopterkapasiteten fra ni til tre helikoptre i den enorme landsdelen. Når man vet hvor sårbar beredskapen har vært de siste ukene, og helseministeren hevder at man kan trekke på kapasiteten fra forsvaret, er det uforståelig at det legges opp til en reduksjon i RNB.

HARDKJØR: Regjeringen kan vente seg et hardkjør av opposisjonen, anført av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, når revidert nasjonalbudsjett skal behandles. Her legger Sp-lederen strategien sammen med sin politiske rådgiver Per Martin Sandtrøen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
HARDKJØR: Regjeringen kan vente seg et hardkjør av opposisjonen, anført av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, når revidert nasjonalbudsjett skal behandles. Her legger Sp-lederen strategien sammen med sin politiske rådgiver Per Martin Sandtrøen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Hittil har politiet kunnet låne helikoptre fra forsvaret, men nå heter det at «dagens transportberedskap for politiet ikke kan videreføres». Vi mener at det er ille for hæren, men dramatisk for politiet og grunnberedskapen i Troms og Finnmark, sier Trygve Slagsvold Vedum

Han får følge av Ap-leder Jonas Gahr Støre:

- En klar svekkelse både av Forsvaret og samfunnsberedskapen i Nord-Norge. Dette kommer klart til syne i dag, der to av disse helikoptrene flyr syketransport for helsevesenet, uttaler Jonas Gahr Støre.

Passutstedelse

Trygve Slagsvold Vedum er også sterkt kritisk til at regjeringen sentraliserer passtjenesten.

- Det legges opp til at 60 passkontor skal bort gjennom videreføring av den såkalte nærpolitireformen. Resultatet blir lengre reisevei for folk som ikke bor midt i en storby. Jeg mener det må være en fordel for alle at man ikke må stå lenge i kø, men kan skaffe seg pass eller fornye passet lokalt, sier Sp-lederen.

Jenny Klinge, justispolitisk talsperson for Senterpartiet, viser til at Stortinget ikke er orientert om kostnadssprekken før RNB ble framlagt i dag.

- Det er uholdbart at regjeringen legger opp til at politidistriktene må kutte i polititjenester og investeringer for å finansiere den store kostnadsøkningen til passutstedelse. Jeg finner det merkelig at regjeringen ikke har tatt seg bryet med å orientere Stortinget om dette tidligere, sier Jenny Klinge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer