Dagbladet erfarer:

«Sp fikk dead­locken de ønsket

Opplevelsen i Arbeiderpartiet var at SV stilte krav både i olje- og skattepolitikken som var umulig å gå videre på. Det var aldri aktuelt for Jonas Gahr Støre å forlate skatteløftet han ga velgerne eller «svikte» industrien i oljepolitikken, erfarer Dagbladet.

OLJEKRANGEL: SV-leder Audun Lysbakken (t.h.) og rådgiver Roman Linneberg Eliassen under sonderingene på Hurdalsjøen hotell mandag kveld. Et drøyt døgn senere kom krisemøtene i SV som konkluderte med at det beste var å trekke seg fra sonderingene. Foto: Lise Åserud / NTB
OLJEKRANGEL: SV-leder Audun Lysbakken (t.h.) og rådgiver Roman Linneberg Eliassen under sonderingene på Hurdalsjøen hotell mandag kveld. Et drøyt døgn senere kom krisemøtene i SV som konkluderte med at det beste var å trekke seg fra sonderingene. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Det er dagen derpå på rødgrønn side etter at SV forlot sonderingene for å danne en rødgrønn flertallsregjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- Arbeiderpartiet og SV var klare for forhandlinger. Senterpartiet var det ikke. De ville avklare noen nøkkelpunkt i politikken først, sa Støre på pressekonferansen onsdag kveld da det var klart at Arbeiderpartiet og Senterpartiet går videre.

Nå kan Dagbladet avsløre hvordan sonderingene gikk stadig mer i lås mellom de tre partiene.

«Full blown Borten Moe»

Jonas Gahr Støres opprinnelige plan var at sonderingene skulle være ferdig fredag - etter bare to dager. Men allerede da var det klart at blant annet oljepolitikken ville bli svært krevende å finne en løsning på som samtlige partier kunne stille seg bak.

«Knallharde klimakrav fra SV», beskrev en kilde SVs utgangsposisjon overfor Dagbladet fredag kveld.

En kilde i Arbeiderpartiet omtaler på sin side Senterpartiets utgangsposisjon som «full blown Ola Borten Moe». Borten Moe er som kjent i den mest oljeglade delen av Senterpartiet og har gjentatte ganger tatt til orde for at Sp ikke burde gå i regjering med SV.

I midten sto Arbeiderpartiet med et Sp som i sonderingene hadde sin sisteskanse på Ap's politikk og et SV med ambisjoner om klare gjennomslag både på klima, skatt og fordeling.

SLALÅM: Jonas Gahr Støre blir spurt om det blir slalåmkjøring i saker med høyresiden. Video: NTB Vis mer

Olje, skatt og profitt

Det er særlig tre områder der posisjonene ble fastlåste, ifølge kilder Dagbladet har snakket med:

  • SV gikk som kjent til valg på stans i oljeleting på sokkelen. Det innså de selv var et urealistisk gjennomslag, men som Dagbladet har skrevet tidligere beskriver kilder i SV tilbudet de fikk som «nærmest ingenting».
  • Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre hadde gitt sitt skatteløfte gjennom hele valgkampen som i stor grad innebærer en videreføring av Erna Solberg-regjeringens skattelettelser. Det var viktig for SV å øke handlingsrommet til den nye regjeringen for å få ned forskjellene, men her skal ikke Ap ha vært å rikke.
  • Profitt i velferden. Dagbladet blir fortalt av en kilde i Ap at SV gikk «altfor langt» når det gjaldt såkalt profittfri velferd med en «reverseringstankegang».

Beskyldninger hagler

Her er historien diametralt motsatt avhengig av hvilket parti Dagbladets kilder tilhører.

En Ap-kilde beskriver at Arbeiderpartiet opplevde at SV nærmest stilte ultimatum både på olje- og skattepolitikken. I sum ble SVs krav opplevd som dette, selv om de aldri uttrykte noe ultimatum i sonderingene.

SV-leder Audun Lysbakken sa også til pressen da han forlot sonderingene at han var klar for å gå i forhandlinger igjen, men da under forutsetning at det var mulig å forhandle om alt.

SV krevde å få åpnet både olje, skatt og profitt i velferden for forhandlinger mens Senterpartiet hadde satt ned gjerdestolper forhandlingene måtte være innenfor som var umulige for SV, ifølge kilder.

Det bekreftes også av Støres egen uttalelse ovenfor gitt i går kveld. Ap og SV ville forhandle om alt, mens Senterpartiet krevde det som i realiteten var store gjennomslag for i det hele tatt å sette seg til forhandlingsbordet.

I Arbeiderpartiet opplevde man da å bli «låst» av et oljeglad Senterpartiet, ifølge en kilde.

«Senterpartiet fikk deadlocken de ønsket på olje», beskriver kilden med innsikt i sonderingene.

OPPOSISJON: Det blir ingen ny rødgrønn trepartiregjering: SV har i dag 29.9 trukket seg fra sonderingene med Ap og Sp. Vis mer

«Nærmest ingenting»

Det stilles også spørsmål i Arbeiderpartiet om man egentlig utforsket mulighetene godt nok innen oljepolitikken der SV kunne fått gjennomslag, men dit kom man aldri på grunn av den fastlåste situasjonen.

Som Dagbladet har skrevet tidligere var følgende på bordet i oljepolitikken:

  • Ingen endringer rundt utlysning av nye konsesjonsrunder for oljeleting, blir Dagbladet fortalt.
  • I SV opplever man i tillegg at Støre bare ga «diffuse og uforpliktende» tiltak for kutt i oljeleting i forhåndsdefinerte områder (TFO-er).

Dette er et mindre gjennomslag enn det Lysbakken gjennom den lange valgkampen sa ville være for lite gjennomslag for SV for å gå i regjering og omtales altså som «nærmest ingenting» av kilder i SV.

7 mot 40 prosent

Når det gjelder skatt blir det beskrevet som helt umulig for Ap å bryte skatteløftet Støre hadde gitt velgerne. SV på sin side var klare på at det måtte være mulig å diskutere økt skatt for å få større omfordeling, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Da skatt kom på toppen av de andre sakene og SV krevde at Ap skulle bryte skatteløftet, ble det umulig å gå videre, sier en kilde til Dagbladet.

En annen kilde i Arbeiderpartiet mener SV ble offer for egen hybris:

«Det virker som SV ikke forsto at de fikk 7 prosent av stemmene og møtte 40 prosent i Ap og Sp».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer