GRUNN TIL Å SMILE:  Senterparti-leder Liv Signe Navarsete har all grunn til å være fornøyd etter at det i dag ble klart at flertallet av partiets fylkeslag er mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Bildet er fra ett år tilbake, da den rødgrønne regjeringen feiret sin 7-årsdag.Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
GRUNN TIL Å SMILE: Senterparti-leder Liv Signe Navarsete har all grunn til å være fornøyd etter at det i dag ble klart at flertallet av partiets fylkeslag er mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Bildet er fra ett år tilbake, da den rødgrønne regjeringen feiret sin 7-årsdag.Foto: Jacques Hvistendahl /DagbladetVis mer

Sp går mot nei til Lofoten-boring

12 av 19 fylkeslag sier stopp. Men Liv Signe Navarsete tør ikke innkassere seieren ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er klart etter at flere fylkeslag har hatt årsmøter denne uka.

Totalt støtter 12 fylkeslag mindretallet i Senterpartiets programkomité, og går imot oljeboring i Lofoten i neste stortingsperiode. Disse er Østfold, Akershus, Buskerud, Oppland, Telemark, Hordaland,  Aust-Agder, Rogaland, Nordland, Finnmark, Vestfold og Oslo. I Akershus var vedtaket enstemmig.

- At det skulle være enstemmig, hadde jeg ikke ventet. Jeg er veldig glad og lettet, sier nestleder i Akershus Senterparti og statssekretær for Liv Signe Navarsete i Kommunaldepartementet, Anne Beathe Tvinnereim.

Borten Moe-besøk ga debatt - Vi hadde besøk av Ola Borten Moe. Det ga grunnlag for en solid debatt. I valget mellom fossilt og fornybart valgte vi grønn energi med to tredjedels flertall. Det er tydeligere enn noen gang. Jeg tror også landsmøtet kommer til å være tydeligere enn noen gang, sier Kåre Gunnar Fløistad, førstekandidat til Stortinget fra Aust-Agder.

De fylkeslagene som har sagt ja til Lofoten-boring, er Troms og Sør-Trøndelag. Hedmark, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag, Vest-Agder har ikke gjort vedtak. Møre og Romsdal har ennå ikke hatt møte.  


Tar ikke seieren på forskudd Dermed kan det se ut som om drakampen som var ventet på landsmøtet, allerede er over, og at Navarsetes nei-side har vunnet og at ja-sida med Ola Borten Moe i front har tapt. Men partiet skal først stemme over saken på landsmøtet 5. til 7. april. Partileder Liv Signe Navarsete tar ikke seieren på forskudd.

- Det gleder meg stort at vi har ei aktiv og engasjert grasrot i dette partiet og at engasjementet er stort i saken. Jeg har flagget mitt standpunkt i saken om petroleumsvirksomhet i Nordland VI, og jeg håper selvsagt at landsmøtet ender der, skriver partileder Liv Signe Navarsete i en tekstmelding til Dagbladet.

Splid i partiet Senterpartiet har sammen med resten av den rødgrønne regjeringen vedtak om å ikke bore i Lofoten i inneværende periode, men ja-sida er sterk både i Ap og i Sp. Foran kommende stortingsvalg har det vært ekstra spennende. Programkomiteene i begge partiene har i vinter sagt ja.

I Senterpartiet startet debatten for alvor da partiets olje- og energiminister Ola Borten Moe i november gikk ut og sa at han ønsker boring i Lofoten i neste periode. Senterpartiets programkomité var delt, men støttet Borten Moe med knapt flertall.

Tidligere Natur og ungdom-leder Ane Kismul og Senterungdommens leder Sandra Borch sikret resultatet, Borch ved å trosse vedtaket i sitt eget ungdomsparti. Etter dette har diskusjonen rast internt i Senterpartiet. Mobiliseringen fra nei-sida har vært sterk.

Etter det Dagbladet forstår, ble det mer ro rundt saken da Liv Signe Navarsete på partiets landsstyremøte i februar var svært tydelig på at hun er imot oljeboring.