Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp-grasrota har talt: Liv Signe og Ola har skylda for krisa

Også Ola Borten Moes nærmeste våpendragere, Ivar Vigdenes og Sandra Borch, må ta sin del.

MÅ DELE SKYLDA: Avtroppende partileder Liv Signe Navarsete og nestleder på gjenvalg Ola Borten Moe, må bære den største delen av skylda for krisa partiet befinner seg i. Det er den klare tilbakemeldingen fra grasrota i partiet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MÅ DELE SKYLDA: Avtroppende partileder Liv Signe Navarsete og nestleder på gjenvalg Ola Borten Moe, må bære den største delen av skylda for krisa partiet befinner seg i. Det er den klare tilbakemeldingen fra grasrota i partiet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det går fram av en rundspørring Dagbladet har foretatt på grasrota i det kriseherjede partiet.

Denne helga er det årsmøter i fem fylkeslag i Senterpartiet - fra Troms i nord til Aust-Agder i sør.

Ett tema overskygger alt annet i Senterpartiet for tida: Hele toppledelsen skal velges på nytt.

Bråket som med varierende styrke har herjet partiet de siste åra, kulminerte med et katastrofalt stortingsvalg og en påfølgende rapport ført i pennen av et evalueringsutvalg som rettet skarp kritikk mot partiledelsen.

Selv om det ble hyttet med neven mot hele sentralstyret, ble særlig konflikten mellom partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe løftet fram.

image: Sp-grasrota har talt: Liv Signe og Ola har skylda for krisa

Og i en rundspørring Dagbladet har gjort på e-post til grasrota i partiet, er det nettopp de to som får det største ansvaret for krisa partiet har kommet i.

- Ingen kommentar 371 medlemmer og ledere med ulike roller å lokal- og fylkeslagsnivå har besvart spørsmålet: «Hvem har størst ansvar for krisen partiet er kommet i?»

De som har svart på undersøkelsen har hatt muligheten til å krysse av for flere, og 75,1 prosent peker på Navarsete. 60,8 prosent retter fingeren mot Borten Moe.

Den neste på lista, med 38,5 prosent av stemmene, er tidligere Senterungdommen-leder Sandra Borch. Hun er en uttalt støttespiller for den omstridte nestlederen Borten Moe, og det samme er Ivar Vigdenes.

Stjørdal-ordføreren, som var rådgiver da Borten Moe var olje- og energiminister, pekes ut av 11,6 prosent.

Ingen i ledertrioen vil kommentere tilbakemeldingen fra grasrota.

HAN TRENGER IKKE LURE: For 2. nestleder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum er, fem dager før fylkeslagenes frist til å melde inn aktuelle navn til ny partiledelsen går ut, den eneste som virker aktuell som partileder. Men også han må tåle å bli pekt på av deler av grasrota som ansvarlig for krisa partiet er i. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HAN TRENGER IKKE LURE: For 2. nestleder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum er, fem dager før fylkeslagenes frist til å melde inn aktuelle navn til ny partiledelsen går ut, den eneste som virker aktuell som partileder. Men også han må tåle å bli pekt på av deler av grasrota som ansvarlig for krisa partiet er i. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Liv Signe Navarsete er sykmeldt på grunn av betennelse på balansenerven. Hun kommer ikke til å kommentere denne undersøkelsen. Jeg har hatt kontakt med nestlederne i kveld. De ønsker ikke å gå nærmere inn i hvem som har sagt hva om hvem i Dagbladets undersøkelse. Partiledelsens fokus er å la valgkomiteen og organisasjonen jobbe konstruktivt og godt frem mot landsmøtet i april, sier medierådgiver Carsten Lier.

Dagbladet har vært i kontakt med Sandra Borch, som heller ikke ønsker å gi noen kommentar.

Klart for Vedum 20. februar er fristen Terje Riis-Johansen og resten av valgkomiteen har satt for fylkeslagene til å komme opp med aktuelle navn.

Enkelte navn har Riis-Johansen imidlertid allerede satt en strek over. Partileder Liv Signe Navarsete trekker seg, og den største favoritten til å overta, Marit Arnstad, har takket nei

Dermed ligger alt til rette for at 2. nestleder Trygve Slagsvold Vedum blir ny Sp-leder på det ekstraordinære landsmøtet 7. april, selv om også han blir holdt ansvarlig for partikrisa av deler av grasrota.

Mener Navarsete gjorde rett Overfor Dagbladet har Navarsete tidligere gjort det klart at situasjonen partiet er i, gjorde det tvingende nødvendig for henne å foreta det drastiske valget om å gi seg.
 
Det var hennes bidrag til prosessen som skal gi partiet en ny start med blanke ark, sa hun.

På grasrota mener et stor flertall at det var riktig.

HAR SKAPT BRÅK: Mange på grasrota mener at tidligere leder i Senterungdommen Sandra Borch har et betydelig ansvar for situasjonen partiet befinner seg i. Borch har markert seg med kontroversielle utspill og tydelig støtte til den omstridte nestlederen Ola Borten Moe. Foto: Lars Myhren Holand
HAR SKAPT BRÅK: Mange på grasrota mener at tidligere leder i Senterungdommen Sandra Borch har et betydelig ansvar for situasjonen partiet befinner seg i. Borch har markert seg med kontroversielle utspill og tydelig støtte til den omstridte nestlederen Ola Borten Moe. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

På spørsmålet: «I hvilken grad synes du det var riktig av Liv Signe Navarsete å trekke seg som partileder», svarer 41,2 prosent «i svært stor grad» og 27,5 prosent «i noen grad». 11,3 prosent mener imidlertid at hun ikke burde trukket seg.

Hele Norges coronakart