Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp kan vinne nesten halve kongeriket - har over hundre ordførere til nå

Sp har kapret klart flest ordførere - så langt

Sp leder klart i antall «sikre» ordførerklubber når 222 av landets 356 kommuner er ferdig forhandlet, og kan dytte Ap ned fra tronen som landets største ordførerparti.

KNIVER OM KJEDER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre kniver om å lede landets største ordførerparti.Her er de sammen under partilederdebatt på Stortinget valgnatta. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
KNIVER OM KJEDER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre kniver om å lede landets største ordførerparti.Her er de sammen under partilederdebatt på Stortinget valgnatta. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Eksperter spådde før valget at Sp kunne bli landets største ordførerparti - og dermed dytte Ap ned fra sin til nå ubestridte posisjon.

Det er fortsatt uklart om det skjer, men en foreløpig opptelling viser at Sp leder klart i antall ordførere så langt.

Ap har til nå sikret avtaler om ordførermakt i 78 av landets kommuner, mens Sp leder med totalt 106 ordførere til nå, opplyser de to partikontorene til Dagbladet tirsdag.

Dette er kommuner hvor partiene skal ha formalisert gjennom avtaler at de får ordføreren.

Blant kommunene Sp har vunnet ordføreren i til nå, er Ap-bastionen Gjøvik.

- En løypemelding

- Det er fortsatt mange forhandlinger på gang, og det endelige resultatet vet vi når kommunestyrene har hatt sine konstituerende møter, sier generalsekretær Knut M. Olsen i Senterpartiet til Dagbladet.

Han omtaler det som en løypemelding. Det er nemlig store hull i kartet ennå - særlig i Nord-Norge.

De ulike partikontorene har meldt inn sikre ordførere til Dagbladet i 222 av totalt 356 kommuner, altså omtrent seks av ti.

Fortsatt gode sjanser for Ap

Stipendiat Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø har laget en prognose på hva som er det mest sannsynlige utfallet i kommunene som gjenstår, ut fra valgresultatet i de ulike kommunene og historiske data.

Han tror Sp kan få 41 flere ordførere i kommunene som er igjen, og ende opp med i underkant av 150 ordførere totalt.

Dermed blir det krevende for Ap å holde Sp unna ordførertoppen, men ikke umulig.

- Et estimat viser at Sp trolig vil få 30 av 76 ordførere i Nord-Norge med den oppslutningen de fikk i årets valg og en sannsynlighet beregnet ut fra historiske data. Samtidig ligger de an til å få mellom 135-160 ordførere på landsbasis, sier Stein.

Til sammenlikning fikk Sp 98 ordførere i 2015-valget, mens Ap fikk 201.

Ap vil etter alle solemerker miste mange ordførere etter høstens valg, men det gjenstår å se om det er nok til å dytte dem ned fra ordførertoppen.

Samtidig er Ap forsiktige med å innkassere seirer i byer og kommuner hvor det i dag fortsatt virker mest sannsynlig at Ap ender opp med ordføreren.

- Det beste punktestimatet nå er 147 ordførere til Sp. Får Sp 147 ordførere, tilsvarer det 41 prosent av alle landets ordførere. Da vil det være krevende, men ikke umulig for Ap å få til å slå dem. Uansett er det ingen tvil om at det er Ap og Sp som er de store ordførerpartiene i landet etter høstens valg, sier Stein.

Vanskelige forhandlinger

Spørsmålet om hvem som blir landets største ordførerparti, vil blant annet avhenge av hvor gode Senterpartiet og Ap er på å forhandle i dagene og ukene framover.

Og det er ofte i kommunene som bruker lengst tid, at forhandlingene er vanskeligst.

- I utgangspunktet har Sp vært kjent for å være veldig gode forhandlere. Utfordringa nå er at det er mange kommuner hvor de ikke har stilt liste før, og hvor det kommer inn nye som ikke er erfarne i politikken. Da er det ikke sikkert de er like drevne, sier Stein.

Langtekkelige forhandlinger

Et annet spenningsmoment er hvem som velger å samarbeide med hvem i de ulike kommunene.

Det finnes allerede flere eksempler på at Sp går til høyresiden og frarøver Ap ordførerklubber.

For eksempel blir Senterpartiets tidligere fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Jenny Følling, nå varaordfører for Høyres Olve Grotle i den nye storkommunen Sunnfjord.

Samtidig finnes det flere eksempler på at også Ap går til høyresida, blant annet i Åmot og i Sandnes.

Det ble gjort valg i 356 norske kommuner denne høsten.

222 har avtaler

Nå, ei uke etter valget, er det avklart hvem som får ordføreren i 222 av disse, ifølge informasjon fra de ulike partikontorene nasjonalt.

En opptelling Dagbladet har gjort på starten av denne uka, viser at Høyre til nå har 22 ordførere de regner som sikre, mens KrF har ti.

Venstre ser ut til å ha to, i Stad og Vanylven.

Frp ligger an til å miste mange av sine ordførere, og har så langt bare to som betegnes som sikre, nemlig Knut Erik Engh i Møre og Romsdal-kommunen Ulstein og Tom Henning Slethei i Sola.

SV har til nå avtaler om ordførermakt på plass i Rauma, Tolga og Steigen, men har også håp om å få ordføreren i noen andre kommuner, deriblant Nordkapp.

Mye tyder også på at SV får ordføreren i Oslo, ved at Marianne Borgen fortsetter, men ordføreren har ikke samme betydning i bykommunene som har parlamentarisk styresett.

I tillegg til de større partiene, er det også lokale lister som enkelte steder stikker av med ordføreren. Det skjer for eksempel i Hamar og på Utsira i Rogaland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media