Ap og Sp slåss om velgerne

Sp kan forhandle bort Ap

Sp kan komme til å gjøre rent bord og ta styring med de fleste fylkeskommunene. I Sp-mektige Trøndelag og andre steder kan partiet kapre enda flere maktposisjoner ved å velge borgerlig samarbeid istedenfor Ap.

VALGBODEN: Hva tenker Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om velgerflukten, og hvordan er det å bli kalt tåkefyrste? Partiet Rødt kan gjøre et brakvalg i Oslo - Bjørnar Moxnes kommer til Dagbladets valgbod. Vis mer

- Det er gledelig at Trøndelag, etter et 12 års sosialistisk regime, kan få en Sp-ordfører i samarbeid med Høyre. Det er veldig godt nytt for Trøndelag, sier Trøndelag-representant Linda Hofstad Helleland til Dagbladet.

BORGERLIG: Tradisjonelt har Senterpartiet og Høyre hverandre nær i Trøndelag, sier Linda Hofstad Helleland. Hun har god tro på at Sp med Høyres hjelp får fylkesordføreren i Trøndelag i høst. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
BORGERLIG: Tradisjonelt har Senterpartiet og Høyre hverandre nær i Trøndelag, sier Linda Hofstad Helleland. Hun har god tro på at Sp med Høyres hjelp får fylkesordføreren i Trøndelag i høst. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Her i Trøndelag har vi mange eksempler på godt samarbeid mellom Sp og Høyre. Historisk sett har Sp og Høyre stått hverandre nær mange steder i Trøndelag. Der Sp og Høyre styrer sammen, er det lavere eiendomsskatt, en ja-holdning til folk og bedrifter, stor veisatsing, og gode tjenester er viktigere enn logoen på uniforme til folk, sier hun.

Hun viser særlig til Stjørdal, der Ivar Vigdenes fra Sp styrer i en blågrønn allianse.

- Der er de mer pragmatiske og praktiske enn dogmatiske. Der finner vi hverandre på borgerlig side, sier Helleland.

MDG på vippen

Folkevalgt for MDG i Stjørdal og i Trøndelag, Tommy Reinås, reagerer på Hellelands omtale av Stjørdal.

- Det er ikke slik at det er borgerlig flertall på Stjørdal – MDG er på vippen etter at Venstre trakk seg fra det borgerlige samarbeidet mai 2017. Jeg tror ikke Helleland kan si at MDG har presset de borgerlige til en uansvarlig politikk de to årene. Derfor er hennes utsagn litt urimelig, sier Reinås.

MEKTIG: I Stjørdal samarbeider Senterpartiet med Høyre. Ordfører Ivar Vigdenes fra Sp ligger an til å gjorde et godt valg igjen. Vignenes tror Sp/Høyre-samarbeidet kan bli en modell flere steder i landet i høst. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MEKTIG: I Stjørdal samarbeider Senterpartiet med Høyre. Ordfører Ivar Vigdenes fra Sp ligger an til å gjorde et godt valg igjen. Vignenes tror Sp/Høyre-samarbeidet kan bli en modell flere steder i landet i høst. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Helleland tror et svakere Ap kan gjøre et Sp/Høyre-samarbeid mer aktuelt.

- Foretrekker Høyre for Ap

- Et betydelig mindre Ap vil bli presset av partier som Rødt og MDG, og et tradisjonelt borgerlig parti som Sp vil kunne være mer tjent med et samarbeid med Høyre. Vi har flere gode eksempler på slikt samarbeid fra Trøndelag, og tror det kan bli mulig i flere kommuner og fylker, sier Helleland.

Over hele landet fosser Sp fram på målingene, og ligger an til å bli valgets store vinner. Det vil Sp omsette i posisjoner, både i kommuner og fylkeskommuner.

- De siste målingene vi har fra de nye fylkeskommunene, tyder på at Sp kommer på vippen og kan velge hvem de vil samarbeide med. De kan gjøre bortimot rent bord, fra Grense-Jakobselv til Svinesund, sier Johan Giertsen, som sammen med Lars Øy sammenstiller meningsmålinger og lager Poll of Polls.

Mot rekordvalg

Sp har konsekvent fristilt seg fra et rødgrønt samarbeid, og lar det være opp til lokalpartiene å velge samarbeidspartnere. I mange kommuner vil Sp bruke sin nye styrke til å bytte ut Ap med borgerlig side, dersom det gir ordførerklubba.

I Steinkjer styrer Sp-ordfører Bjørn Arild Gram sammen med borgerlig side. Det er liten tvil om at Gram får fortsette. En fersk måling for Trønder-Avisa gir Sp 41, 7 prosent.

- Det er en helt fantastisk måling. Ved forrige kommunevalg fikk vi 39, 5 prosent som var historisk godt, sier Gram til Dagbladet.

Det suverent største partiet i kommunen kan velge og vrake i samarbeidspartnere.

FUNGERER GODT: I Steinkjer samarbeider Sp med Høyre. Ifølge Sp-ordfører Bjørn Arild Gram fungerer samarbeidet godt, men ha vil ikke forskuttere hvem Sp vil velge etter valget. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FUNGERER GODT: I Steinkjer samarbeider Sp med Høyre. Ifølge Sp-ordfører Bjørn Arild Gram fungerer samarbeidet godt, men ha vil ikke forskuttere hvem Sp vil velge etter valget. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

-Vi hadde et rødgrønt samarbeid som Ap ikke ønsket å videreføre. Da fant vi samarbeid med Høyre, Frp, KrF og Venstre, sier Gram til Dagbladet.

I tråd med Sp-linja vil Gram ikke si noe om alliansepartnere i neste periode.

- Samarbeidet i denne perioden har fungert godt, men vi lager ikke avtaler med noen før valget. Vi er opptatt av sakene, sier Gram. I Steinkjer er de viktigste sakene næringsutvikling, omsorg og å få flere i jobb, ifølge Gram.

Bytte ut Ap

Varaordfører fra Høyre, Øystein Bjørnes, vil mer enn gjerne fortsette samarbeidet med Sp. Han håper Sp vil bytte ut Ap i flere kommuner i Trøndelag.

-Vi har et veldig fruktbart samarbeid her i Steinkjer, og ligger an til å få til et slikt samarbeid i hele aksen Stjørdal, Verdal, Levanger, Inderøy og Steinkjer, sier Bjørnes.

- Lokalpolitikk er noe annet enn rikspolitikk, og her i Trøndelag er nok Sp mer på borgerlig side enn på venstresida, sier Høyre-politikeren.

- Kan gi høyrepolitikk

Fylkesordfører Tore O. Sandvik advart mot at Sp kan komme til å gå til høyresiden etter valget i Trøndelag. Da vil Sandvik miste jobben til fordel for Sp-kandidat Ivar Hallem, og ifølge Sandvik vil man ved å stemme Sp kunne få Høyre/Frp-politikk.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til Dagbladet 19. august at velgerne bør få vite før valget om Sp vil samarbeide på rødgrønn side eller blå.

- Hvis man velger høyresiden, får man en politikk for privatisering, anbud og oppstykking av offentlige tilbud. Det er en ærlig konfliktlinje mot høyresiden, og jeg opplever jo at Sp er knalltydelig i nasjonal politikk mot dette. Derfor undrer det meg jo at Sp i kommuner og fylker ikke kan klargjøre hvem de vil samarbeide med, sa Støre til Dagbladet.

Sp har ikke ønsket å avklare dette, og viser til at lokalpolitikerne må avgjøre hvordan de får mest gjennomslag.

- Dette får fylkespolitikerne avklare. Jeg håper vi får en fylkesordfører fra Senterpartiet, sier Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram.

I Stjørdal har Sp og Høyre samarbeidet i 20 år. Her styrer Ivar Vigdenes.

Til Klassekampen lørdag sier han at han «anser Senterpartiet historisk sett for å være et borgerlig parti».

- Når man har et samarbeid man er fornøyd med, er det naturlig å fortsette, sier Vigdenes til avisa. Han spår flere blågrønne allianser i høst, og tror det kan påvirke Sps retningsvalg også foran stortingsvalget i 2021.

Dette temaet vil ikke Gram kommentere.

Sp/Høyre-samarbeid

Andre kommuner der Sp og Høyre samarbeider:

Her fikk Høyre ordføreren i 2015 med støtte fra Senterpartiet:

Ørland, Hurum, Elverum, Grue, Kvinnherad, Tysnes, Eide, Andøy, Vågan, Sørum, Forsand, Bremanger, Lenvik, Tranøy, Halden, Hamarøy, Hemnes, Lier, Klepp, Stavanger, Førde, Kristiansand, Ibestad, Holmestrand og Flekkefjord.

I følgende kommuner fikk Senterpartiet ordføreren i 2015 med støtte fra Høyre:

Måsøy, Trysil, Eidfjord, Rindal, Nordre Land, Bjerkreim, Hyllestad, Lærdal, Siljan, Bardu, Salangen, Andebu, Lardal og Aremark.