STEMTE IMOT SINE EGNE: Senterungdommens leder brukte sin stemme sin stemme i Senterpartiets programkomité til å sikre flertall for oljeboring utenfor Lofoten - stikk i strid med Senterungdommens vedtatte politikk. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STEMTE IMOT SINE EGNE: Senterungdommens leder brukte sin stemme sin stemme i Senterpartiets programkomité til å sikre flertall for oljeboring utenfor Lofoten - stikk i strid med Senterungdommens vedtatte politikk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Sp-kilder: - Borch var illojal

Senterungdommens leder fikk ekstra tid til å drøfte den kontroversielle Lofoten-avgjørelsen med sine egne. Det holdt hun tett om - og stemte imot ungdomspartiets vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sandra Borch skapte storm internt i ungdomspartiet da hun brukte sin stemme i Senterpartiets programkomité til å sikre flertall for oljeboring i Nordland VI-feltet utenfor Lofoten - stikk i strid med Senterungdommens vedtatte politikk.

I en skriftlig redegjørelse til sitt eget landsstyre, der fylkeslederne sitter, har Borch forklart at hun stemte for det kontroversielle forslaget «under tvil».

Men hun nevner ikke med et ord at hun fikk ekstra tid til å forhøre seg med sine egne før beslutningen ble tatt - og at hun unnlot å gjøre det.

Les hele redegjørelsen her.

Stemte mot vedtatt politikk Senterpartiets programkomité klarte nemlig ikke å gjøre seg ferdig med programarbeidet på sitt siste ordinære møte mandag 7. januar. En av hovedårsakene skal ha vært den betente striden om oljeboring utenfor Lofoten. Avstemningen ble derfor utsatt til et telefonmøte kvelden etter, slik at programkomiteens medlemmer kunne «gjøre de nødvendige avklaringene». Ifølge flere kilder ble det tatt opp at Borch burde diskutere saken med Senterungdommens sentralstyre (ungdomspartiets landsmøtevalgte ledere) og landsstyre. Det gjorde hun ikke.

- Det var en klar forutsetning at hun skulle gjøre det, sier en kilde til Dagbladet.

I stedet stemte Borch for oljeboring, uten å rådføre seg med sitt eget sentralstyre eller landsstyre. Det gjorde hun til tross for at ungdomspartiets øverste organ, landsmøtet, i november vedtok at: «Senterungdommen går imot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Dette er svært sårbare naturområder, som bør skjermes for slike inngrep».

- Illojalt Andre komitémedlemmer fulgte imdlertid oppfordringen.

- Jeg vil ikke kommentere denne saken. Men jeg kan bekrefte at vi i Senterkvinnene har et nei-vedtak på oljeboring, og at jeg gikk de nødvendige rundene med mine, sier Senterkvinnenes leder, Bjørg Bergheim, til Dagbladet.

En rekke kilder sier til Dagbladet at Borch har forklart til sitt eget landsstyre at hun ikke fikk tid til å diskutere saken med dem før hun måtte avgi sin stemme. Enkelte hevder også at Borch også har sagt at programkomiteen ba om hemmelighold i Lofoten-saken.

At det skal ha blitt avkrevd hemmelighold, får Dagbladet avvist fra flere sentrale kilder.

Dagbladet vet at flere sentralt i Senterpartiet mener at Borch har opptrådt illojalt. Det påpekes at hun ikke sitter i programkomiteen i kraft av seg selv, men som Senterungdommens representant.

Gikk mot sin egen leder Etter et møte forrige helg gikk også landsstyret mot sin egen leder, og presiserte Senterungdommen oljevedtak med følgende uttalelse:

«Senterungdommen støtter mindretallet i Senterpartiets programkomité i saken som omhandler petroleumsvirksomhet. Senterungdommen ønsker at Senterungdommens sentralstyre stemmer i tråd med dette på Senterpartiets Landsmøte i 2013».

Da hadde allerede 15 av 19 fylkeslag tatt avstand fra Borchs stemmegivning i programkomiteen. Da det 21. januar ble kjent at Borch hadde sikret flertall for oljeboring utenfor Lofoten, sendte fylkeslagene ut en pressemelding:

«Et klart flertall på landsmøtet var imot oljeutvinning i de sårbare områdene som det her er snakk om. Derfor forventer vi også at ledelsen i Senterungdommen følger opp når de fronter og skal stemme for Senterungdommens politikk i Senterpartiet.»

På ungdomspartiets landsmøte for to år siden ble det også tatt stilling til oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Da ville bare ett fylkeslag åpne for oljeboring - Senterungdommen Troms, med Borch i spissen. 

Troms var også for oljeutvinning på det nevnte landsmøtet i november.

Les også: Sandra Borch: - Jeg beklager