- Sp kommer til å trekke seg

- Senterpartiet kommer til å forlate regjeringen i god tid før stortingsvalget. Det er jeg helt sikker på, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Hun oppmuntrer Ap-leder Thorbjørn Jagland til å fortsette jakten på regjeringsmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv regjeringssamarbeid med Høyre kan ikke utelukkes i en krisesituasjon, mener Gro.

Generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon var en av attraksjonene på NHOs årskonferanse i går.

Gro har så visst ikke mistet interessen for hjemlig politikk. Hun ser ikke en ny EU-kamp som særlig aktuell, men regner med at de ivrigste EU-motstanderne vil vite å gripe muligheten.
At Senterpartiet tilsynelatende har avvist en ny EU-debatt nå, fnyser hun av.

- Det er fordi de sitter i regjering at de sier det. Men bare vent til stortingsvalgkampen! Da vil Senterpartiet og SV sette i gang. Da kan heller ikke Ap legge lokk på debatten, sier Gro, som er skråsikker på at det bare er et tidsspørsmål før Sp går ut av regjeringssamarbeidet.

Skråsikker

- De sitter ikke i regjering når stortingsvalgkampen begynner. Ikke tale om! Det kan godt hende de går ut før. De liker også å drive EU-kamp i kommunevalgkamper. Men i alle fall går de ut før stortingsvalget. All min intuisjon tilsier det, sier Gro.

Hun mener uansett at Ap bør tilbake i posisjon snarest mulig.

- Det er alltid viktig for Ap å være i regjering. Det bør være en drivkraft for landet største parti å komme i posisjon, slår Gro fast.

Ap-makt

Spørsmål om hvordan Jagland skal gripe makten, vil hun ikke kommentere.

På Ap-landsmøtet i høst tok Jagland det historiske skritt å tale for budsjettsamarbeid over blokkgrensene, med Høyre. Gro støtter ham.

- En slik situasjon kan oppstå at samarbeid med Høyre er aktuelt. Det er ikke et naturlig samarbeid, og det vil ikke være noe varig konsept, men jeg vil ikke utelukke det i en gitt situasjon.
Gro mener det er mange likhetstrekk med dagens situasjon og norsk økonomi da hun overtok i 1986. Da var det også lav oljepris, problemer i fastlandsøkonomien, høy rente og ledighet.

- Den lærdommen man burde trekke er at man må samle troppene og se framover, sier Gro.

Hun har tidligere uttrykt støtte til Thorbjørn Jaglands 36,9-strategi og gjentar at hun delte hans vurdering i 1997 om at opposisjonens overbudspolitikk gikk over styr.

- Det ble bare verre og verre. Thorbjørn har jo fått rett. Derfor ønsker jeg ham lykke til, sier Gro.

WHO - WHO: Helse-sjefen ankommer NHOs årsmiddag.