KRITISK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hevder at regjeringens avgiftsgrep rammer folk som har lang kjørevei til jobben i områder der offentlig transport ikke er noe alternativ. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KRITISK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hevder at regjeringens avgiftsgrep rammer folk som har lang kjørevei til jobben i områder der offentlig transport ikke er noe alternativ. Foto: Gunnar Ringheim / DagbladetVis mer

Utfordrer regjeringen

Sp krever avgiftsstopp

Trygve Slagsvold Vedum ber Stortinget ta affære.

Senterpartiet vil onsdag foreslå en egen stortingsmelding om avgifter i Stortinget.

- Nå må vi få på bordet en gang for alle en oversikt over hvordan avgiftene slår ut sosialt og geografisk for folk flest, og hvordan det slår ut for bedriftene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Totalbelastningen

Han mener fordelingen er blitt helt borte i diskusjonen.

- Fordi avgiftene er like høye om du har ei årslønn på 300 000 kroner, eller om du tjener 1,5 millioner kroner i året. Avgiftene er fordelingsmessig urettferdig. Husk at de store gruppene lønnsmottakere i Norge tjener mellom 300 000 og 600 000 kroner, sier Vedum.

Senterpartiet mener en avgiftsmelding må ta for seg avgifter for næringslivet, geografisk fordeling og totalbelastningen for norsk industri og for vanlige folk. Det vil dreie seg om:

  • Bensin- og dieselavgiftene
  • Pendlerkostnader
  • El-avgiften
  • Sukkeravgiften
  • Gebyr og bompenger

Lang kjørevei

- Avgiftsgrepene som regjeringen har gjort, rammer hardt for folk som har lang kjørevei til jobben i områder der offentlig transport ikke er noe alternativ. De er prisgitt bilen. Når det blir dyrere å kjøre bil og du bor ute i distriktene, blir det ekstra tøft for dem som ikke tjener mye. Offentlig transport fungerer som et reelt alternativ stort sett bare i Oslo, sier Sp-lederen.

SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum utfordrer Frp og regjeringen på avgiftspolitikken. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum utfordrer Frp og regjeringen på avgiftspolitikken. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Trygve Slagsvold Vedum poengterer at regjeringen de siste åra har økt avgiftene med 6600 millioner kroner for å få budsjettene sine til å gå i hop.

- Og det med en Frp-finansminister i spissen. Den avgiftsregningen har vanlige folk fått. Mens de store skattekuttene har gått til noen veldig få.

Sukkeravgiften

Sp-lederen minner om stortingsmeldingen om skatt i forrige stortingsperiode.

- Der diskuterte vi hvordan de ulike skattegrepene slo ut. Nå må vi ta tak i avgiftene. I fjor høst skulle regjeringen finansiere ulike satsinger med avgiftsøkning for ikke-alkoholholdige drikkevarer, den såkalte sukkeravgiften.

- Dette rammet norsk industri. Vi trenger nå en egen melding der vi diskuterer avgiftene i full bredde. Vårt mål er selvfølgelig å redusere avgiftene for folk flest og norsk industri.

Sterkest rygg

Vedum mener at det fine med det norske skattesystemet er fordelingstanken.

- De med den sterkeste ryggen skal ta den tyngste børa, mens de med lavere inntekter skal ha ei lettere bør. Det har vært en styrke med det norske skatte- og avgiftssystemet. Mitt budskap er at det er på tide å sette avgiftene ned, ikke opp. Og begynne å ta hensyn til hvordan det slår ut sosialt for folk.

Rema 1000

Sp-lederen hevder at regjeringens politikk treffer skjevt.

- Arbeidsfolk som må bo på brakke har mistet brakkefradraget og må skatte mer. Det samme gjelder arbeidsfolk som har lang vei til jobben, de har fått kutt i pendlerfradraget. Regjeringen har hentet inn over to milliarder på strømregninga til vanlige folk med økt elavgift. Problemet med regjeringens skatte- og avgiftspolitikk er at de som jobber på Rema 1000, får økte avgifter i dagliglivet sitt, mens eieren av Rema 1000 får skattelette. Jeg er mer bekymret for de ansatte enn eieren, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Frp: - Feil av Sp

Sivert Bjørnstad, Frp-representant i finanskomiteen, mener Sp-lederen bommer.

BILAVGIFTENE: Fremskrittspartiets finanspolitiker Sivert Bjørnstad mener regjeringen og Frp ikke har økt bilavgiftene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
BILAVGIFTENE: Fremskrittspartiets finanspolitiker Sivert Bjørnstad mener regjeringen og Frp ikke har økt bilavgiftene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Siv Jensen har som finansminister gitt rundt 24 milliarder kroner i samlede skatte- og avgiftslettelser til bedrifter og helt vanlige folk. En gjennomsnittlig familie har i dag mer enn 10 000 kroner å rutte med enn da Senterpartiet styrte landet. Det betyr noe for folk flest, og mest for dem som har helt vanlige jobber, som på Rema 1000, sier Sivert Bjørnstad.

- Det er feil når Vedum hevder at regjeringen og Frp har økt bilavgiftene. Bilrelaterte avgifter har de siste fem åra blitt redusert med 1,9 milliarder kroner. Det kommer de med minst fra før mest til gode, sier finanspolitikeren.

Pyroman-kritikk

Bjørnstad hevder at Frp fortsatt kjemper for lavere skatter og avgifter for folk flest.

- Det blir hult når Senterpartiet, som har ivret for høyere skatter og avgifter når de har hatt makt og mulighet, angriper det partiet som ønsker de største skatte- og avgiftslettelsene. Det blir litt som at pyromanen kritiserer brannvesenet for brannene som brenner.

Sivert Bjørnstad er kritisk til Sp-forlaget om en egen avgiftsmelding.

- Det er ikke stortingsmeldinger som merkes på lommeboka, det er det reelle skatte- og avgiftslettelser som gjør. Hadde en stortingsmelding som Vedum etterspør også omhandlet nye avgifter og skatte- og avgiftsøkninger mens Senterpartiet var i regjering, ville vi nok snust på rekord i sideantall for en stortingsmelding. Slikt byråkrati vil imidlertid ikke denne regjeringen prioritere, sier Frp-representanten.