SER EN HIMMEL: I går gikk Ola Borten Moe ut i et angrep på SV i VG. Der skriver han blant annet at "Slike debatter er avgjørende fordi de gir en retning og tegner en himmel over det vi arbeider for daglig. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
SER EN HIMMEL: I går gikk Ola Borten Moe ut i et angrep på SV i VG. Der skriver han blant annet at "Slike debatter er avgjørende fordi de gir en retning og tegner en himmel over det vi arbeider for daglig. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUGVis mer

Sp-kronprins splitter partiet

Borten Moe har ikke partifellene i ryggen etter kraftig SV-kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere sentrale Sp-ere sier nå rett ut at det ikke er behov for å vise avstand til SV, slik Ola Borten Moe nå gjør.

Dermed er de uenige med Ola Borten Moe, som i dag gikk til et frontalangrep på SV.

- Vi har ikke noe behov for å markere avstand til verken SV eller Ap, sier påtroppende nestleder Trygve Magnus Slagsvold Vedum til Dagbladet.no.

Nei til SV-staten
På kronikkplass i dagens VG mener Sps kronprins at «flere av hjørnesteiner i den nylig vedtatte SV-politikken er dødfødt i praksis og prinsipielt betenkelig« og at «flere av vedtakene i Bergen viser at kampen for vår personlig og individuelle frihet og integritet på ingen måte er over».

Særlig reagerer Borten Moe på SVs vedtak om å avvikle private religiøse skoler og gjøre steinerskolen offentlig.

«Tvert om blir det viktigere å avklare hvor grensen for statens makt skal gå overfor oss som borgere og individer», skriver han.

Kan takke seg selv
Overfor Dagbladet går Borten Moe langt i å antyde at SV kan takke seg selv for dagens angrep. På spørsmål om det etter SVs landsmøte er blitt mer problematisk å samarbeide med SV, sier han følgende:

- Nei, ikke nødvendigvis. Men det gjør det bare mer nødvendig å gå opp grensa og vise forskjeller til SV, sier Borten Moe og legger til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke du vil finne noen forslag eller vedtak som utfordrer SV veldig sterkt på vårt landsmøte. Vi gjør ikke det. Derfor er det igjen viktig å klargjøre forskjellen partiene i mellom, sier han.

- Uforstående
Slagsvold Vedum er heller ikke enig med Borten Moe i at SV har markert avstand fra Sp.

- Jeg mener SV markerer egenart. Det er helt greit innenfor et regjeringssamarbeid, omtrent innenfor de samme rammene som et ekteskap også gir. Jeg synes det er helt uproblematisk, sier han.

Per Olaf Lundteigen stiller seg uforstående til Borten Moes utspill.

- Jeg vet ikke helt hva som var poenget, annet enn å ha en overskrift mot SV. Jeg stiller meg litt undrende til at vi skal ha fokus på SV på landsmøtet vårt. Hvis poenget er å diskutere synet på staten, er jeg mer enn villig til å være med på det, sier Lundteigen.

- Soloutspill
Angrepet karakteriserte Liv Signe Navarsete i går som et "soloutspill". Den påtroppende nestlederen Slagsvold Vedum mener Borten Moes utspill viser at det er takhøyde i Sp.

- Det er et bevis for at vi kan tenke høyt. Det er veldig bra. Vi har vist at de rødgrønne partiene kan samarbeide veldig godt.

Overfor Dagbladet utdyper Ola Borten Moe hvorfor han velger Sps første landsmøtedag på å markere avstand til regjeringspartneren SV.
 
-Hos mange i Sp er det ingen hemmelighet at det var en viss uro at en skulle samarbeide med SV. Nå når SV går så tydelig til venstre med sitt landsmøte vedtak forrige helg blir må Sp bli tydeligere på hva Sp er og hva Sp ikke er, sier han.

Borten Moe vil ikke gå inn på hva som kan være alternative regjeringspartnere til SV, om det skulle bli et rødgrønt mindretall etter valget.

- Vi går på for å vinne valget, det er fokus nå, så får man heller ta eventuelle problemstillinger om mindretall og flertall etter valget.