LITE IMPONERT: Sp-leder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum mener Frp's landbruksminister, Sylvi Listhaug, snakker får gjort lite. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
LITE IMPONERT: Sp-leder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum mener Frp's landbruksminister, Sylvi Listhaug, snakker får gjort lite. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Sp-lederen knallhardt ut mot Listhaug, som sender sin første sak til Stortinget

- Bare ord, ingen handling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens Politisk kvarter på NRK ga Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen ros til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) for å ha skapt blest om landbrukspolitikk.      

- Nå har vi fått diskusjon opp i Stortinget. Det er veldig bra, i stedet for å sitte handlingslammet i en rødgrønn regjering, der disse debattene ikke kom utenfor regjeringen, sa Gundersen. 
 
Omtalen av den rødgrønne regjeringen som handlingslammet med hensyn til landbrukspolitikken, har ikke akkurat falt i god jord hos Senterpartiet - som hadde landbruksministeren i alle de åtte rødgrønne årene.  

- Faktum er at Listhaug i sitt første halvår som landbruksminister ikke har kommet med eneste ett forslag som tar tak i det hun har omtalt som et «kommunistisk system». Det eneste hun har gjort, er å komme med medieutspill som har skapt støy og uro - ingen konkret politikk, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Les også: Listhaug har ikke levert en eneste sak til Stortinget 

«Kommunisme på norsk» Han viser til kronikken hun skrev for E24 i 2010, der Listhaug kaller norsk landbruk for kommunistisk. I fjor høst tok hun delvis avstand fra uttalelsen under en NRK-debatt, men lovet like fullt:

- En av mine viktigste arbeidsoppgaver blir å forenkle norsk landbruk. Det er mange ting å ta tak i. 

Så langt har hun ikke tatt tak i noen ting som helst, mener Vedum. Så langt har hun, som eneste statsråd i Høyre/Frp-regjeringen, ikke manøvrert én eneste sak inn til Stortinget. I morgen skal hun imidlertid legge fram et forslag til en ny lov om naturskadeerstatning i Stortinget - uten at det imponerer Sp-lederen.

- Det var et lovforslag som var ferdig utarbeidet under vårt styre. Jobben var gjort på forhånd. Så det eneste hun har gjort, er å ha gjennomført noen kutt i landbruksbudsjettet. Som statsråd er det ingen kust å be om mindre penger fra Finansdepartementet. Hun snakker mye, men handlekraften uteblir, sier Vedum. 

Les også: Listhaug med landbruksfrieri til Ap

Skryteliste Sp-lederen drar selv gjerne fram den følgende skryteliste over saker han gjennomførte som landbruksminister etter å ha sittet like lenge som Listhaug har sittet nå. Vedum lister opp:

• Endret odelsloven, slik at nevøer og nieser ikke lenger har odelsrett  
• Fjernet det såkalte delingsforbudet i jordloven, noe som gjør det letter å kjøpe og dele jordbrukseiendom
• Hevet pristak på landbrukseiendom, for å stimulere til økt kjøp og salg av gårdsbruk
• La fram ny jordskiftelov, for å gjøre det lettere å kjøpe og selge landbrukseiendom.
• Endret konsesjonsjonsgrensa for kyllingproduksjon.
• Gjennomførte en mindre justering på melkekvotene.
• Gjenomførte omfattende tollendringer for på enkelte grupper ost, samt storfekjøtt og lammekjøtt, for å øke inntektene til de som produserer mye.

Les også: Etterlyser Ernas ras av «nye ideer og bedre løsninger».

- Vi gjorde store, tunge endringer også på det som må kalles modernisering av landbrukspolitikken. Og akkurat de tingene Listhaug har omtalt som kommunistiske, der gjorde jeg endringer. Hun har ikke gjort noen ting, bare pratet, sier Vedum.

Endringene han selv stod for, kom i det siste året av den rødgrønne regjeringens åtteårsperiode.

- Man skulle tro at en regjeringen som er opptatt av nye ideer og bedre løsninger, ville komme med noen forslag i det minste. Men det blir med uro og støy.

- Nå sitter jo hun i en mindretallsregjering, og du satt i en flertallsregjering?

- Ja, og det er greit nok det. Men da må de slutte å si at det skjedde ingenting før. Det er nå det skjer absolutt ingenting. Og som statsråd må du jo uansett fremme saker for Stortinget. Du må ha tro på at du får flertall for politikken du fører, eller så er det jo bare å gi opp. Men jeg er jo selvsagt glad for at blir mest prat med Listhaug. Men jeg vil likevel påpeke at hun nå har forvaltet det hun har omtalt som et kommunistisk system i et halvt år, uten å ha gjort noen forsøk på å endre det.