- Sp-lederen snakker usant

Med beskyldninger om løgn og skandaler kjempet åtte partileder og en statsminister om de over 500000 velgerne som ennå ikke har bestemt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var da partilederdebatten på NRK var i ferd med å avslutte, den virkelig tok av. Venstre-leder Lars Sponheim ropte ut:

- Dette er en skandale, programleder, da Senterpartiets Åslaug Haga påsto at regjeringen nå hadde skuslet bort Norges muligheter i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og at norske arbeidsplasser er truet.

Krasse ord

Høyreleder Jan Petersen fortsatte:

- Det blir helt galt når Senterpartiet fråtser i denne type løgnhistorier.

De krasse ordene falt i den delen av debatten som omhandlet arbeidsledigheten, og om regjeringen virkelig tok ansvaret for de 100000 ledige. Her ble regjeringspartiene utsatt for angrep fra alle kanter. Jens Stoltenberg advarte mot at ledigheten nå vil bite seg fast på et høyt nivå.

- Det er et skandaløst lavt nivå på arbeidsledighetstiltakene, sa Stoltenberg.

Statsminister Kjell Magne Bondevik ble fornærmet og sa han ville ikke ha noe av disse beskyldningene om at regjeringens nærmest ønsker høy ledighet. Også han beskyldte Sp-lederen for å fare med usannheter.

- Dette er uttrykk for at regjeringssiden er nervøs. Det var tre stykker som hadde behov for å forsvare seg. De er på defensiven, sa Haga etter debatten om beskyldningene om løgn.

Den omfattende velgerundersøkelsen fra 2001 - valget viste at 25 prosent av velgerne venter til like før selve valgdagen før de bestemmer seg for det partiet de skal stemme på. Med en valgdeltakelse på 60 prosent, dreier dette seg om rundt en halv million velgere. Derfor blir partilederdebatten vurdert som viktig.

Før debatten startet kunne en smånervøs Valgerd Svarstad Haugland innrømme at hun følte alvoret i situasjonen.

Avdempet

- Det er mange som ikke har bestemt seg, men det gir jo også håp, sier Haugland. Anna Lindhs død så ut til å prege Stoltenberg både før og under deler av debatten. Han holdt en langt mer avdempet tone enn han pleier.