Sp-lederen tror ikke lenger det var falsk terroralarm

Mente aldri å kritisere regjeringen.

STOLER PÅ PST: - Mitt poeng er at vi må stole på PST, og det sa jeg også da, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum om sommerens terroralarm. Foto: Jacques Hvistendahl
STOLER PÅ PST: - Mitt poeng er at vi må stole på PST, og det sa jeg også da, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum om sommerens terroralarm. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum krevde i begynnelsen av måneden en redegjørelse fra justisminister Anders Anundsen om terroralarmen den 24. juli, om kostnadene og effektene.

- Det virker som om det var falsk alarm denne gang, heldigvis. Men det bør ikke skje for mange ganger, sa han til Dagbladet. Samtidig gjorde han det klart at han ikke hadde noe grunnlag for eller mål om å kritisere regjeringen.

- Virker som fare Det samme sier han nå.

- Vi har ikke kommet med et kritisk ord, sier Slagsvold Vedum.

Derimot tror han ikke lenger at det var falsk alarm, etter at Dagbladet i dag skriver at det var fire terrorister fra Den islamske stat (IS) som i sommer var på vei mot Norge.

- Da kan det virke som det var en fare, sier han til Dagbladet.

At han tidligere trodde det var falsk alarm, forklarer han slik:

- Som jeg sa da, at det kunne «virke som» falsk alarm, hadde bakgrunn i det PST-sjefen sa dagen før.

Regjerings-evaluering Han understreker at Stortinget ikke skal ha detaljinformasjon om etterretning, men holde seg til de store linjene.

- Vi som er i Stortinget må bare basere oss på det vi får vite av PST. Vi har ikke noen annen informasjon enn det som blir sagt offentlig, sier han.

Slik han tidligere har krevd i Dagbladet, gjentar Trygve Slagsvold Vedum at han vil ha en evaluering av sommerens terroralarm og hvordan den ble håndtert. Han sier at denne typen situasjoner er veldig vanskelige for regjeringen, fordi det gjelder å finne balansen mellom informasjonsbehovet og faren for å spre frykt.

Slik svarer han på om regjeringen har funnet denne balansen:

- Det må det gjøres en evaluering på.

Stortingsrunde I tillegg til at Sp-ledern mener regjeringen må ta en grundig evaluering av hvordan terroralarmen ble håndtert, vil han ha en åpen redegjørelse fra justisministeren i Stortinget, og synes det er naturlig at det skjer før høstens statsbudsjett behandles.

- Stortinget skal ikke være et operativt organ, men skal være bevilgende. Vi må diskutere hva som er de overordnede retningslinjene. Jeg mener at det bør være en åpen runde i Stortinget på dette, sier han til Dagbladet.