Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Sp-Lundteigen hyller Hagen for grunnlovs-oppussing

I dag vedtar Stortinget ny grunnlov - på Carl. I Hagens 70- årsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter intens møtevirksomhet de siste dagene vedtar Stortinget i dag Grunnloven i ny språkdrakt. Det skjer samme dag som tidligere Frp-formann Carl I. Hagen, fyller 70 år.

Da saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp) inntok Stortingets talerstol, hyllet han sin mangeårige politiske motstander.

- Jeg stiller meg i rekken av gratulanter, sa han, før han også ga den tidligere Frp-høvdingen en stor del av æren for dagens historiske grunnlovsvedtak.

Jubilant Lundteigen mener Hagen lenge før de fleste andre på Stortinget skjønte hvor viktig det er å pusse opp Grunnloven. Han viste til arbeidet som Hagen la ned da han var Stortingets visepresident tilbake i 2009. Da fremmet han et forslag om språklig fornyelse av Grunnloven. Det ble nedstemt i 2012, men endte likefullt med at 151 representanter stemte for følgende forslag:

«Stortinget ber Presidentskapet bidra til å få utarbeidet oppdaterte språklige versjoner av Grunnloven på bokmål og nynorsk. I dette arbeidet skal det legges til grunn at de to versjonene skal være likestilte og at den språklige moderniseringen ikke skal endre realiteten i den gamle (någjeldende) Grunnloven. De nye versjonene må foreligge slik at de kan fremmes som grunnlovsforslag innen 28. september 2012. Stortinget bør tilstrebe å få vedtatt de to nye utgavene i jubileumsåret 2014. »

- Jeg mener Hagen har vært avgjørende for at vi nå får Grunnloven på våre to likestilte skriftspråk: bokmål og nynorsk, fortsatte Lundteigen.

- Jeg vil rekke en stor takk til Hagen og professor Finn-Erik Vinje for deres ideherdige arbeid. Det nyter stor respekt fra mange, fortsatte han.
 
Babelsk strid Det sto lenge mellom et alternativ der Grunnloven språkoppdateres på både bokmål og nynorsk etter Graver-utvalgets moderningseringsforslag, og et alternativ med en bokmålsendring etter språkprofessor Finn-Erik Vinjes med moderate forslag, kombinert med Gravers nynorsk-forslag. Det framsto som en reell fare for at til at årevis med forberedelser skulle ende opp med ingenting.  

Først i går ble floken løst. Da ble det kjent at Arbeiderpartiet var villig til å sørget for totredjetalls flertall for språkprofessor Finn-Erik Vinjes lette oppgradering på bokmål, i tillegg til Gravers nynorskversjon.

LES OGSÅ: Grunnloven kan oppdateres, eller utdateres, skriver Marie Simonsen.

HYLLER MOTSTANDER: Per Olaf Lundteigen (Sp) hyllet i dag sin mangeårige politiske motstander, Carl. I. Hagen, for dagens språklige oppdatering av Grunnloven. Foto:  Christian Roth Christensen / Dagbladet
HYLLER MOTSTANDER: Per Olaf Lundteigen (Sp) hyllet i dag sin mangeårige politiske motstander, Carl. I. Hagen, for dagens språklige oppdatering av Grunnloven. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer