Sp må legge ned landbruk

Senterpartiet i regjering kan bli tvunget til å legge ned store deler av norsk landbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder både i Ap, SV og Sp bekrefter at forholdet til den internasjonale handelsorganisasjonen WTO, og de pågående forhandlingene om et nytt internasjonalt handelsregime, vil bli en av de desidert vanskeligste sakene å bli enige om på Soria Moria. Trolig må den rødgrønne regjeringen ta stilling til et forhandlingsresultat på WTO-møtet i Hongkong i desember.


Norges nåværende posisjon, som Ap har gitt støtte til, innebærer senking av tollsatsene for import av landbruksprodukter. Det betyr igjen en drastisk omlegging. Ifølge anslag kan 20- 30 prosent av norsk landbruk bli lagt ned.

Kveler landbruket

- Hvis vi går med på dette, vil det kvele norsk landbruk. Dette må ikke Sp gi seg på. Dette er en svært viktig sak for oss. Her må Ap gi seg. Ethvert land må ha rett til å brødfø seg selv, sier nestleder i Østfold Sp, Hans Ek. Ek er bonde og leder i Sp\'s primærnæringsutvalg.

Sp har programfestet at importvernet på jordbruksvarer må opprettholdes for å sikre norsk matproduksjon. Også SV mener vi må ha rett til å verne om vår matproduksjon, og vil opprettholde et sterkt tollvern og dagens landbruksstøtte.

- Ved å beholde høye tollsatser har vi selv muligheten til å bestemme hvem som skal importere matvarer til Norge, sier Ek. Arbeiderpartiet har støttet regjeringen, mens SV og i særdeleshet Senterpartiet vil endre Norges forhandlingsposisjon.

Sluttspurt

I juli krevde Senterpartiets Marit Arnstad at Norge skulle nekte å undertegne en WTO-avtale som svekker norsk landbruk.

En Ap-kilde som ikke vil forskuttere forhandlingene med Ap og SV, sier at Sp ikke kan komme utenom en drastisk omlegging av landbruket.

 SPIRE TIL SPLID: Tollsatsene for import av landbruksprodukter kan bli så kraftig redusert at store deler av norsk landbruk kommer i fare. Sp-leder Åslaug Haga må finne en løsning under regjeringsforhandlingene på Soria Moria før den nye WTO-avtalen skal undertegnes i Hongkong i desember. Foto: Tom Martinsen
SPIRE TIL SPLID: Tollsatsene for import av landbruksprodukter kan bli så kraftig redusert at store deler av norsk landbruk kommer i fare. Sp-leder Åslaug Haga må finne en løsning under regjeringsforhandlingene på Soria Moria før den nye WTO-avtalen skal undertegnes i Hongkong i desember. Foto: Tom Martinsen Vis mer

WTO-forhandlingene er nå inne i sluttspurten før det avgjørende ministermøtet i Hongkong fra 13. til 18. desember. Dersom partene blir enige der, kan avtalen bli ferdig i løpet av neste år. Men alt om en måned er det et forberedende møte i Genève.

Avtroppende utenriksminister Jan Petersen (H) sier at de tre partiene har svært dårlig tid på seg.


De kan neppe vente til de er på plass i regjeringskontorene med å finne ut hva de skal mene om denne saken.

Svært knapp tid

- Jeg skal legge så godt til rette som jeg kan. Men Norge kan ikke sitte passive i påvente av en ny regjering. Tida utover høsten er svært knapp. Er ikke Norge på ballen i forhandlingene, kan det skje ting. De har svært dårlig tid.

Petersen har tidligere uttalt seg svært kritisk til Senterpartiets WTO-utspill. Nå avventer han hva de rødgrønne blir enige om.


- Jeg etterlyste klargjøring av dette før valget. Det fikk vi ikke, sier han.