Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp med brakvalg lokalt: - En protest mot sentraliseringskåtheten

- Mediene har oversett distriktene, mener valgforsker.

 FÅR LITE OPPMERKSOMHET:  Valgforsker Anders Todal-Jenssen mener at distriktenes interesser har blitt oversett av pressen. Her marsjerer flere hundre mennesker marsjerer fra Jernbanetorget i Oslo til Stortinget for å demonstrere mot nedleggelse av Rjukan og Kragerø sykehus. 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR LITE OPPMERKSOMHET: Valgforsker Anders Todal-Jenssen mener at distriktenes interesser har blitt oversett av pressen. Her marsjerer flere hundre mennesker marsjerer fra Jernbanetorget i Oslo til Stortinget for å demonstrere mot nedleggelse av Rjukan og Kragerø sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tolvte desember 2013 stod det rundt 3000 demonstranter i sykehusbakken på Rjukan i Tinn - dette på et tidspunkt der Høyre og Arbeiderpartiet stod med henholdsvis 27,4 % og 38,3 prosent av velgerne.

Under to år etter er lokalsykehuset lagt ned, mens Senterpartiet har blitt Telemark-kommunens største parti med 40 prosent.

- Vi er sinte og jeg tror ikke at folk kommer til å glemme det Arbeiderpartiet og de andre partiene har gjort mot oss på flere generasjoner, sier Johannes Lurås, en av dem som har stemt på partiet lokalt.

- Lite igjen etter nedleggelsen På gården hans i Tinn Austbygd henger symbolene til Ap, Krf, Frp og Høyre i rødt og blått i en galge, noe Lurås selv beskriver som en spådom om fremtida.

Årets valg kan tyde på at spådommen til Lurås har truffet.

Arbeiderpartiet endte med 18,2, Krf er ute av kommunestyret, mens Frp forrige sommer trakk hele lokallaget sitt. Høyre står omtrent på stedet hvil, men må finne seg i å miste ordførervervet sitt.

- Etter at sykehuset ble lagt ned er det veldig lite igjen av lokalsamfunnet vårt. Vi har en polititjeneste til og fra, et helsetilbud som er til og fra. Jeg ser på dette valget som en protest mot den sentraliseringskåtheten som den blåblå regjeringen og andre partier har vist, sier Bjørn Sverre Birkeland.

Brakvalg lokalt for SP Han er en av fire ordførerkandidater for Sp som har fått over tretti prosents økning til partiet sitt i forhold til forrige valg.

På landsbasis endte partiet med 8,5 prosent, en relativt liten endring i forhold til det en del av deres lokale kandidater har gjort.

Blant disse er Asbjørn Birkeland i Sauda med 36.1 prosents oppgang og Arne Øyvind Sandnes som fikk hele 36,7 prosent mer en ved forrige valg.

Både Birkeland og Sandnes oppgir motstand mot sentralisering som en viktig grunn til valgoppgangen.

- Hos oss var det snakk om en skolenedleggelse og et delt legevakt mellom oss og tre andre kommuner. Det har vi hele tida vært veldig klare på at vi ikke vil ha noe av noen av delene. Det tror jeg er en viktig grunn til den store oppgangen, sier Sandnes som endte på solide 51,4 prosent lokalt.

- Mediene har oversett mange Valgforsker Anders Todal-Jenssen er ikke overrasket over valgresultatet til Senterpartiet i enkeltkommuner. Han viser til en ny Norstat-undersøkelse der omtrent 20 prosent oppga distriktspolitikk som det viktigste politiske feltet for dem.

- Det som er overraskende er at dette nærmest ikke har vært å se i mediene. Et tema som er meget viktig for store deler av befolkningen har blitt oversett, sier Todal-Jenssen.

Han mener at mye har endret seg som følge av lokaliseringsprosesser og på grunn av regjeringens planer om kommunesammenslåing.

- Motstanden har økt den siste tida, og hvis regjeringen fortsetter å fortsette prosessen så vil den øke i mange kommuner. Kommunalminister Jan Tore Sanner har oppmuntret kommuner til å drive ønsketenkning når det gjelder sammenslåing. Problemet her er at alle setter seg selv som sentrum i disse kommunene, noe som kommer til å kollidere med andres planer når de skal gjennomføres, fortsetter valgforskeren.

- Uenigheter innad i Senterpartiet Todal-Jenssen legger vekt på at en motvillig kommunesammenslåing er noe som kan få betydning over lang tid. Her viser han til eksempelet Brunlanes som ble sammenslått med Larvik på 60-tallet.

- Der finner du fortsatt folk som mener at det var en tragedie.

- I hvilken grad kan Senterpartiet vokse på denne motstanden ?

- De gjør det godt i mange kommuner som tradisjonelt har vært AP-kjerneområder, men samtidig så er de ikke så samordnet som de kunne ha vært. Mange ordførere, også i Senterpartiet, i større kommuner kan sikkert tenke seg sammenslåing, men i større kommuner kan de få støtte på å være opprørere i lang tid, sier Anders Todal-Jenssen.

- Vi kan ta tilbake Tinn Tilbake i Telemark sitter førstekandidat Sven Tore Løkslid for Arbeiderpartiet og kan se tilbake på et godt valg på fylkesbasis.

Han har troen på at de tradisjonelle verdiene til Ap kan vinne tilbake også kommuner som Tinn.

- Vi har måttet ta de tøffe valgene med tanke på sykehuset, og Arbeiderpartiet i Tinn, og forsovet også sittende ordfører Steinar Bergsland (H), har gjort en god jobb for å hjelpe kommunen i den vanskelige situasjonen. Jeg tror at de verdiene vi har, med tanke på felleskap og trygghet, vil gjøre at Ap igjen vil gjøre det godt i framtida, sier Sven Tore Løkslid til Dagbladet.

 TIL ADVARSEL:  - Vi kommer ikke til å glemme det dere har gjort mot oss, sier Johannes Lurås etter sykehusnedleggelsen i Tinn i Telemark. Foto: Karl Martin Jakobsen
TIL ADVARSEL: - Vi kommer ikke til å glemme det dere har gjort mot oss, sier Johannes Lurås etter sykehusnedleggelsen i Tinn i Telemark. Foto: Karl Martin Jakobsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!