- Sp mest dyrefiendtlig

Uetisk og feigt sier Miljøpartiet De Grønne om regjeringens gransking av pelsdyrnæringen. Partiet ser på Senterpartiet som den store, stygge ulven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partiet vil avvikle hele næringen og beskytte rovdyrene, og ser på Senterpartiet som den store, stygge ulven.

- Dette er enda et eksempel på at Senterpartiet trenerer alle forslag for bedre dyrevelferd i Norge. Senterpartiet, som har fått lov til å styre landbrukspolitikken i Norge de siste åtte årene, er klart det mest dyrefiendtlige partiet i Norge, fastslår Une Aina Bastholm overfor NTB. Hun er fylkesleder og 2. stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

Hun er langt fra alene om å være kritisk til pelsdyrnæringen i det politiske landskapet, og mener utvalget som ble satt ned fredag, er det feigeste hun har sett fra regjeringen på lenge.

- Beslutningsvegring - Regjeringen lider av beslutningsvegring når de setter ned et fagutvalg for å vurdere etikken i pelsnæringen. Det er allerede bred faglig enighet om at dyreholdet ikke ivaretar dyrenes helt grunnleggende behov, som bevegelse, graving eller matsøk. Pelsdyroppdrettet må avvikles umiddelbart, sier hun.

Selv om både SV og Ap har vedtatt avvikling, ligger en slik beslutning langt fram i tid. Utvalget skal blant annet drøfte og vurdere etiske spørsmål rundt pelsdyrhold, men også utrede og drøfte to hovedalternativer for næringens framtid i Norge. Dette er bærekraftig utvikling på den ene siden og styrt avvikling på den andre. Utvalget skal levere sin innstilling innen 30. juni neste år.

- Meningsmålinger viser at flertallet i Norge mener pelsdyroppdrett er uetisk. Alle går og venter på en avgjørelse, også pelsprodusentene. Det som trengs nå er ikke mer faglig ekspertise, men å ta et verdivalg og et politisk standpunkt: Hva er det vi kan stå for som samfunn? Dette er politikernes oppgave, ikke fagfolks bord, sier Bastholm.

- Fordommer og myter På landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) preller kritikken av.

- Problemet med pelsdyrdebatten i Norge er at den har vært basert på mye fordommer og myter, og at noen dyrevernsaktivister har tatt seg ulovlig inn og tatt bilder av enkeltdyr. Det gir ikke et riktig helhetsbilde av næringen i det hele tatt, sier Vedum til NTB.

 

Han mener dyrene kan ha vært til sykebehandling, og at det dermed ikke tegnes et riktig bilde av dyrevelferden.

- Jeg er helt sikker på at et slikt utvalgsarbeid vil styrke pelsdyrnæringen. Det har vært veldig ødeleggende for næringen over tid at den er blitt stemplet på bakgrunn av enkeltepisoder, sier Vedum. Han sier han som «næringsminister» på området vil ha debatten over på et faktabasert spor.

 

- At noen er mot fakta er ikke noe nytt, men folk må jo tåle fakta, sier han.

Verdier Så lenge etterspørselen etter pels i verden er stor, mener Trygve Slagsvold Vedum at Norge er det klart beste landet å produsere pelsen i.

Une Aina Bastholm som har bakgrunn fra Dyrevernalliansen, mener det nå er svært viktig at både dyrevernorganisasjonene og pelsdyrnæringen selv får være med og bestemme hvem som skal sitte i utvalget. Hun peker på at et tilsvarende utvalg for fem år siden kom fram til en konklusjon som ble kritisert for å være både ufaglig og tendensiøs.

- Det er naivt å tro at dette kun er snakk om fag - denne debatten handler mest om verdier, sier hun. (NTB)