OPTIMIST: Folk har fått øynene opp for Senterpartiet som det tydeligste alternativet til regjeringen, mener partileder Trygve Slagsvold Vedum.Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OPTIMIST: Folk har fått øynene opp for Senterpartiet som det tydeligste alternativet til regjeringen, mener partileder Trygve Slagsvold Vedum.Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Sp mobiliserer mot blåblå politikk

- Aktiviteten i partiet vokser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk har fått øynene opp for Senterpartiet som det tydeligste alternativet til regjeringen, mener partileder Trygve Slagsvold Vedum.

- Aktiviteten i partiet vokser. Vi har snudd medlemsnedgang til oppgang, og det er mye enklere å få folk til å stille på liste enn tidligere, sier Vedum til NTB foran Senterpartiets landsmøte i Haugesund denne helgen.

På møtet skal Sp legge slagplanen for hvordan de skal vinne tilbake velgere som forsvant i løpet av de åtte årene partiet satt i regjering.

- Vi er tydeligst på at vi ønsker mangfold, tjenester der folk bor, politi i kommunene, og at vi er motstandere av tvangssammenslåing av kommuner. Folk begynner å merke en annen politisk retning med regjeringen, og at vi skiller oss mye fra dem, mener Vedum.

Sentraliseringsmotstand Fredag legger kommunalminister Jan Tore Sanner (H) fram stortingsmeldingen om kommunereformen. Foreløpige meldinger tyder på at regjeringen også vil gå løs på fylkeskartet.

- Vi mener regjeringen overser stordriftsulempene. Folk er mest fornøyd med tjenestetilbudet i mindre kommuner. Jeg tror det er få som drømmer om å sende sine kjære til Oslos største sykehjem, sier Sp-lederen.

Regjeringen mener Norge har for mange kommuner og ønsker at kommunene slår seg sammen - i siste instans ved bruk av tvang.

- Det er ikke den som frir som bestemmer utfallet, det er den som svarer. Vi liker ikke tvangsekteskap, verken mellom mennesker eller mellom kommuner, sier Vedum.

Overtok parti i motgang Vedum tok over som partileder i fjor, i etterkant av et skuffende valgresultat i 2013 og flere år med interne stridigheter i partiet. I år er hele Sp-ledelsen innstilt til gjenvalg.

- Vi hadde en krevende runde i fjor, men partiet kom ut av det med et sterkt ønske om å løfte sammen. Stemningen er god innad i partiet, samtidig som mange er bekymret for regjeringens politikk, sier han.

Den siste tiden har også mange av meningsmålingene pekt i riktig retning for Senterpartiet. I en kommunevalgmåling utført av Norstat for NRK forrige uke fikk partiet en oppslutning på 8,1 prosent. Likevel ønsker ikke Sp-lederen å gå for høyt ut i sine målsettinger foran valget til høsten.

- Målingene svinger, men heldigvis er det er litt flere som går opp enn ned for vår del. Målet er å gjøre det bedre enn sist kommunevalg, sier Vedum.

(NTB)