Sp-nei til vindmøller møtes med sarkasme på Stortinget

Sp-nei til vindmøller

Senterpartiet programfester stopp i utbygging av nye vindmølleprosjekter på land.

Sandra Borch, Sp-representant i Stortingets energi- og miljøkomité, vil gi kommunene full styring over vindmølle-utbyggingen. Her intervjues hun av Thea Joramo Lysne (t.v.) og Ida Helene Andersen for Stortinget Ung. Foto: Gunnar Ringheim
Sandra Borch, Sp-representant i Stortingets energi- og miljøkomité, vil gi kommunene full styring over vindmølle-utbyggingen. Her intervjues hun av Thea Joramo Lysne (t.v.) og Ida Helene Andersen for Stortinget Ung. Foto: Gunnar Ringheim Vis mer
Publisert

Hvis Sp får det som partiet ønsker, skal vindkraftutbygging heretter avgjøres etter plan- og bygningsloven, ikke energiloven.

Rødt og SV sier velkommen etter, mens MDG og regjeringspartiene kritiserer Senterpartiet for å vende kappa etter vinden.

Sandra Borch opplyser at Senterpartiet vil ta problemstillingen opp i Stortinget i løpet av dette halvåret.

- Vi skal behandle ei melding om vindkraft i energi- og miljøkomiteen allerede i høst, der kommer vi til å legge inn programformuleringen vår, sier Sandra Borch.

Hun påpeker at det haster.

- Fordi mange av vindmølleprosjektene gjennom energiloven gis mulighet til å utvide prosjektene og til å foreta store endringer. Vi mener at det er plan- og bygningsloven som skal gjelde, slik at kommunene kan sette ned foten og si nei. Det kan ikke kommunene i dag, sier Sp-representanten.

Sp hadde ansvaret

Borch ser ikke paradokset i at en rekke av vindkraftkonsesjonene ble gitt da hennes partifelle Ola Borten Moe var olje- og energiminister i 2011-13.

- Nei, jeg gjør ikke det. For den gangen var kraftsituasjonen en helt annen. Da hadde vi et kraftunderskudd og strømprisene var veldig høye. Nå har vi et kraftoverskudd. Da bør vi ta en fot i bakken og ikke legge til rette for en massiv vindmølleutbygging, sier hun.

- FLYTTER: For Hege (32) og flere andre på Frøya i Sør-Trøndelag, er kampen mot vindmøller også en kamp for hjemstedet deres. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

Frustrerte folkevalgte

Sandra Borch mener at hun og øvrige stortingsrepresentanter også må forholde seg til den voldsomme lokale motstanden.

– Jeg får daglig henvendelser fra frustrerte kommunestyrerepresentanter som føler seg overkjørt av vindkraftlobbyister, sier Sandra Borch.

I forslaget til Senterpartiets prinsipp- og handlingsprogram for 2021-25, som skal vedtas på vårens landsmøte, heter det:

«Vindkraft på land utover allerede gitte konsesjoner er ikke aktuelt uten at lokalsamfunnet sier et tydelig «ja» til utbygging. Vindkraft på land blir et supplement i vår energiforsyning, men må skje på lokalsamfunnets premisser og uten å fortrenge eksisterende næringer. Slike utbygginger må derfor avgjøres etter plan- og bygningsloven, ikke energiloven.»

Sandra Borch tar til orde for at Stortinget så fort som mulig får ei ny energimelding til behandling.

- For å skaffe oss oversikt over kraftbehovet de neste tjue årene, og hvilken type kraft vi skal satse på. Kanskje er det for eksempel handlingsrom for mer vannkraft, sier hun.

Venstre: – Sp var pådriver

Ketil Kjenseth, Venstres leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, hevder at Senterpartiet snur kappa etter vinden.

KRITISK: Venstres leder i energi- og miljøkomiteen, Ketil Kjenseth, er kritisk Senterpartiets rolle da konsesjonsregelverket for vind ble meislet ut i den rødgrønne regjeringen. Foto: Vidar Ruud / NTB
KRITISK: Venstres leder i energi- og miljøkomiteen, Ketil Kjenseth, er kritisk Senterpartiets rolle da konsesjonsregelverket for vind ble meislet ut i den rødgrønne regjeringen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Det positive er at Sp evner å lytte og skjønner at noe har gått galt. Det triste er at det var deres utallige energiministre i den rødgrønne regjeringen som utmeislet et altfor slapt konsesjonsregelverk for vind samt at de plantet så saftige økonomiske gulrøtter i de grønne sertifikatene at vi fikk en voldsom pågang av utbygginger på alt for kort tid, sier Kjenseth.

Regjeringspartiene fremste energipolitiker på Stortinget påpeker at Senterpartiet var pådriver i den rødgrønne regjeringen for å ta vindkraft ut av plan- og bygningsloven, – til energiloven:

- Til Senterpartiets forsvar skal det sies at det er vanskelig å se hvilken forskjell det ville gjort om utbyggingene hadde skjedd under plan- og bygningsloven. Utfordringen er at kommunene uansett har sagt ja – og ikke nei, sier Ketil Kjenseth.

SV: – Glad for støtte

Lars Haltbrekken (SV), medlem i energi- og miljøkomiteen, viser til at partiet hans allerede har lansert forslagene Sp nå programformulerer.

EIERSKAP: Lars Haltbrekken (SV) vil ha Senterpartiet med på å sikre offentlig eierskap til norsk vindkraft. Foto: Vidar Ruud / NTB
EIERSKAP: Lars Haltbrekken (SV) vil ha Senterpartiet med på å sikre offentlig eierskap til norsk vindkraft. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Vi har foreslått begge disse tingene allerede, både plan- og bygningslov og energikommisjon. Så det er bra Sp vil støtte våre forslag. Nå håper vi Sp også vil sørge for offentlig eierskap til vindkrafta slik vi har på vannkrafta. Dette har Sp stemt mot tidligere, sier Lars Haltbrekken.

- Med offentlig eierskap sørger vi for at det er fellesskapet, velferdsstaten, som får inntektene. At pengene går til barnehager, eldreomsorgen, skolene og helsevesenet i stedet for internasjonale selskap, sier SV-representanten.

MDG: – Ikke løses alene

MDGs nestleder Kriss Rokkan Iversen poengterer at det må være opp til folk lokalt å bestemme om man skal bygge ut vindkraft i en kommune.

I DØRA: Kriss Rokkan Iversen, nestleder i MDG, mener at Senterpartiet møter seg selv i døra. Foto: Siri Døsen / MDG / NTB
I DØRA: Kriss Rokkan Iversen, nestleder i MDG, mener at Senterpartiet møter seg selv i døra. Foto: Siri Døsen / MDG / NTB Vis mer

- Men her møter Senterpartiet seg selv i døra. Da Ola Borten Moe var minister, ga Senterpartiet konsesjoner for vindkraftutbygging over en lav sko uten å tenke på naturvern. Men nå vender de kappen etter vinden fordi folk over hele landet protesterer for å verne naturen i nærområdene sine, sier Kriss Rokkan Iversen.

Hun mener at Sandra Borch må ta inn over seg at Norge ikke kan løse problemet alene.

- Det er gammeldags og nasjonalromantisk å tenke at norsk strøm stanser ved grensene, når vi er en del av et felleseuropeisk kraftmarked som vi vet kommer til å trenge mye mer fornybar energi i fremtiden for å løse klima- og naturkrisen. Vi må har to tanker i hodet samtidig: vi må stanse vindkraftutbygging som raserer natur og satse massivt på havvind for å løse behovet for ren energi, og dermed sikre arbeidsplassene som står i fare når oljealderen nærmer seg slutten, sier MDGs nestleder.

Rødt: – Velkommen etter

Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, sier at det er gledelig at Sp beveger seg i riktig retning.

– Jeg må jo si velkommen etter til Senterpartiet, men Rødt mener det eneste rette er å si nei til all ny utbygging av vindkraft på land. Vi trenger hverken utydelige eller tydelige «ja» til mer nedbygging av norsk natur, sier Moxnes.

FULL STOPP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil stanse alle pågående vindkraftutbygginger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULL STOPP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil stanse alle pågående vindkraftutbygginger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han hevder at Sp har et tydelig medansvar for dagens «håpløse konsesjonssystem».

- Forslaget fra Senterpartiet vil dessverre ikke løse problemet for lokalbefolkningen på Haramsøy eller Frøya, som mener at utbyggingene i deres område er blitt gjort på feil grunnlag. Rødt mener alle pågående utbygginger må stoppes, slik at vi kan få en skikkelig gjennomgang av alle muligheter til å begrense raseringen av norsk natur, sier Rødt-lederen.

Bjørnar Moxnes mener at å avgjøre vindkraftutbygginger etter plan- og bygningsloven istedenfor energiloven ikke løser hovedproblemet.

– Fordi staten kan gå inn og bestemme gjennom såkalt statlig planbestemmelse. Rødt ønsker å gi kommunene en reell vetorett mot vindkraftutbygginger, som ikke kan overprøves.

Frp: – Snuoperasjon av Sp

Terje Halleland (Frp), medlem i energi og miljøkomiteen, er ikke imponert over Sp's vindkraftpolitikk.

- Når den store pådriveren for vindkraft i Norge, Senterpartiet, vil innføre stans av all vindkraft på land, er dette en 180 graders snuoperasjon. Aldri har vi vel tidligere hatt et grunneier- og ordførerparti som har kjempet mer for etablering av vindkraft til glede for grunneier og kommunale inntekter, sier Halleland.

SKYLDA: Terje Halleland (Frp) mener Senterpartiet har skylda for at norsk natur bygges ned hver dag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
SKYLDA: Terje Halleland (Frp) mener Senterpartiet har skylda for at norsk natur bygges ned hver dag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

- Vi støttet ikke Sp da de tidligere foreslo å flytte vindkraftutbygginger vekk fra plan- og bygningsloven til energiloven. Sp unnskylder sine tidligere positive holdninger til vindkraftutbygging med markedet og kraftprisene. Det viser at de er klar for å snu tilbake, og fortsette å tapetsere landet med vindmøller, om kraftsituasjonen tilsier det, hevder Terje Halleland.

Og fortsetter:

- Sp er det partiet med absolutt størst ansvar for at landet har havnet i den situasjonen og det bråket som vi nå har, hvor norsk natur blir bygget ned hver dag.

Ap: - Glad for skroting

Åsmund Aukrust, medlem i energi- og miljøkomiteen for Arbeiderpartiet, mener kommunene at må høres i langt større grad enn i dag.

HØRES MER: Åsmund Aukrust, medlem i energi- og miljøkomiteen for Arbeiderpartiet, mener at kommunene må høres i større grad i miljøspørsmål. Foto: Vidar Ruud / NTB
HØRES MER: Åsmund Aukrust, medlem i energi- og miljøkomiteen for Arbeiderpartiet, mener at kommunene må høres i større grad i miljøspørsmål. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Vi må ha kortere tidsfrister fra kommunen sier ja til prosjektet eventuelt blir gjennomført. Det må være lokal beskatning sånn at man legger igjen verdier i kommunen man er i. Spørsmålet om hvilken lov dette hører hjemme i vil Ap nå ta stilling i de neste ukene, men uansett vil kommunene få en lagt viktigere rolle, sier han.

- Ap var eneste parti som stemte mot den nasjonal ramme for vindkraft. Vi mente at man i stedet burde se vann, vind og kraftbehovet i sammenheng. Vi er glad for at de andre partiene nå har skrota den planen, sier Åsmund Aukrust.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer