KAKE OG KOS: Senterpartiet feiret sommerferie med jordbær og kake i Saras telt på Karl Johan i går formiddag. Liv Signe Navarsete understreket partiets Lofoten-nei. Foto: Morten Holm/ SCANPIX.
KAKE OG KOS: Senterpartiet feiret sommerferie med jordbær og kake i Saras telt på Karl Johan i går formiddag. Liv Signe Navarsete understreket partiets Lofoten-nei. Foto: Morten Holm/ SCANPIX.Vis mer

Sp-nestleder på kollisjonskurs med Navarsete

Nestleder og parlamentarisk leder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum, vil ikke ha et oljenei i regjeringen før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I går brukte Senterparti-leder, Liv Signe Navarsete, partiets oppsummerende pressekonferanse på å understreke behovet for et nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen så raskt som mulig.

- Styrket nei
Hun mener regjeringen er nærmere et oljenei  enn noen gang, og sier hun vil ha vedtak før stortingsvalget.

- Argumentene mot å åpne Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet er styrket etter ulykken i Mexicogolfen, sa Navarsete.

Ikke hastverk
Men hennes parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum, vil gjerne at partiet venter med et nei-vedtak. Han håper at «teknologiutviklingen vil gjøre det mulig å drive oljevirksomhet i sårbare områder».

- Det beste for Sp er om vi kan vente med et vedtak. Det er naturlig å skyve på selve vedtaket og prosessen. Nå må vi høste fra erfaringene fra Mexico. Vi må se an utviklingen i teknologien og mulighetene for nye sikkerhetsanordninger, sier Slagsvold Vedum og legger til:

- Vi har det ikke travelt. Vi legger føre var-prinsippet til grunn. Vi har allerede vedtatt at vi ikke vil gå inn for boring i denne stortingsperioden.

Utelukker ikke vern Til Dagbladet sier Navarsete at hun vil ha et vedtak før stortingsvalget aller helst i 2011, og i hvertfall før 2013.

- Ja, vi må jo satse på et vedtak før 2013, sier hun til Dagbladet.

Sp har vedtatt at de ikke vil åpne opp for oljeboring i inneværende stortingsperiode. Men når forvaltningsplanen skal opp til behandling i regjering, må partiet også ta stilling til hva det vil med havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for framtida.

- Ville vært en seier Navarsete har ikke et samlet parti bak seg. Blant andre har også Ola Borten Moe, leder av næringskomiteen på Stortinget, signalisert tidligere at han er positiv til oljeboring på noen vilkår. Slagsvold Vedum ser på en utsettelse av oljevedtak som en seier for partiet:

- Vi vil se det som en seier om vi får forskjøvet et nytt vedtak til neste periode. Da har vi fått enda mer kunnskap om utfordringen med oljevirksomhet i sårbare områder. Jeg regner med at SV vil se på det som en seier, de også, sier han, som ikke legger skjul på at han gjerne vil ha oljevirksomhet om teknologien gir mulighet til det:

- Det har vært ett mål for oss i denne saken; det er å få mer tid. Vi forutsetter at vi tar opp olje- og gassressurser nå, noe vi lærer av hele tiden. Men for framtiden må vi vite at det er trygt om vi skal åpne opp for nye områder.