MANGLER EN SAK: Senterpartiets mangeårige stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen mener det må en sak av betydning til, før KrF og opposisjonen skulle kaste regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MANGLER EN SAK: Senterpartiets mangeårige stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen mener det må en sak av betydning til, før KrF og opposisjonen skulle kaste regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

KrFs skjebneuke

Sp-nestor vil ikke felle Erna på budsjettet

Per Olaf Lundteigen vil gjerne bidra til å felle regjeringen dersom KrF skulle endre kurs, men savner en konkret sak å gjøre det på.

- Senterpartiet ønsker en ny regjering. Men det er jo vesentlig hvordan en slik regjering blir etablert. Etter mitt skjønn så må det foreligge en konkret sak, som viser at det er behov for en ny regjering. Det er politikken som er det viktigste, sier Sp-veteranen til Dagbladet.

- Kan ikke statsbudsjettet være en slik sak?

- Jeg har ikke sett at det er kommet forslag i statsbudsjettet som har et sånt alvor over seg, sier Lundteigen og fortsetter:

- Jeg vil ikke blande meg inn i KrFs overlegninger. Men utifra min erfaring er det reale å felle en regjering på en stor politisk sak, som det er viktig å hindre at regjeringen får flertall for.

Strenge krav

Fredag kan KrFs ekstraordinære landsmøte si ja til Knut Arild Hareides råd om å innlede regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Men et stadig mer selvsikkert Sp vil stille strenge krav for å gå inn i en slik regjering.

STRENGE-TRYGVE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum stiller klare krav for at Senterpartiet skal gå i regjering.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STRENGE-TRYGVE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum stiller klare krav for at Senterpartiet skal gå i regjering. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Hvis vi skal i regjering, så skal folk merke det. De skal se resultater. Regjeringsmakt er ikke et mål. Det er et middel, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i en tale til partiets landsstyre i Oslo mandag.

- Vi har en politisk plan for Norge. Det er sakene vi skal få gjennomslag for, sa han.

At regionreformen ryker og at Finnmark og Troms slipper å slå seg sammen, er ifølge Vedum en forutsetning for regjeringsdeltakelse.

- Det er en lang rekke slike saker, men jeg kommer ikke til å legge fram en liste nå, sier han til Dagbladet.

Sp-lederen vil ikke kommentere Lundteigens utspill direkte, men sier at det vil gi en ny parlamentarisk situasjon dersom KrF skulle trekke sin støtte til Erna Solbergs regjering.

Ikke for å tekkes andre

Vedum brukte en stor del av talen sin til å liste opp en rekke saker som han mener Sp og KrF har til felles. At de to partiene deler syn om tvillingabort er bare ett av flere eksempler, ifølge Sp-lederen.

- Dette er ikke et standpunkt som vi har tatt nå. Vi løper ikke rundt på anbudskonkurranser med vår politikk for å tekkes et annet parti, sa Vedum.

Han kom med et ramsalt angrep på statsminister Erna Solberg i talen sin.

- Det verste i politikken er når sakene kommer helt i bakgrunnen. At standpunkter er til salgs, at dype, etiske spørsmål er noe man forhandle bort. Erna Solbergs utspill om tvillingabort er noe av det mest groteske vi har sett på lenge. Det var pinlig, sa Sp-lederen ifølge NTB.

Kamp for å bevare den kristne kulturarven, bevilge mer til kirkevedlikehold, opprettholde søndag som fridag, sørge for en streng regulering av alkoholpolitikken samt gi bedre betingelser for ideelle aktører, er ifølge Vedum andre eksempler på saker der Sp og KrF lett vil kunne finne sammen.

- Hører hjemme med KrF

Senterungdommens leder Ada Arnstad slo fast i sitt innlegg i debatten at Sp bør ta ansvar og gå inn i regjering, dersom anledningen byr seg. Samme klare råd kommer fra partiets nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

-Er dette så lurt da, Trygve? Det spurte Dagbladet om i en kommentarartikkel. Dette handler ikke om hva som er lurt eller ikke, men om hva som er bra for landet, sa hun.

Overfor Dagbladet erkjenner hun at det kan være en fare for at de gode meningsmålingene ikke blir omsatt i valgresultater dersom Sp går inn i regjering nå.

-Partitaktisk er det ingen tvil om at det er lettere å drive valgkamp i opposisjon, men for meg og mange andre haster det med å få på plass en ny politisk kurs, sier Tvinnereim.

Hun mener KrF hører hjemme på lag med Senterpartiet.

-Vi deler verdiene som ligger i kampen mot ulikhet og for levende lokalsamfunn i distriktene. Med oss vil KrF ha muligheten til å finne tilbake til sjela si, sier hun.

- Skrekkelige reformer

Tvinnereim sier hun ser med entusiasme på et mulig regjeringssamarbeid med Ap og KrF.

- Stakkars KrF har måttet gå med på en rekke skrekkelige reformer som tar Norge i gal retning. Vi må få gitt landet en ny retning for landet – før disse reformene får satt seg, sier hun.

- Dessverre har regjeringen vært ganske effektiv når det gjelder å endre slike grunnleggende strukturer. Kommuner og fylker slås sammen med tvang, lensmannskontorer legges ned og en rekke reformer rammer distriktshøyskoler, domstoler, lokale Nav- og skattekontorer. At de skal få holde på slik i to perioder, er alvorlig for landet, framholder hun.