Sp og SV vil endre Folketrygdfondets mandat

SV og Senterpartiet foreslår at Folketrygdfondets mandat endres for å sikre at styret i fremtiden tar «langsiktige samfunnsmessige hensyn».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge partier er opprørt etter at et flertall i det politisk oppnevnte styret torsdag åpnet for salg av fondets aksjer i Storebrand til finske Sampo. Et flertall på Stortinget ønsker at norske DnB overtar Storebrand.

- Konsekvensen av Folketrygdfondets beslutning er at mandatet til Folketrygdfondet må endres. SV vil derfor legge fram et forslag om endring av mandatet, hvor det går klart fram at fondets styre har ansvar for å ta samfunnsmessige langsikte hensyn ved sine plasseringer, sier SVs Øystein Djupedal til NTB.

Varsler lovforslag

Også Senterpartiet varsler lovforslag om ending av retningslinjene når Stortinget åpner til høsten.

- Denne saken illustrerer behovet for et redskap som kan sikre nasjonalt eierskap i strategiske bedrifter og finansinstitusjoner. Når flertallet i Folketrygdfondets styre, et styre med politisk oppnevnte medlemmer, i dag ikke finner å kunne ta samfunnsansvar ved å sikre en norsk løsning for Storebrand, viser det at vi ikke har et slikt redskap, sier parlamentarisk nestleder Magnhild Meltveit Kleppa i Sp.

- Kan sammenkalles

- Senterpartiets forutsetter at regjeringen nå vurderer alle muligheter for å sikre Stortingsflertallets ønske om en norsk løsning. Om nødvendig må Stortinget sammenkalles, sier Meltveit Kleppa.

(NTB)