BESKYLDES FOR BLØFF: Vidar Brein-Karlsen ble ilagt både karantene og saksforbud da han gikk fra å være statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til å bli direktør i kinesiske Huawei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BESKYLDES FOR BLØFF: Vidar Brein-Karlsen ble ilagt både karantene og saksforbud da han gikk fra å være statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til å bli direktør i kinesiske Huawei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Sp om Brein-Karlsen og Kina-kontakt: - Ren bløff om Huawei

Vil ha en gjennomgang av karantenereglene for politikere, etter at statssekretær gikk fra Justisdepartementet til kinesisk telegigant.

Stortingspolitiker for Sp, Sigbjørn Gjelsvik, går hardt ut mot tidligere statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen, nå samfunnsdirektør i Huawei.

- Brein Karlsen bløffer. Og Karantenenemnda toer sine hender, skriver han i et innlegg på sin Facebook-side.

- STÅR IKKE TIL TROENDE: Det sier SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik etter nemndas avgjørelser.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- STÅR IKKE TIL TROENDE: Det sier SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik etter nemndas avgjørelser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Det skjer etter at Karantenenemda fredag, basert på Brein-Karlsens forklaring, konkluderte med at den tidligere Frp-politikeren ikke har brutt saksforbudet han er ilagt.

Strenge restriksjoner

Da Brein-Karlsen gikk fra Justisdepartementet til Huawei i januar, ble han ilagt en av de strengeste karantene-bestemmelsene noensinne. I tillegg til karantenetiden, som nå er gått ut, ble han ilagt forbud mot å ha noe å gjøre med saker som kommer inn under Justisdepartementets- og Samferdselsdepartementets saksområde helt fram til juli 2019.

Årsaken var at han gjennom flere år i justisdepartementet, hadde fått innsyn i saker av stor betydning for nasjonal sikkerhet og beredskap

Derfor reagerte Gjelsvik da han forrige tirsdag fikk en e-post der Brein-Karlsen inviterte til et møte om «Sikkerhet i norsk telenett». I et skriftlig spørsmål til regjeringen, ba Sp-politiker om svar fra statsministeren på om dette var greit.

Regjeringen svarte ikke på spørsmålet, men viste til at Brein-Karlsen hadde tatt kontakt med Karantenenemnda for å få en avklaring på hvordan saksforbudet skulle tolkes.

Svaret fra nemnda forelå i går. De konkluderer med at Brein-Karlsen ut fra opplysningene han selv har gitt, ikke har brutt bestemmelsene.

- Står ikke til troende

Det står imidlertid at han ikke får kommunisere med politikere eller andre om datasikkerhet og nettsikkerhet, men at han kan orientere generelt om Huaweis produkter og arbeid.

Dette får Sp-politikeren til å reagere på konklusjonen.

- Fra min synvinkel er det ganske åpenbart at han har engasjert seg i et område som berører både samferdsel og justis. At han skal komme unna med at dette bare er generell informasjon om Huawei står ikke til troende, sier Gjelsvik.

Lederen for nemnda, Hill-Marta Solberg, har uttalt til Dagbladet at nemnda ikke direver med etterforskning og at det er basert på tillit.

- Politikerne har plikt til å gi oss riktig, nødvendig og utfyllende informasjon, sier hun.

- Brein- Karlsen har åpenbart ikke vært oppriktig i sin forklaring overfor Karantenenemda. Hadde nemnda tatt kontakt med meg eller andre i Sp ville det fort kommet for en dag at saksforbudet var brutt, sier Gjelsvik.

Han viser til e-posten han har mottatt som dokumentasjon. (Se faktaboks)

Sp-politikeren har også lagt ut e-posten Facebook.

«Ut fra sakens alvor for norske interesser, norsk sikkerhet og beredskap, har jeg valgt å offentliggjøre innhold i mailen til Trygve Slagsvold Vedum og meg », skriver han.

- Hvis ikke karantenenemda kan slå inn i en sak som denne, da er det grunn til å gå gjennom regelverket – og hva slags rammer de har fått for sitt arbeid. Blir denne konklusjonen stående mener jeg det svekker tilliten til karanteregelverket, sier Gjelsvik.

Dagbladet har vært i kontakt med Brein-Karlsen som ikke ønsker å kommentere dette.

- Glad for avgjørelse

- Jeg er glad for at nemnda - etter min henvendelse - ikke har konkludert med at vedtaket er brutt. Jeg er glad for å få denne avklaringen. Nemnda har lagt til grunn at jeg kan presentere selskapets generelle virksomhet for stortingspolitikere, slik jeg har lagt til grunn.Jeg har hele tiden vært opptatt av å følge vedtaket fra nemnda lojalt og konstaterer at dette ble bekreftet, sier han i en sms til Dagbladet.

«Ytterligere spørsmål om hva nemnda har lagt til grunn for sin avgjørelse må nesten rettes til Karantenenemnda» , skriver han.

Nemndas leder Hill-Marta Solberg har heller ikke svart Dagbladet på om de var kjent med e-posten han sendte til Sp.

Vil kreve svar

Gjelsvik mener Brein-Karlsen aldri burde gått rett fra Justisdepartementet til det kinesiske teleselskapet, og at noen i regjeringsapparatet burde stoppet ham.

Han vil nå følge saken opp videre med regjeringen.

- Jeg har spurt statsministeren om det er uproblematisk at en tidligere statssekretær i Justisdepartementet går direkte til et kinesisk telekomselskap. Hun svarte ikke, men henviste til Karantenenemnda. Når de har svart, mener jeg det er naturlig å ta dette opp på nytt, sier han

Besøkte Huawei

Som Dagbladet kunne melde fredag, har også tre Frp-topper besøkt Huawei i Shanghai denne uka, blant dem Frp's finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad.

De tilbrakte en hel dag hos den kinesiske telegiganten, inkludert middag på selskapets regning på kvelden.

Vidar Brein-Karlsen var med på planleggingen av turen, og bodde på samme hotell, men deltok ikke på møtene.

- Jeg mener det viser at de mangler bevissthet om rolleforståelsen og grunnholdningen om aktsomhet for norske interesser, når de går i aktiv dialog med Brein-Karlsen som representant for Huawei, sier Gjelsvik til Dagbladet

- Jeg reagerte umiddelbart da jeg fikk den invitasjonen, det burde ringt en bjelle hos Frps representanter også. Det viser et samrøre mellom Frp's og kinesiske interesser, som jeg synes er dypt problematisk, sier han.