Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I Sp-styrte Leka

Sp-ordfører nektet Ap-topp adgang til eldresenter

Eldresentret heiste flagget da Sps parlamentariske leder Marit Arnstad besøkte i Sp-styrte Leka i Trøndelag i forrige uke. Men da Ap's Ingvild Kjerkol ville besøke eldresentret i januar, ble hun avvist.

SLAPP IKKE INN: Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerhol ville gjerne besøke sykestua og snakke med kommunelegen og de ansatte i Leka kommune, men fikk avslag. Sp-ordfører Per Helge Johansen mener saken beror på en misforståelse, men mener Ap burde ha varslet han før besøket. Foto: Ap
SLAPP IKKE INN: Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerhol ville gjerne besøke sykestua og snakke med kommunelegen og de ansatte i Leka kommune, men fikk avslag. Sp-ordfører Per Helge Johansen mener saken beror på en misforståelse, men mener Ap burde ha varslet han før besøket. Foto: Ap Vis mer

Det er Namdalsavisa (krever innlogging) som skriver om saken.

Kjerkhol, som representerer Trøndelag på Stortinget, og er Ap's fremste helsepolitiker sier hun aldri har opplevd noe liknende.

- Det har hendt vi har måttet endre tidspunkt, men jeg har aldri opplevd å få avslag på et slikt besøk. For Ap er Leka-væringer like viktige som alle andre. Også innbyggere på Leka vil ha behov for å motta avansert medisinsk behandling i sin hjemkommune.

- Synd

- Som helsepolitiker på nasjonalt nivå er det viktig å kjenne de lokale forholdene. Det er synd at vi på denne måten går glipp av viktig kunnskap for oss som sitter på Stortinget, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun, fylkespolitiker Terje Sørvik (Ap) og LOs distriktssekretær Kristian Tangen var ifølge Namdalsavisa invitert til øya helt nord i Trøndelag av Leka Ap. Ap-delegasjonen trodde de hadde en avtale om å besøke eldresentret Leka helsetun, og få snakke med kommunelegen og ansatte.

Før et folkemøte om kvelden var det planlagt at kommunelegen skulle møte Ap-delegasjonen for å fortelle mer om behovet for en fast stasjonert lege på øya, og også en fast stasjonert ambulanse.

LEKA: Leka, gjerne kalt sagaøya, ligger helt nord i Trøndelag. Foto: Leka kommune
LEKA: Leka, gjerne kalt sagaøya, ligger helt nord i Trøndelag. Foto: Leka kommune Vis mer

Ifølge Namdalsavisa fikk kommunelegen beskjed fra administrasjonen i kommunen at han ikke kunne bruke arbeidstida til å møte politikere, og at ha ikke skulle blandes inn i valgkampen.

Ap's ordførerkandidat Elisabeth Helmersen sier til lokalavisa at det er synd at kommunelegen ikke fikk møte Ap's helsepolitiske talsperson.

- Uavhengig av hvilke partier som besøker Leka, bør politikerne kunne bli informert om ståa her og hvilke utfordringer vi har, sier Helmersen.

POPULÆRT BESØK: - Det var populært å få Sps parlamentariske leder Marit Arnstad på besøk, ifølge Sp-ordfører Per Helge Johansen på Leka. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
POPULÆRT BESØK: - Det var populært å få Sps parlamentariske leder Marit Arnstad på besøk, ifølge Sp-ordfører Per Helge Johansen på Leka. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Suppe på en spiker

Men da Sps parlamentariske leder og Trøndelag-representant Marit Arnstad kom på besøk, ble flagget heist på eldresentret.

- Det er veldig bra at Marit Arnstad besøkte sykestua. Jeg skulle gjerne også gjort det. Hvorfor jeg ikke fikk det, får ordfører og rådmann gi sin vurdering av, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun understreker at hun fikk god informasjon fra tillitsvalgte som hun traff på et annet sted.

- Det er spesielt at Leka ikke ønsker å presentere sine utfordringer for Ap's helsepolitiske talsperson på nasjonalt nivå. Jeg la også merke til at det ble flagget i anledning Marit Arnstads besøk. Det var ingen som flagget for oss – for å si det sånn, sier Ap's fylkespolitiker Terje Sørvik til Namdalsavisa.

Senterparti-ordfører Per Helge Johansen sier det kan ha skjedd en misforståelse, og beklager i så fall det.

KRITISK: Dagbladets kommentatorer Martine Aurdal og Geir Ramnefjell oppsummerer Jonas Gahr Støres partilederutspørring i valgboden vår. Vis mer

- Dette er en oppkonstruert sak, og suppe kokt på en spiker. Marit Arnstad inviterte seg til Leka. Hun kontaktet ordfører, og jeg møtte opp. Det var også et ønske fra sykestua om å få besøk. Det var en fin oppmuntring for beboerne å få en stortingsrepresentant på besøk. Vi drakk kaffe og hadde det hyggelig, sier ordføreren til Dagbladet.

- Legen var vel fullbooket

Arnstad og ordføreren fikk informasjon om kommunens utfordringer av sykepleiesjef Sandra Kvernø.

-Og det ble flagge i anledning besøket?

- Flagg og flagg. Det var vel en vimpel som var heist på balkongen på eldresentret, men ingen stor flagging.

- Men hvorfor fikk ikke Ingvild Kjerkol komme?

- Jeg skjønner ikke at det er sant. Leka sykestue er åpen for alle, man søker ikke om løyve for å komme på besøk der.

At de ikke fikk besøke legen, det kan jo være for at han var fullbooket med pasienter. Man kan jo ikke forvente at legen har tid til å stille opp på valgkamp. De var jo ikke syke, da. Hadde de vært syke, hadde de kommet inn på 10 minutter. Vi har god beredskap her i Leka.

Men hadde Ingvild kontaktet ordføreren, hadde hun vært hjertelig velkommen.

- Burde vært i kopifeltet

- Så feilen var at Ap ikke varslet ordføreren?

- Det var ikke sendt noe til meg. Det hadde kanskje vært greit å sette meg i kopifeltet i alle fall. Jeg var ikke kjent med at hun skulle komme. Så hvis Ingvild vil komme tilbake, skal hun få besøke sykestua. Hvis det har skjedd en glipp, beklager jeg det, sier Johansen til Dagbladet.

I Trøndelag er det hard kamp mellom Sp og Ap om velgerne. I fylkeskommunen og i mange kommuner kan Sp velge borgerlig samarbeid etter valget for å sikre ordførermakt. På spørsmål om dette er bakgrunnen for Lekas forskjellsbehandling av henne og Arnstad, svarer Kjerkol:

- Det går ofte ei kule varm i innspurten av en valgkamp, men man må behandle folk likt. Jeg var nå for øvrig på Leka en kjølig dag i januar, sier Ap-politikeren. Hun bekrefter at det er en tøff kamp om velgerne i fylket.

- Hvis Sp velger å være et borgerlig parti i Trøndelag, betyr det mindre penger til helse og videregående skole, sier Kjerkol.

- KOMMER DU?: Sammen med et bilde av Rødt-leder Bjørnar Moxnes skulle en tekst trekke bodøværinger til et folkemøte på utestedet Dama di førstkommende fredag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media