- Sp overkjører egne velgere i abortsaken

Kjersti Toppe (Sp) svarer at det er bra i det minste ett parti står for noe i verdispørsmål - uten å kaste seg inn i et politisk spill.

UTFORDRER SENTERPARTIET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber Senterpartiet lytte til egne velgere og endre standpunkt i saken om selvbestemt tvillingabort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTFORDRER SENTERPARTIET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber Senterpartiet lytte til egne velgere og endre standpunkt i saken om selvbestemt tvillingabort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
I NEMND: Regjeringen vil endre abortloven, og foreslår at fosterreduksjon ikke lenger er selvbestemt, men kan behandles i nemnd. Video: NTB Scanpix Vis mer

KrFs seier på fjerning av selvbestemt tvillingabort og veto i alle saker som har med bioteknologi å gjøre, kan vare langt etter stortingsvalget i 2021.

For på venstresiden er Senterpartiet enig i innstrammingene og har allerede varslet motstand mot å reversere endringene, som Arbeiderpartiet har lovet at de kommer til å gjøre.

Helseminister Bent Høie fortalte Dagbladet tirsdag, da regjeringens forslag til ny abortlov ble presentert, at han tror endringene regjeringen gjør blir stående - også etter stortingsperioden. Blir det opp til Senterpartiet, får Høie rett.

- Massiv motstand i Sp

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber nå Senterpartiet lytte til egne velgere. I Dagbladets meningsmåling for januar, sier åtte av ti Senterparti-velgere at de er for selvbestemt tvillingabort (se grafikk).

- Nå må Senterpartiet lytte til velgerne sine og slutte å love at de skal forsvare de innstrammingene KrF har presset gjennom. Motstanden mot å fjerne selvbestemt fosterreduksjon er massiv blant Senterpartiets velgere, den er faktisk større enn i både SV og Arbeiderpartiet. Jeg forstår ikke hvorfor Kjersti Toppe ivrer etter å overkjøre egne velgere i abortsaken, sier Bjørnar Moxnes.

- Allerede nå varsler hun motstand dersom Ap vinner neste valg og vil reversere innstrammingene. Det er ganske spesielt å gå så høyt ut i en sak hvor man har åtte av ti egne velgere mot seg, fortsetter Moxnes.

Sp: - Moxnes må roe seg ned

Kjersti Toppe er Senterpartiets stortingsrepresentant i helse- og omsorgskomiteen. Hun ber Moxnes om å puste med magen.

- Moxnes må roe seg ned, og være glad for at ett parti - Senterpartiet - kan mene noe i en verdisak uten å kaste det inn i et politisk spill. Han bør respektere at Sp har stått for det samme i flere år nå, og har dette i vårt program, svarer Toppe via Dagbladet.

Kjersti Toppe viser til at Senterpartiets program er strengere på fosterreduksjon enn det regjeringen nå foreslår.

- Vi har faktisk en strengere formulering enn det regjeringen åpner for, i og med at vi ikke vil tillate fosterreduksjon av friske fostre i hele tatt. Hvis Senterpartiets velgere har snudd i saken, så vil helt sikkert vårt program i 2021 også bære preg av det.

- Men jeg selv har ikke snudd. Jeg mener at fosterreduksjon ikke bør tillates for friske foster, sier Toppe, som mener det må være et problem for Moxnes å snakke om selvbestemt fosterreduksjon, når inngrepet ikke utføres før etter uke 12.

Toppe peker på at fagmiljøene har etterlyst en avklaring siden 2016 og at de støtter det regjeringen når foreslår, at det skal avgjøres i nemnd om en kvinne gravid med flerlinger kan fjerne ett av fostrene i magen.

Kjersti Toppe, Senterpartiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kjersti Toppe, Senterpartiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Erna er vinneren

Moxnes mener det bare er én vinner etter at Senterpartiet flagget at de kommer til å motsette seg en reversering i 2021.

- Det er Erna Solberg og resten av sentraliseringskameratene hennes i regjering, sier Moxnes.

Og får svar fra Toppe:

- Vi har vel vist for all verden at vi ikke er noen støttespiller for regjeringen. Det hadde vært kritikkverdig hvis vi i verdisaker skulle mene noe annet enn før, bare fordi vi ikke liker Erna Solbergs regjering. Da hadde også Sp drevet politisk spill. Det har vi ikke gjort i denne saken. Moxnes bør slutte å kritisere Sp. Men jeg forstår at han er på stemmefiske.

Kjersti Toppe er frustrert over spesielt Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti som Senterpartiet satt i regjering med i åtte år. Både Ap og SV er nå for en mer liberal praksis enn da de selv satt i regjering.

- Ap og SV må slutte å framstille saken feil. Vi satt i regjering sammen i åtte år, uten at denne saken ble løftet en eneste gang. Heller ikke av Jonas Gahr Støre. Faktum er at det Ap og SV vil reversere, er mer liberalt enn det som var faktum under den rødgrønne regjering. Da var fosterreduksjon av friske fostre ikke tillatt og ble ikke gjennomført.

- Nå er det sterk kritikk mot et forslag om faktisk gjør fosterreduksjon lovlig, og som likestiller fosterreduksjon med alle andre seinaborter, sier Kjersti Toppe i Senterpartiet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer