Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Huawei-topp

Sp-politiker skuffet over karanteneavgjørelse

Ingen sanksjoner mot statssekretæren som ble Huawei-topp.

BLE INVITERT PÅ LOBBY-MØTE:  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Sigbjørn Gjelsvik ble begge invitert på møte om sikkerhet i telenettet med Huawei-direktøren som kom fra justisdepartementet. Gjelsvik er skuffet over at skaken ikke får noe etterspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BLE INVITERT PÅ LOBBY-MØTE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Sigbjørn Gjelsvik ble begge invitert på møte om sikkerhet i telenettet med Huawei-direktøren som kom fra justisdepartementet. Gjelsvik er skuffet over at skaken ikke får noe etterspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sagaen om hva tidligere statssekretær i Frp, Vidar Brein Karlsen, kan og ikke kan snakke om i sin nye jobb i kinesiske Huawei, ser ut til å gå mot slutten.

Karantenenemnda leverte i dag sin tredje presisering av saksforbudet han må forholde seg til, etter at Brein Karlsen denne uka hadde et møte med nemnda.

Fram til 17. juni neste år kan han ikke involvere seg i sikkerhets- eller beredskapsmessige spørsmål, verken eksternt eller internt.

- Presiseringen stemmer overens med min oppfatning om at det ikke har forekommet brudd fra min side. Jeg vil selvfølgelig etterleve Karantenenemndas vedtak også framover, skriver Brein-Karlsen til Dagbladet.

Han har tidligere stilt spørsmål ved om saksforbudet han er ilagt, som er blant de strengeste nemnda noen gang har benyttet, har vært innenfor nemndas hjemler, men sier nå at han ikke vil forfølge saken videre

Sigbjørn Gjelsvik skuffet

Sp-politiker Sigbjørn Gjelsvik var den som slo alarm om at karantenebestemmelsene kunne være brutt, da han ble invitert til et møte om sikkerhet i norsk telenett av Brein-Karlsen.

Han er skuffet over hvordan nemnda har konkludert.

- Helt vanvittig at et så åpenbart karantenebrudd ikke ser ut til å få noen konsekvenser for Brein-Karlsen. Det undergraver tilliten til hele karantenesystemet, skriver han i en melding.

- Nemnda presiserer nok en gang at Brein-Karlsen ikke kan befatte seg med saker som gjelder datasikkerhet og nettsikkerhet – verken overfor eksterne eller internt i selskapet. Da har han brutt reglene allerede ved å sende e-posten, sier Sp-politikeren med henvisning til møteinvitasjonen han mottok.

Nemnda har slått fast at møtet ville vært i strid med saksforbudet om det hadde blitt gjennomført, men siden Gjelsvik ikke besvarte henvendelsen og møtet derfor ikke ble gjennomført gjør ikke nemnda noe mer med dette.

Fikk regjeringssvar

Sp-politikeren, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, har også bedt statsminister Erna Solberg om å ta grep.

I dag forelå svar fra kommunalminister Monica Mæland, som har fått saken overført fra Statsministerens kontor.

Gjelsvik ville ha svar på om regjeringen var bekymret for at sensitiv informasjon kunne lekke til kinesiske aktører.

Kommunalministeren svarer med å vise til Brein-Karlsen er underlagt sikkerhetsloven.

- Det må forventes at han er sitt ansvar bevisst når det gjelder håndteringen av informasjon som han har mottatt som ledd i sitt verv som statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.

Ministeren vil ikke foreta seg noe i saken, men skriver at hun har tillit til at Karantenenemnda innlater sin rolle.

- Tar ikke sikkerhet på alvor

Gjelsvik er ikke imponert over svarer som han mener ikke svarer på hans spørsmål.

«I denne saken snakker vi om en person som har innehatt en av de aller mest betrodde stillingene i regjeringen for håndtering av Norges sikkerhet og beredskap på høyeste nivå i en årrekke. Skal det være fritt frem til å gå over til å jobbe for et selskap som norske sikkerhetsmyndigheter advarer mot, som kommer fra et land som Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med, og der selskapet og personer i selskapet plikter å bistå kinesisk etterretning? Her er det åpenbart behov for å gå igjennom karantenebestemmelsene og Mæland sitt svar viser nok en gang som en regjering som ikke tar sikkerhet og beredskap på alvor», er hans skriftlige kommentar i en e-post til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!