Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp sier et rungende nei til reservasjonsrett for fastleger

Statsminister Erna Solberg (H) får trolig ingen hjelp fra Sp når forslaget skal opp i Stortinget.

Gran 20140129 :  Liv Signe Navarsete  under landstyremøtet på Sannaer Hotell  Til høyre Ola Borten Moe .  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Gran 20140129 : Liv Signe Navarsete under landstyremøtet på Sannaer Hotell Til høyre Ola Borten Moe . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRAN (Dagbladet): Mot én stemme vedtok i dag Senterpartiet et klart nei til å gi fastleger en rett til å reservere seg mot å henvise til abort.

- Jeg er glad for at sentralstyret torsdag kveld samlet seg om en uttalelse som klart og tydelig slår fast Senterpartiets syn i denne saken: kvinner sine rettigheter går først! Jeg håper landsstyret kan slutte seg til, like samstemt, sa Navarsete da hun innledet på landsstyremøtet fredag.

En snau time seinere fikk den avtroppende partilederen det som hun ville.

Kvinnene først «Senterpartiets Landsstyre sier nei til en rettighet for fastleger til å reservere seg mot å henviset til abort, assistert befruktning eller til å forskrive eller sette inn prevensjon. Senterpartiet mener at dagens lovverk er klart», heter det i vedtaket.

Oppfyllelsen av pasientrettigheter er et viktigste, slår partiet fast.

- Abortloven ligger fast. Uttalelsen er et godt utgangspunkt for videre debatt. Den rokker ikke ved leger og helsepersonells rett til å reservere seg. Og den gjør det klart at det skal være like retningslinjer over hele landet, sa nestleder Ola Borten Moe.

Han avviste lokaldemokrati-argumentet som i debatten er brukt fra regjeringen for å forklare hvorfor kommunene selv skal avgjøre om de lokale fastlegene skal ha mulighet til å reservere seg.

- Slike avgjørelser hører ikke hjemme i 429 kommuner. Det skal avgjøres sentralt, slo han fast.

Venstre. Nok er nok Det har vært spekulert i at et splittet Sp, der enkelte har signalsiert at de kan stemme for reservasjonsrett, kunne berge saken for Solberg-regjeringen dersom statsministeren ikke makter å piske alle sine egne til å stemme for forslaget.

Høyre er i utgangspunktet mot, og har heller ingen tradisjon for å tvinge sine egne i samvittighetsspørsmål. I denne saken har imidlertid Solberg gått høyt og hardt ut.

Regjeringens hestehandel med KrF som ga sistnevnte et tilleggspunkt til samarbeidsavtalen om reservasjonsrett, er i ferd med å utvikle seg til et mareritt for statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H).

I går kastet også Venstre, det andre sentrumspartiet som sørger for regjeringens flertall i Stortinget, seg inn i debatten.

Beskjeden var klar: KrFs trusler om at samarbeidsavtalen kan havne i spill, må droppes. Det samme bør helseminister Høie gjøre med hele lovendringsforslaget, mener helsepolitisk talsmann i Venstre, Ketil Kjenseth.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!