Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp-statsråd vil ikke svare på om han kan åpne Lofoten og Vesterålen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

HAR OLJEANSVARET: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen under onsdagens besøk på Jan Mayen. Besøket er en del av åpningsprosessen for havområdene rundt den arktiske øya.
Foto: Heiko Junge/SCANPIX
HAR OLJEANSVARET: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen under onsdagens besøk på Jan Mayen. Besøket er en del av åpningsprosessen for havområdene rundt den arktiske øya. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Under en uke før Ap, SV og Sp setter seg til forhandlingsbordet for å fremforhandling Soria Moria 2, vil ikke olje- og energiminister Terje Riis-Johansen si om han kan fortsette som statsråd, dersom Stortinget ender med å åpne Lofoten og Vesterålen for olje- og gassleting i 2010.

- Blir du sittende dersom en rødgrønn regjering åpner Lofoten og Vesterålen for oljeleting og —utvinning?

- Nå skal vi forhandle om det og jeg ønsker ikke å kommentere den saken nå, sier Riis-Johansen, mens han besøker Jan Mayen for å markere starten på det som kan bli et nytt oljeeventyr i et miljømessig omstridt område.
Flere medier har de siste dagene meldt at SV og Sp er på glid i saken og har gått vekk fra krav om varig vern og utsettelse av oljevirksomhet i området. De to partiene vil heller vinne andre seire i forhandlingene neste uke, og ta oljekampen neste år, når forvaltningsplanen for Barentshavet revideres i Stortinget.

Skal de vinne slaget er de avhengige av at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Helga Pedersen (Ap), som ligger an til å bli parlamentarisk leder, binder Ap?s stortingsgruppe til å stemme for et forslag som ikke innebærer åpning.

I motsatt tilfelle vil Ap, Høyre og Frp lett danne flertall for en forvaltningsplan der Lofoten og Vesterålen utpekes som Norges nye olje- og gassmekka.

Overfor Dagbladet varslet nestleder Trygve Slagsvold Veum (Sp) at partiet ville binde Ap til masta så raskt som mulig i Soria Moria 2.0 forhandlingene, for å sikre at Lofoten og Vesterålen ikke åpnes på noen måte i løpet av de neste fire årene.

- Står du og Sp fremdeles ved det løftet?

- Vi har ikke endret politikk på noen områder de siste ukene, men jeg vil ikke gå inn på dette nå, vi skal lage en god Soria Moria 2, sier Riis-Johansen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling