Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VALG 2019

Sp stormer inn i Ap-bastionene

- Hvis noen hadde sagt til meg mens jeg var ordfører at om 15 år er Senterpartiet større enn Arbeiderpartiet i Rana, så hadde jeg bedt dem dra over fjellet og få behandling, sier Svein Bogen.

RANA-MØTET: Svein Bogen, mangeårig Ap-ordfører i Rana, vender sine gamle partifeller ryggen, og støtter Senterpartiet i den betente skolesaken i kommunen. Her hilsen han på Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
RANA-MØTET: Svein Bogen, mangeårig Ap-ordfører i Rana, vender sine gamle partifeller ryggen, og støtter Senterpartiet i den betente skolesaken i kommunen. Her hilsen han på Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MO I RANA (Dagbladet): Svein Bogen var Arbeiderparti-ordfører i Rana i 16 år, fra 1988 til 2004. Den gamle jern- og metallarbeideren har sin klare formening om hvorfor Arbeiderpartiet mister stålgrepet om sine tidligere industribastioner.

- Vi har fått inn politikere både på sentralt hold og på kommunalt plan som har fått det for seg at de ikke skal høre på folk. De vil bare styre uten å lytte til hva folk mener. Her i Rana utviser de en arroganse ut av en annen verden, sier Svein Bogen.

AP-VETERAN: Svein Bogen (77) misliker utviklingen i partiet han var ordfører for i 16 år. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
AP-VETERAN: Svein Bogen (77) misliker utviklingen i partiet han var ordfører for i 16 år. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Ap-kjempen forteller om raseriet som oppsto etter at Ap, SV, Høyre og Frp i fjor vår vedtok en omfattende skolesentralisering.

- Så mange har ikke deltatt i protesttog siden Stortinget skulle nedlegge jernverket i Rana i 1988, da vi gikk i tog alle sammen. Da, som nå, var folkemeningen krystallklar, men politikerne tok ikke hensyn. Jeg kjenner glødende Arbeiderparti-folk som nekter å stemme på Arbeiderpartiet ved neste valg, sier Svein Bogen.

Passerer storebror

Ved valget i 2015 fikk Ap 46,1 prosent i Rana, mens Sp havnet på 10,4. I en måling utført av InFact for Rana Blad i mai lå Ap på 26,4 og Sp på 30,0. I Tinn, med Rjukan i sin midte, og Sauda passerte Sp sin storebror ved forrige kommunevalg.

Nå håper partileder Trygve Slagsvold Vedum at det samme kan skje i Årdal og Rana. Selv i Odda bærer stortingsvalget bud om sterk framgang.

- Jeg tror at årsaken til at vi lykkes er vårt budskap om troen på nærhet og vår kamp kamp mot urettferdige skatter og avgifter for vanlige arbeidsfolk, sier Sp-lederen.

Tydeligere fanebærer

Valgforsker Johannes Bergh mener at fellesnevneren for Senterpartiets framgang i distrikts-Norge er at partiet betraktes som en langt tydeligere fanebærer mot sentralisering enn Arbeiderpartiet.

- Senterpartiet har ledet an i opposisjonen til regjeringens regionreform, politireform og kommunesammenslåing. Regjeringens politikk på disse områdene har møtt mye motstand ute i distriktene og har bidratt til en forsterket avstand mellom sentrum periferi. Den generelle trenden handler om at Ap er utydelig i opposisjon, mens Senterpartiet har større troverdighet med en tydeligere stemme, sier Johannes Bergh.

Hjertet og hodet

Svein Bogen begynte som industriarbeider på Jernverket på 60-tallet, ble fagforeningsleder i Mo Jern og Metall for 4000 medlemmer i Jern- og metallarbeiderforbundet og med i sentralstyret mens Lars Skytøen regjerte.

- Hjertet mitt vil alltid tilhøre arbeiderbevegelsen, men jeg står i en evig kamp mellom hjertet og hodet. Og hodet vil ikke alltid være med hjertet, sier han.

Svein Bogen ledet Rana-samfunnet gjennom i Norges-historiens største omstilling som ordfører.

- Vi måtte ta kjappe beslutninger i ei krevende tid. Men det jeg voktet meg vel for som ordfører var å gjøre endringer som berørte barn og unge uten å få med meg dem det angikk. Hvis ikke, vender velgerne seg mot deg.

Fyker forbi

Bogen forteller at han har advart politikerne:

- Jeg har sagt hele tida at her bommer dere, fordi dere har terget opp foreldre og unger. De vil huske det til de blir blå i ansiktet, de vil aldri glemme det. Derfor fyker Senterpartiet forbi Arbeiderpartiet her i Rana, og har nå over 30 prosent oppslutning på meningsmålingen.

- Hvis noen hadde sagt til meg mens jeg var ordfører at om femten år skal du få oppleve at Senterpartiet er større enn Arbeiderpartiet i Rana, så hadde jeg bedt dem dra over fjellet og få behandling, sier Svein Bogen, som hadde 46-47 prosent av Rana-velgerne i ryggen i sine glansdager som ordfører.

Ap-veteranen forteller om alenemoren som måtte flytte med to unger fordi kommunen ikke hadde råd til å bruke 60.000 kr på å brøyte skoleveien deres.

- Det Arbeiderpartiet jeg kjente gjør ikke sånt, sier Svein Bogen.

Flere ordførere

Johan Giertsen i Poll of Polls har lenge med stor interesse fulgt utviklingen av styrkeforholdet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet i kommune-Norge.

- Det er et av de store spenningsmomentene framover, særlig i de mange mindre kommunene, der Ap og Sp mange steder er de dominerende partiene, sier Johan Giertsen.

Han viser til at Senterpartiet i kommunevalget i 2015 fikk et nasjonalt valgresultat på 8,5 prosent, mens Arbeiderpartiet fikk 33,0.

- Men på nasjonale kommunevalgmålinger ligger Ap nå i snitt på 25 prosent mot Sp på 10-13 prosent. I mange kommuner er det nettopp Sp og Ap som kjemper om å bli størst. Slik det nå ligger an på målingene har Senterpartiet en fair sjanse til å bli det partiet med flest ordførere, sier Johan Giertsen i Poll of Polls.

Arbeiderpartiet har nå 205 ordførere mot Senterpartiets 106.

Valgforsker Johannes Bergh understreker at det er lokale variasjoner til at Sp styrker seg på bekostning av Ap.

- Andøya er det mest ekstreme eksempelet, der Arbeiderpartiet kollapset fullstendig på grunn av flybasenedleggelsen. I Rana, som i alle år har vært en sterk Ap-kommune, gjorde Arbeiderpartiet det langt bedre ved siste stortingsvalg enn i landet forøvrig. Men som den lokale meningsmålingen fra mai viser, har Sp nå passert Ap med klar margin. Forklaringen i Rana er nok skolesentraliseringen, som engasjerer folk veldig. Plutselig dukker Sp opp som et alternativ for Ap-velgere som er motstandere av skolesammenslåingen, sier Johannes Bergh.

Stemmesankeren

STØTTESPILLER: Anders Mørk (18) fra Senterungdommen i Nordland stilte opp for å støtte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum før han gikk på scenen i Gulbygget i Rana. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
STØTTESPILLER: Anders Mørk (18) fra Senterungdommen i Nordland stilte opp for å støtte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum før han gikk på scenen i Gulbygget i Rana. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

En høstkveld i Mo i Rana går Trygve Slagsvold Vedum fra bord til bord og håndhilser på alle. Han smiler, fleiper og ler mens han etter tur møter blikket til samtlige 60 ranaværinger, som har funnet veien til Mo Industripark, til Gulbygget, der også NRKs lisenskontor holder hus. Snart skal Vedum ta runden med skriveboka si for å tegne nye medlemmer. Han får napp fra fem denne kvelden.

Sp-lederen er godt forberedt. Han vet hva tilhørerne er opptatt av. Derfor begynner Vedum å fortelle om hvordan hans interesse for politikk ble vakt, da han som 11-åring opplevde at barneskolen hans på Ilseng var truet av nedleggelse. I fjor sto skolen igjen i fare for å bli nedlagt, denne gangen med datteren hans som elev.

- Vi klarte å redde skolen på nytt, sa Vedum til applaus fra publikum, vel vitende om at han åpnet døra til den betente situasjonen etter skolesentraliseringen i Rana.

5000 i fakkeltog

Etter møtet med Vedum forteller aksjonsleder Line Ellingsen om det voldsomme engasjementet den betente skolesaken i Rana har skapt blant foreldre, elever og lærere.

- 5000 mennesker gikk i fakkeltog mot skolesentraliseringen. Bakgrunnen er denne: Ytteren ungdomsskole sto ferdig høsten 2017 for 400 elever fra Alteren, Båsmo, Ytteren og Selfors, med gang- og sykkelavstand for de fleste elevene.

AKSJONERER: Line Ellingsen, aksjonsleder mot skolesentraliseringen i Rana, mener at det er forståelig at Senterpartiet har stor framgang i Rana. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
AKSJONERER: Line Ellingsen, aksjonsleder mot skolesentraliseringen i Rana, mener at det er forståelig at Senterpartiet har stor framgang i Rana. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Et snaut halvår før innflytting vedtok Ap, SV, Høyre og Frp at elevene fra den nye skolen i stedet skal over i en sammenslått ungdomsskole med 900 elever i sentrum, der skolen skal etableres i to næringsbygg fra 50-tallet. Et flertall av elevene må busses til skolen.

- Den nye ungdomsskolen, som ennå ikke var tatt i bruk, ble vedtatt ombygd til en barneskole med plass til 230 elever. Barneskolen de gikk på står nå tom, forteller Line Ellingsen.

Tror på nytt vedtak

Aksjonslederen er personlig mest skuffet over SV, som hun var med og stemte til makta i Rana.

- Jeg vokste opp i en SV-familie. Mora mi ledet Rana SV i mange år, tanta mi var SVs varaordfører. At skolepartiet SV er med på et sånt vedtak er utrolig trist. Hele lærerstanden er rystet over hva som skjer. Selv har jeg nå meldt meg inn i Rødt, det eneste gjenstående sosialistiske partiet i byen vi kan stole på, sier Line Ellingsen.

Hun forstår godt det enorme bykset Senterpartiet gjør på meningsmålingen i Rana.

- De har vært tydeligst i motstanden mot skolesentraliseringen hele tida. Nå er vi i opposisjonspartiene i ferd med å skape en felles politisk plattform med skole som førsteprioritet. Vi håper å velte flertallet og omgjøre det vanvittige vedtaket etter valget til høsten, sier Line Ellingsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!