Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meningsmåling

Sp større enn Frp: - Folk lo og trodde vi hadde tatt for mye Møllers tran

Trygve Slagsvold Vedum sier folk lo da han lanserte ideen om Senterpartiet som Norges tredje største parti. På Dagbladets siste måling er Sp langt større enn Frp.

GRUNN TIL Å SMILE: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Scanpix
GRUNN TIL Å SMILE: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Dagbladets ferskeste meningsmåling, utført av Ipsos MMI, gjør Senterpartiet enda en brakmåling: Partiet klokker inn en oppslutning på 13,4 prosent, opp 2 prosentpoeng fra målingen i februar.

Frp går samtidig kraftig tilbake, og støttes av 10,6 prosent av befolkninga, ifølge Ipsos-tallene.

Det betyr at Trygve Slagsvold Vedum leder Norges tredje største parti, og dét med god margin.

- Da vi sa at vi skulle bli større enn Frp lo folk av oss og sa vi hadde tatt for mye Møllers tran, humrer Sp-lederen.

Vedum sier seg glitrende fornøyd med Dagbladets måling, og sier den store støtten til hans parti handler om en motstand til regjeringen.

- Folk støtter grunnverdiene våre, om at store systemer gjør mennesker små. Vi har vært tydelige hele veien på at vi ønsker tjenester nær folk over hele landet. Det er veldig få som drømmer om å komme på Norges største sykehjem, sier han.

IKKE RIKTIG NUMMER ÉN, MEN: Senterpartiet er landets tredje største parti.Trygve Slagsvold Vedum er nummer én i partiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE RIKTIG NUMMER ÉN, MEN: Senterpartiet er landets tredje største parti.Trygve Slagsvold Vedum er nummer én i partiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ap landets største

Dagbladets måling gir også Arbeiderpartiet en oppslutning på 30,9 prosentpoeng, en marginal tilbakegang på 0,7 prosentpoeng fra forrige måling. Høyre får en oppslutning på 25,3 prosentpoeng, fram 1,5 prosentpoeng.

De andre partiene scorer som følger: KrF 5,3 prosentpoeng, Venstre 4,2, mens SV faller under sperregrensa med en oppslutning på 3,9 prosentpoeng. Rødt kommer inn på Stortinget med ett mandat og en oppslutning på 2,5 prosentpoeng, marginalt bedre enn MdG, som får 2,4 prosentpoengs oppslutning.

At Senterpartiet passerer Frp med god margin passer Vedum godt. Han mener Siv Jensens parti fører en politikk som er så sentraliserende at de har seg selv å takke.

1 Comment

- Frp fører en politikk for økte forskjeller og sentralisering av tjenester. Det var også derfor vi for noen år siden sa at vi skulle bli større enn dem.

Frp: - Altfor dårlig

Parlamentariske leder i Frp, Harald Nesvik, er ikke fornøyd med Dagbladets meningsmåling.

- Det er altfor dårlige tall. Vi må bli bedre. Vi må jobbe mer og få ut budskapet om hva vi holder på med, sier han.

Selv om Nesvik altså tar selvkritikk på vegne av partiet, minner han om at meningsmålingene spriker voldsomt.

- Vi hadde 15,9 på en annen måling nettopp, og nå 10,6. Det spriker i alle bauger og kanter. Vi må bare fortsette å jobbe med å få ut budskapet vårt, sier han.

- Begynner å ligne en bølge

Valgforsker ved UiO, Bernt Aardal, sier Dagbladets måling forsterker vårens politiske tendense: Senterpartiet er i vinden, konstaterer han.

- Senterpartiet henter velgere fra alle partier, både fra sentrum, fra SV og fra Frp. De har også høy oppslutning blant tidligere hjemmesittere på denne målingen. Det er ingen tvil om at Senterpartiets framgang begynner å ligne en bølge.

Av velgere som ikke stemte ved forrige valg, sier 17 prosent av de ville gitt Senterpartiet sin stemme i dag. Aardal understreker likevel at hjemmesittere alltid er en usikker gruppe.

Når det gjelder Frp advarer han mot å avskrive partiet, selv om et eventuelt valgresultat på dagens nivå hadde vært krise for regjeringspartiet.

- Det er vanskelig å si om dette er bekymringsverdig for Frp. De har falt fører, men plutselig fyker de opp på målingene igjen. De er et parti som klorer seg fast, og målingene i var har hatt et stort sprik mellom høyeste og laveste oppslutning.

MARS: Dagbladets partibarometer mars. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
MARS: Dagbladets partibarometer mars. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!