Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp-tillitsvalgte slakter egen valgkampvideo

- Ubrukelig, mener flere Sp-tillitsvalgte om valgkampmateriellet, ifølge «havarirapporten».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sentralstyret i Senterpartiet mottok i dag rapporten fra det såkalte «evalueringsutvalget», som i høst ble satt til å granske årsakene til partiets elendige valgresultat - partiets dårligste stortingsvalg noensinne.

Les hele rapporten her.

Konklusjonen er en knusende dom over partiledelsen - især partileder Liv Signe Navarsete.

Men det er ikke bare partiledelsen som får gjennomgå. Tilbakemeldingene fra de vel 500 Sp-erne fra ulike deler av partiet som rapporten bygger på, er heller ikke udelt positive til partiets valgkampmateriell:

«Det som går igjen i dei skriftelege kommentarane om trykt materiell er ein sterk kritikk av postkorta på hovedsakene med personar i bar overkropp. Svært mange seier at postkorta ikkje fungerte godt eller at dei rett og slett ikkje kunne brukast, og same karakteristikkar får òg dei medfølgjande valkampfilmane», heter det i rapporten.

- UBRUKELIG POSTKORT: Dette valgkamp-postkortet var ifølge flere Sp-tillitsvalgte ubrukelig som valgkampmateriell. Foto: Senterpartiet
- UBRUKELIG POSTKORT: Dette valgkamp-postkortet var ifølge flere Sp-tillitsvalgte ubrukelig som valgkampmateriell. Foto: Senterpartiet Vis mer

Dagbladet har fått bekreftet at det omtalte valgkampmateriellet, er det som er gjengitt i denne artikkelen.

Postkortet og reklamesnutten var en del av Senterpartiets markedsføring av en av sine uttalte hovedsaker i valgkampen - livskraftig alderdom.

- Overtalte ingen velgere Valget av denne hovedsaken får hard medfart i evalueringsutvalgets rapport. Her heter det:
 
«Det er en gjennomgående tilbakemelding i intervjuene at denne saken fungerte dårligst av de valgte hovedsakene».

«De fleste delene av organisasjonen brukte denne saken minst aktivt. Det var også en gjennomgående tilbakemelding at denne saken var minst profilert av de sentrale politikerne. Få -om noen - forstod hva man skulle profilere og ingen velgere syntes å la seg overtale til å bruke Sp sin stemmeseddel på grunn av dette saksområdet», heter det videre. 

Senterpartiets hovedorganisasjon brukte ikke penger på betalt reklame i valgkampen, bortsett fra om lag 20 000 kroner på Facebook-annonser. Flere fylkeslag kjøpte seg reklameplass i aviser og andre medier, «men også her var det snakk om små summar», ifølge rapporten.

Rapporten peker videre på at Senterpartiet hadde et beskjedent valgkampbudsjett på 2 millioner kroner; bare KrF av de sju gamle stortingspartiet hadde mindre å rutte med enn Senterpartiet.

Av dette gikk om lag 400 00 kroner til «kommersielle tiltak (filmer m/postkort, fotografering av kandidater, sosiale media etc.)».
- Økt budsjett ville gitt økte muligheter og trykk, som for eksempel ved å betale for annonser på sosiale medier.  Partiet må jobbe for å skaffe økt valgkampstøtte, lyder evalueringsutvalgets konklusjon.  

Frykter ikke nakenhet I Senterpartiet er det kanskje Senterungdommen som er mest kjent for å vise hud i valgkamp-øyemed. I fjor vakte Senterungdommens mye omtalte kalender, der også daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe stilte opp, mye oppmerksomhet. Ifølge evalueringsrapporten solgte kalenderen i stort monn, og mye mer enn forventet.

«Spesielt til kjøpere utenfor medlemsmassen til både partiet og ungdommen. Dette var kanskje den største overraskelsen. Mange av partimedlemmene ville ikke ha den, mens eksterne syntes den var spennende og noe nytt,» heter det i rapporten.
 
Å satse på nakenhet i Sentergundommen er imidlertid ingen nyvinning. Allerede i 2003 sparket daværedne SpU-leder Trygve Slagsvold Vedum i gang sin valgkamp under parolen: «Hvorfor sveve i det blå... når du kan elske i det grønne» (bilde til høyre i saken).

- Det er flott med kropp, og dette illustrerer vårt politiske budskap. Vi er for nakenhet. Den nakne sannhet er bra, sa den framtidiga Sp-nestlederen da.

PS! Evalueringsutvalgets rapport skriver følgende om Senterungdommens omstridte kalender:

«Senterungdommens kalender +Bygda vakte begeistring og bestyrtelse både i egen organisasjon og eksternt da den ble lansert. Det ser ut til at det har skaffet Senterungdommen en sendeflate og trefflate, som ikke har vært noen ungdomsparti forunt tidligere slik Senterungdommen ser det. Den interne evalueringen av prosjektet var delt, men det er iverksatt videre arbeid for å se på nye konsepter og øke det politiske innholdet. Eventuell beslutning om videreføring er ikke foretatt.»

KLASSIKER: Få vil hevde at Senterungdommen er en prippen ungdomsorganisasjon.Dette er deres bidrag til valgkampen i 2003.  
Utforming: Ukrut.no
KLASSIKER: Få vil hevde at Senterungdommen er en prippen ungdomsorganisasjon.Dette er deres bidrag til valgkampen i 2003. Utforming: Ukrut.no Vis mer