Sp-topp for EU

Sp-toppen Ronald Rindestu (61) vil ha nordlendingene og kysten på glid mot Brussel. Partileder Åslaug Haga er ikke blid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Rindestu står bak aksjonen «Kysten inn i EU», som lanseres i Tromsø i dag. Nettverket består hovedsakelig av tidligere nei-folk, og Rindestu er trumfesset. Målet er: Norge må søke EU-medlemskap før 2009.

- Norge er Europas mest sentralstyrte nasjon. I EU går utviklingen motsatt vei. For oss som bor ved kysten, tror jeg veien til større medbestemmelse går via Brussel, ikke via Oslo, sier Rindestu.

Politisk selvmord?

Nærmere politisk harakiri er det vanskelig å komme, og Rindestu innser at han er politisk død i partiet. Han er en av Senterpartiets tungvektere i Nord-Norge og er inne i sin tredje periode som fylkesordfører i Troms.

To ganger har han sagt nei til EU, både i 1972 og 1994. At han nå står fram som ja-mann, er en bitter pille å svelge for Sp-ledelsen.

- Dette har vært en lang prosess for meg, og den har ikke vært lett. Men jeg er nå mer enn 50 prosent overbevist om at jeg har tatt riktig standpunkt ved å gå fra nei til ja. Og da velger jeg å gå ut, sier han.

Adgang til markedene

Han mener EØS-avtalen dikterer norsk politikk, uten at Norge får innflytelse i form av fullt EU-medlemskap. At Norge tapte kampen om å beholde differensiert arbeidsgiveravgift, ble også en vekker for ham.

- Store deler av den norske verdiskapningen har utspring på kysten. Adgang til markedene er viktig. Jeg tror bare fullt EU-medlemskap kan løse de problemene kystnæringene plages med.

Ved fylkestingsvalget ifjor ba Nei til EU ham rsvare for sitt EU-standpunkt. Han nektet å svare.

- Burde du ikke klargjort overfor velgerne at du har endret standpunkt?

- Det er vel et berettiget spørsmål. Hvis noen føler at jeg har lurt dem, så ber jeg om unnskyldning for det. Men jeg har ikke tenkt å krype for noen, sier Rindestu.

- Jeg liker det ikke, sier Sp-leder Åslaug Haga, som ikke legger skjul på sin irritasjon.

- Han er helt på kollisjonskurs med resten av partiet. Senterpartiet overbevist om at et EU-medlemskap vil være svært negativt for Nord-Norge, sier Haga.

GJØR HELOMVENDING: Fylkesordføreren i Troms, Senterpartiets Ronald Rindestu, har snudd i EU-saken og engasjerer seg nå aktivt for medlemskap gjennom aksjonen «Kysten inn i EU».
IRRITERT: Åslaug Haga.