HØSTER STORM: Ola Borten Moe besøkte torsdag Statoils virksomhet i Fort McMurray i Alberta. Etter onsdagens møte med den canadiske energiministeren, Joe Oliver, ga Moe sin fulle støtte til Canadas oljesand og kritiserte samtidig EUs drivstoffdirektiv for å være «uvitenskapelig».Foto: Reuters/ Scanpix
HØSTER STORM: Ola Borten Moe besøkte torsdag Statoils virksomhet i Fort McMurray i Alberta. Etter onsdagens møte med den canadiske energiministeren, Joe Oliver, ga Moe sin fulle støtte til Canadas oljesand og kritiserte samtidig EUs drivstoffdirektiv for å være «uvitenskapelig».Foto: Reuters/ ScanpixVis mer

Sp-topp langer ut mot Ola Borten Moe

Sps Erling Sande minner olje- og energiministeren på at partiet mener fornybar energi er framtida - ikke oljesand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sps energi- og miljøpolitiske talsmann Erling Sande ser seg nødt til å minne olje- og energiministeren på at partiet mener fornybar energi er framtida - ikke oljesand.

- Uenig
Ola Borten Moe har høstet storm etter at han ga sin fulle støtte til Canadas produksjon av oljesand. Nå går Sande knallhardt ut mot sin gode partikollega og sin egen olje- og energiminister.

- Jeg koster på meg å være uenig med Ola når det gjelder hans utspill om oljesand og EUs drivstoffdirektiv. Jeg synes ikke vi skal utvinne denne oljesanden i regi av Statoil, sier Sande og legger til:

- Dessuten er jeg direkte uenig i hans kritikk av EUs drivstoffdirektiv. Jeg har sans for at det blir tenkt som det gjør i EU på dette området, sier han om EUs forslag om å forby utvinning av oljesand.

- Det er mange andre direktiver vi burde ha fokus på enn akkurat dette, for å si det sånn, legger Sande til og ler.

- Fornybar er framtida
Etter et møtet med Canadas energiminister onsdag uttrykte Moe om oljesand at «det er umulig å ikke se for seg en framtid hvor disse ressursene vil spille en mer framtredende rolle i verdens behov for sikker tilførsel av energi».

Det mener Sande blir feil.

- Sps profil peker jo på fornybar energi som framtida. Både partiprogrammet til Sp og den profilen vi har bygd opp over flere år går jo ut på at vi skal vise miljøpotensialet i den fornybare energien i vann, vind og bio, samt ny teknologi innen havvind, bølge og tidevann. Vår plattform er jo at vi mener vi har ressurser til å bygge grønne arbeidsplasser for framtida, sier Sande.

Ulmer i partiet
Sande har merket seg at det ulmer i partiet etter flere oljeutspill fra Sp-statsråden. Nå benytter han anledningen til å minne olje- og energiministeren på innholdet i Sps politikk.

- Jeg merker at det er økt etterspørsel på grasrota etter det som til nå har vært vår fornybarsatsing. Der har både Ola og jeg et ansvar, sier Sande.

Han viser til partiprogrammet og partiets tunge profil på fornybar energi.

- Vi må gjenspeile det som er Sps fastlagte program. Jeg tror vi alle er for Sps program. Både Ola og jeg har stemt for det. Det inneholder et fokus på fornybar energi med tydelige formuleringer, sier han.

Ga full støtte
I går skrev Dagbladet at olje- og energiministeren gjør felles sak med Canada og taler EU midt imot om oljesand med henvisning til Ola Borten Moes uttalelser i den canadiske avisa The Globe and Mail.

Moe besøkte torsdag Statoils virksomhet i Fort McMurray i Alberta. Etter onsdagens møte med den canadiske energiministeren, Joe Oliver, ga Moe sin fulle støtte til Canadas oljesandog langet ut mot EUs drivstoffdirektiv, som Moe mener er «uvitenskapelig».

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Liv Signe Navarsete på Ola Borten Moes utspill, men får til svar fra hennes statssekretær Guri Størvoll at det er Erling Sande som «kommenterer fra partiet».

Ola Borten Moe ønsket ikke å kommentere saken.

- UENIG: - Jeg koster på meg å være uenig med Ola når det gjelder hans utspill om oljesand og EUs drivstoffdirektiv. Jeg synes ikke vi skal utvinne denne oljesanden i regi av Statoil, sier Sps energi- og miljøpolitiske talsman. Han minner Sp-statsråden på at partiet mener fornybar energi er framtida - ikke oljesand. Foto: Berit Roald / Scanpix
- UENIG: - Jeg koster på meg å være uenig med Ola når det gjelder hans utspill om oljesand og EUs drivstoffdirektiv. Jeg synes ikke vi skal utvinne denne oljesanden i regi av Statoil, sier Sps energi- og miljøpolitiske talsman. Han minner Sp-statsråden på at partiet mener fornybar energi er framtida - ikke oljesand. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer