HEMMELIG PLAN: Ifølge en ny bok om Lars Sponheim, skal den tidligere Venstre-sjefen så seint som i fjor sommer, ha hatt hemmelige samtaler med Senterpartiets Ola Borten Moe (bildet) og KrFs Knut Arild Hareide om en plan for å bytte ut SV i regjering. Foto: SCANPIX
HEMMELIG PLAN: Ifølge en ny bok om Lars Sponheim, skal den tidligere Venstre-sjefen så seint som i fjor sommer, ha hatt hemmelige samtaler med Senterpartiets Ola Borten Moe (bildet) og KrFs Knut Arild Hareide om en plan for å bytte ut SV i regjering. Foto: SCANPIXVis mer

- Sp-topp ville skvise SV ut av regjeringen

Lars Sponheim og Ola Borten Moe (Sp) med hemmelig plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ifølge boka «Sponheim uautorisert», hadde Lars Sponheim en egen bak-kanal for å forsøke å få SV ut av regjeringskontorene.

Beskrives som lat, ufin og bøllete.

Helt fram til sommeren ifjor, skal Sponheim ha vært med i et høyt spill om regjeringsmakt. I all hemmelighet møttes fremtredende personer i KrF, Senterpartiet og Venstre for å drøfte en ny type regjeringskonstellasjon, skriver forfatterne Olav Garvik og Olav Kobbeltveit.

To av de mest sentrale i disse samtalene var Sps Ola Borten Moe og KrFs Knut Arild Hareide.

Ville bli kvitt SVSelv om samarbeidet var sterkt inspirert av den gamle kameratene fra sentrumsregjeringen til Bondevik, var målet et nytt regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, men uten SV.

- Det hadde i lengre tid eksistert en bakkanal mellom Knut Arild Hareide (KrF), Ola Borten Moe (Sp) og meg med tanke på å skape en ny sentrumskonstellasjon som skulle avløse SV i regjering. Det var et opplegg og en strategi vi arbeidet med lenge før valget, sier Sponheim i boka.

- Tanken var å arbeide for et politisk skifte en gang ute i denne stortingsperioden. Ola Borten Moe var hjemme hos meg i Ulvik senest sommeren 2009 for å drøfte dette, forteller Sponheim.

Forfatterne av boka mener de har grunn til å tro at Dagfinn Høybråten «har vært orientert- og oppdatert - om aktivitetene i bakkanelen».

Moe til angrepDet er i så fall ikke første gang Ola Borten Moe går til angrep på Sps regjeringspartner SV. Trolig har han mange med seg i partiet. Like før forrige landsmøte i Sp tok han et oppgjøre med SV og gjorde det tydelig at han ønsker et samarbeid til høyre for Kristin Halvorsens parti.

Sommeren 2008 inviterte Lars Sponheim Ap-leder Jens Stoltenberg på fisketur til Finse. Dit kom statsministeren for å snakke med Venstre-lederen om blant annet et nytt type samarbeid.

- Jens spurte meg blant annet hva som var i veien for at Arbeiderpartiet og sentrumspartiene kunne danne regjering sammen, har Sponheim selv sagt om samtalene de to hadde.

Men Lars Sponheims planer gikk i vasken. Mye takket være hans og Venstres elendig valgkampinnsat, som endte under sperregrensen og at han gikk av som partileder valgnatta. Dermed vendte Sponheim sporenstreks over fjellet hjem til Ulvik.

Savner SponheimOla Borten Moe har ikke svart på Dagbladet henvendelser, men Knut Arild Hareide sier dette:

- Det har aldri vært et møte mellom Lars Sponheim, Ola Borten Moe og meg. Jeg kjenner meg ikke helt igjen i beskrivelsen i boka. Men at det har vært kontakt mellom oss, det kan jeg si. Vi har aldri diskutert ulike regjeringsalternativer, men vi har diskutert sentrum sin framtid i norsk politikk. Dette er et tema jeg har diskuterte med Sponheim og Ola Borten Moe hver for seg. Men aldri samtidig, sier Hareide til Dagbladet.

- Sponheim er en spennende mann å snakke med, og en person jeg lærer mye av å snakke med. Vi har jo jobbet for et sterkere sentrum. Det er noe vi har felles. På det laget skulle jeg gjerne hatt Sponheim med fortsatt. Jeg savner han i politikken.

NY BOK: Lars Sponheim forteller om sin plan i den nye biografien ham. Foto:  Mette Møller/Dagbladet
NY BOK: Lars Sponheim forteller om sin plan i den nye biografien ham. Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer