Sp trekker forslaget om ny blasfemibestemmelse

Tok avgjørelsen etter pressekonferanse med Stoltenberg i går.

Foto: Morten Holm / SCANPIX
Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Regjeringen trekker forslaget om tillegget i rasismeparagrafen i den nye straffeloven som skal hindre krenkende ytringer.

Det melder NRK i morges.

Det er Senterpartiet som har drevet denne saken fram i regjeringen, men den har møtt stor motstand.

- Vi må konstatere at den debatten som har vært nå ikke har gjenspeilet det SP ønsket med denne loven, nemlig at ytringsfriheten skulle styrkes, i tillegg til at vernet av religion skulle strykes, og vernes mot de meste hatefulle ytringene,  sier Liv Singne Navarsete på radioen i  morges.

- I det offentlige rom har det vært umulig å komme fram med vårt syn, sier hun.

- Gjorde en feil
En presset Jens Stoltenberg møtte til pressebrif i går for å svare på spørsmål rundt det kontroversielle forslaget om å straffe ytringer som krenker religiøse følelser.

Her sa han blant annet at Life of Brian fortsatt vil være lov

Naversete sier hun tok avgjørelsen i går etter pressekonferansen med Stoltenberg i går.

- Jeg tok avgjørelsen da selv ikke Statsministeren klarte å komme gjennom med det som var intensjonen med vernet mot hatefulle ytringer, sier hun i morges.

- Statsministeren var ute i går og la fram det som var intensjonen. Når han også blir mistrudd på disse intensjonene, han er tross alt den fremste vi har, så bestemte jeg meg sammen med mine nærmeste medarbeidere for å trekke forslaget, sa hun på Politisk kvarter på NRK Radio i dag.

- I etterpåklokslapens navn så ser jeg at jeg gjorde en feil, sier hun på oppfordring i morges.

Ikke støtte i Sp
Navarsete ga i helgen uttrykk for at hun hadde «tvunget Ap» i kne og fått med seg Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti på å beholde et strafferettslig vern mot det hun kaller «kvalifiserte angrep på trosretninger og livssyn».

Men det viser seg at Navarsete slett ikke hadde et samlet parti i ryggen. Flere av Sps fylkesledere støttet ikke Navarsetes kampsak. Blant dem er fylkesleder Ole Tronstad i Sp-bastionen Nord-Trøndelag og fylkesleder Jon P. Husby i Sør-Trøndelag, skriver Aftenposten.

Fylkesleder Ivar Odnes i Oppland ønsker debatt om saken på Senterpartiets landsmøte i mars. Han har ikke tatt stilling til forslaget.

Oslo Sps fylkesleder Lars Rottem Krangnes er heller ikke fornøyd med Navarsetes løsning, og håper på at partiet til slutt klarer å finne en løsning.

Men Navarsete fikk støtte fra fylkeslederne i Finnmark og Telemark.

Kirken splittet
Også kirken er splittet i saken.

- Kirken trenger ikke noen blasfemiparagraf. Ikke Gud heller. Han klarer seg godt selv. Spørsmålet er om samfunnet trenger en slik signalretning som en paragraf av denne retning gir. Vi vil ha en samtale og en offentlig kultur som ikke river de hellige skrifter i stykker, sier Biskop og preses i Den norske kirke, Olav Skjevesland til Aftenposten.

Leder Nils Tore Andersen i Kirkerådet vil fjerne paragrafen, men understreker at saken ikke er diskutert i Kirkerådet, og at han uttaler seg på egne vegne.

- Det skal ikke være rettssaker som skal avgjøre hva som er rett og galt i det religiøse innholdet. Ytringsfrihet er viktig, og alle religioner må lære seg å ta imot kritikk, sier han til Aftenposten.

(Dagbladet.no kommer med mer)

Dette var lovforlaget

Straffelovens paragraf 135, den såkalte rasismeparagrafen, foreslås utvidet til å gjelde hatefulle ytringer «slik at bestemmelsen ivaretar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn.»


Til tross for at regjeringen vil forby hatefulle ytringer om religion eller livssyn, understrekes det likevel at kritikk av troslærdommer eller ateistiske ytringer er beskyttet av ytringsfriheten:


«For at blasfemiske ytringer skal kunne straffes, må det forutsette at ytringene er forhånende eller på annen måte sterkt krenkende, fjernt fra ethvert saklig meningsinnhold og uten å inngå i de prosessene som ytringsfriheten legger til rette for; sannhetssøking, demokrati og individets frie meningsdannelse»,

Saken skulle nå ut på høring. Det var ventet en innstilling fra regjeringen i mai, men dette droppes nå. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer