Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp-Trygve omfavner Ap-Anniken

Sps parlamentariske leder vil også betale for pass av bestemor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiets parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum, kaster seg på omsorgsbølgen og tar varmt i mot Anniken Huitfeldts forslag om betalt omsorgspermisjon.

- Dette er veldig bra. Det Anniken foreslår i Dagbladet er helt riktig tenkt. Der er så mange som tar ansvar for eldre foreldre som trenger omsorg. Hvis det kan bidra til at flere kan få bo i eget hjem, og at mange kan stå lenger i jobb, er dette veldig bra. Det er en vinnvinn-situasjon for samfunnet, sier Vedum til Dagbladet.

Betale for pass
Torsdag tok leder av kvinnenettverk til orde for å vurdere alternativer til den offentlige eldreomsorgen. Helt konkret vil hun vurdere å betale for pass av foreldre.

- Vi har vært veldig opptatt av tidsklemma for yngre kvinner med innføring av foreldrepermisjon. Gode ordninger for de som er i tidsklemma har økt yrkesdeltakelsen. Derfor mener jeg det er grunn til å spørre om vi kan tenke oss å gi yrkesaktive kvinner, som har omsorg for andre i andre faser av livet, rausere ordninger, sa Huitfeldt til Dagbladet.

Sp er med
Nå får hun varm støtte fra regjeringspartiet Sp, som gjerne ser at forslaget blir nærmere konkretisert. Dermed kan Huitfeldts forslag bli ny politikk, om hun og Ap velger å ta forslaget inn i regjeringen.

- Det var Anne Enger i sin tid som lansere omsorgslønn, kanskje vi kan se på forbedringer av den? Kanskje staten kan finansiere at man kan få være med eldre foreldre hjemme? Men man må også se avlastningstilbud og andre grep som gjør at det blir tryggere å bli boende i eget hjem som gammel. Det er utelukkende positivt, sier Vedum.

- Vi vil at staten skal dekke 50 prosent av de utgiftene kommunene i dag har til nettopp omsorgslønn. Også må vi ser mer konkret på dagens ordning og sørge for at den er mer tilpasset den tida vi lever i, legger han til.

Også retten til ti dager betalt omsorgspermisjon, er Vedum åpen for at staten skal ta regninga for.

- Ja, vi må se på alle mulige løsninger, sier han.

I omsorgsklemma
I løpet av de siste ti årene har kvinners sykefravær ligget 50 til 60 prosent høyere enn hos menn. Huitfeldt mener godt voksne kvinners omsorg for eldre foreldre kan ha noe med det konstant høye sykefraværet hos kvinner å gjøre. Etter barneomsorg, tar særlig kvinner ansvar for eldre eller syke foreldre, mener hun.

- Vil ikke dette være å avhjelpe behovet i eldreomsorgen med nye permisjonsordninger i stedet for
å styrke dagens eldreomsorg?

- Vi må gjøre begge deler. Vi må øke antall hender i eldreomsorgen, men vi har jo tenkt at byrden skal fordeles likt mellom kjønnene. Vi må sørge for at ansvaret også faller på sønnene, sa hun til Dagbladet torsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media