Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp tvinges inn i Frps favn

Når Arbeiderpartiets sentralstyre i morgen ettermiddag vedtar partiets motforslag til kontantstøtten, er det et vedtak om mer enn ja eller nei til kontantstøtte. Det er også et politisk strategivalg som fører regjeringspartiene inn i Fremskrittspartiets og Høyres favn i en viktig politisk sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets opplegg er nei, nei og atter nei til kontantstøtte til småbarnsforeldre. Etter alt å dømme blir partiets forslag lengre og mer fleksible permisjonsordninger, anledning for småbarnsforeldre til å arbeide kortere dager og full barnehagedekning.

Ap har hatt en tenkegruppe for velferdsspørsmål i sving. Det er forslagene herfra som skal diskuteres på sentralstyremøtet. Et forslag om å gi småbarnsforeldre ekstra feriedager i steden for kontantstøtte har allerede lekket ut, og møtt kraftig motstand. Det er derfor lite tenkelig at sentralstyret vil gå inn for det. Ap vil ikke gå inn for tiltak som fører til store utbetalinger til småbarnsforeldre som gruppe. Ifølge partiet er det andre som mer trenger et løft. Skal det satses milliardbeløp på småbarnsforeldrene, vil eldre og syke bli skadelidende, mener Ap.

Politisk valg

Arbeiderpartiet vil ikke følge oppfordringen fra lederen i Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, om å gå inn for en annen kontantstøttemodell enn barne- og familieministeren, fordi kontantstøtten blir innført uansett. Ap er ikke interessert i noen «nest-verst»-kontantstøtte-løsning, som også svært mange i Senterpartiet mener er bedre enn Svarstad Hauglands opplegg.

I dette kan det også ligge et viktig politisk strategivalg. Regjeringens forslag kan bare vedtas med støtte fra Høyre og Frp. Ap kan med sitt valg en gang for alle vise hvem regjeringen er avhengig av for å få gjennom hjertesakene i sin politikk.

Dersom det fester seg et inntrykk av at regjeringen med støtte fra Frp raserer de offentlige barnehagene, vil det gi regjeringspartiene noe å tenke på.

Høyre-venstre-debatt

I et videre perspektiv spiller Aps valg også en rolle i debatten om sentrum er et selvstendig tyngdepunkt i norsk politikk, eller bare en del av en høyre-venstre-akse i det politiske landskapet.

Kontantstøtten vil bli en del av den økonomiske politikken. Regjeringens håp har vært å kunne spille både på H/Frp og Ap for å få flertall for sine forslag. Med Aps steile holdning til kontantstøtten, må regjeringen etter alt å dømme gå til H/Frp for å be om støtte til sitt første egne budsjettforslag til høsten.

Aps argumentasjon gir seg selv: Sentrumsregjeringen betyr en høyredreining av norsk politikk. Den er ikke noe selvstendig politisk alternativ, men en del av høyreaksen i norsk politikk.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!