Sp-Vedum blir med i bunadsgeriljaen

I Stortingets spørretime møter Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum i bunad. Der skal han stille Erna Solberg til veggs om nedleggelse av fødetilbud i distriktene.

SE TV NÅ: Video: Stortinget Vis mer

STORTINGET/HELGELANDSKYSTEN (Dagbladet): Bunadsgeriljaen er - stort sett - kvinner iført bunad som kjemper for at lokale fødetilbud ikke skal legges ned i distriktene.

I GERILJAEN: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med bunad under Stortingets muntlige spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I GERILJAEN: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med bunad under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Det startet på Nordmøre, men har spredd seg til Helgelandskysten og er blitt, sammen med den såkalte nærpolitireformen, et av de største symbolene for kampen mot sentralisering.

Selveste distriktsgeneralen Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, stiller derfor i bunad i dagens spørretime. Han er nå offisielt tatt opp i geriljaen.

- Det er en valdresbunad. Bunadsgeriljaen er norsk folkestyre på sitt beste. Det handler om tryggheten til folk, sier Vedum på vei inn i salen.

Anja Cecilie Solvik, som startet bunadsgeriljaen, sier følgende til Dagbladet om Vedums bunadsstunt.

- Sp har fremmet forslag for å stanse nedleggingen av fødeavdelingen i Kristiansund, DPS og Aure Rehab som skal behandles i stortinget 14. mai. At Vedum i dag stiller i bunad under Stortingets spørretime overrasker meg positivt. Dette viser at folkets røst når helt inn i Stortingssalen, skriver Solvik til Dagbladet i en tekstmelding.

Erna: - Bunad vakkert

I sitt spørsmål til Erna Solberg i Stortingets spørretime konfronterte Vedum statsministeren med protestene hun blir møtt med fra kvinner som frykter at de i verste fall kan miste barnet - hvis de ikke når fram til sykehus.

- Jeg er enig i at bunad er et vakkert plagg, sa Solberg, med et nikk til den bunadskledde Vedum, før hun avviste at det er en sentralisering som skjer på Helgelandskysten.

- Utfordringen i noen av disse sakene er at det egentlig ikke handler om sentralisering, men lokalisering. På Helgeland handler det om hvor tilbudet skal ligge. Dette er en prosess som startet i 2013 der man skulle se på strukturen og ha flere alternativer oppe, sa Solberg og viste til at det fortsatt kan bli flere fødetilbud.

Oslo til Otta

Solberg poengterte også at den største nedgangen i fødetilbud på mindre steder i landet skjedde mens Senterpartiet satt i regjering.

- Hvordan du skal organisere landets fødetilbud er ikke et foretaksansvar, men et politisk ansvar. Vi ser at antall kvinner som føder utenfor sykehus øker, og er nå 500 i året. Ikke-planlagte fødsler utenfor sykehus har tre ganger så høy risiko for at barnet dør, slo Vedum fast.

I sin avslutningsreplikk kom Vedum med et tankeeksperiment.

- Hvis fødende i Oslo fikk beskjed om at de måtte føde i Otta, ville det selvsagt vært helt uakseptabelt. Det er sånn situasjonen er i distriktene, det er disse avstandene vi snakker om. Selvfølgelig ville vår statsminister vært imot at fødende i Oslo skulle reise til Otta. Vi mener det bør være samme standard om du bor i Distrikt-Norge eller i Oslo, sier Vedum.

Erna møtte protester

Denne uka var Erna Solberg i Sandnessjøen, Vega og Brønøysund - og møtte der bunadskledde aktivister som krevde svar på hvorfor lokale fødetilbud legges ned.

Vedum vil følge opp aktivistenes spørsmål og stille Erna til veggs i spørretimen, som du kan følge øverst i denne saken.

SANDNESSJØEN: Hundrevis av bunadsaktivister, verftsarbeidere, skoleungdom og andre helgelendinger møtte statsministeren utenfor Sandnessjøen sykehus i dag. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Kirsten Karlsen, Dagbladet Vis mer

Anja Cecilie Solvik som startet bunadsgeriljaen til forsvar for lokalsykehuset i Kristiansund, fortalte Dagbladet denne uka at bunadsgeriljaen har fått 35 000 medlemmer på fire uker.

- Jeg er veldig glad for at folk engasjerer seg og ytrer seg. Det er demokrati i praksis. Bunaden har gitt oss noe å samle oss rundt. Vi har snudd apati til handling og kraft. Bunaden handler om det stedet du er født. Det er et sterkt symbol. Du føler deg sterk når du tar på deg bunaden, sier Solvik.

På turen langs Helgelandskysten møtte Erna Solberg også motstand fra lokale Høyre-topper.

Høyres ordførerkandidat i Sandnessjøen, Stig Tore Skogsholm, er krystallklar:

- På Helgeland har vi 7000-8000 mennesker som bor på øyer. Hvis de må reise fire timer for å komme fram, trenger de ikke sykehus, men begravelsesbyrå. Hvis vi mister sykehuset her, klapper hele korthuset sammen, sier han, og mener hele lokalsamfunnet.