Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partibarometeret for april:

Sp-velgere lojale tross sexmeldingsbråk

Senterpartiet går noe fram i partimålingen for april. Arbeiderpartiet med ny bunnmåling på 23,2 prosent.

GÅR FRAM: Velgerne har så langt ikke straffet Senterpartiet for sexmeldingsbråket.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GÅR FRAM: Velgerne har så langt ikke straffet Senterpartiet for sexmeldingsbråket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om sexmeldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete fra en hyttetur i 2016 har tilspisset seg denne uka.

Likevel går Senterpartiet 1,7 prosentpoeng fram på Ipsos’ partibarometer for april, og får sin nest sterkeste måling siden juni 2017.

I går anmeldte partileder Trygve Slagsvold Vedum saken etter at ingen av de ti som var på hytta tok ansvaret for meldingen innen fristen som ble satt.

Lojale velgere

På Ipsos' aprilmåling for Dagbladet, gjennomført denne uka, har Sp nå 11,9 prosent oppslutning, og ville fått 20 mandater på Stortinget hvis dette var valgresultatet. Tallene er hentet inn fra mandag til onsdag denne uka.

- Hvis vi ser på bakgrunnstallene ser vi at Senterpartiet fortsatt har den høyeste lojaliteten sammenliknet med valget i fjor. De beholder 93 prosent av sine velgere. Hvordan sånne saker slår inn er ofte uberegnelig, sier Bernt Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han viser til at mens Arbeiderpartiet ble straffet for Giske-saken, mistet ikke Høyre oppslutning under Tonning Riise-saken.

Johannes Bergh, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, mener det er forskjeller mellom partiene som kan forklare dette.

- Arbeiderpartiet har en sterkere tradisjon for å være et parti som er opptatt av likestilling, og de har flere profilerte feministiske politikere. Derfor ble det en spesielt vanskelig for dem med en #metoo-sak. Her ble det en motsetning mellom liv og lære, sier Bergh. Han fortsetter:

- Senterpartiet har ikke den samme tradisjonen for å fronte likestilling som en av sine viktige saker, og det kan gjøre det lettere å komme gjennom dette. Det er uansett en uheldig sak, men det blir likevel ikke den samme åpenbare avstanden mellom liv og lære.

Ny bunnmåling

For Arbeiderpartiet er det fortsatt dårlige tall. På partibarometeret for april ender partiet på 23,2 prosent oppslutning, enda dårligere enn forrige måneds bunnotering på 23,7 prosent. Hadde dette vært valgresultatet, ville Ap mistet sju av sine 49 mandater på Stortinget.

- Arbeiderpartiet har ligget lavt i lengre tid, så de har ikke lykkes med å mobilisere velgerne og komme tilbake på den politiske arenaen, sier Bergh. Han fortsetter:

- Det man har sett på tidligere målinger er at Ap hadde mange velgere på gjerdet som de kunne ha mobilisert. Nå har de ikke det på denne målingen, så det ser ut som en del av velgerne som hadde forlatt dem nå har gått til andre partier. De har ikke lenger noe reservoar av velgere de kan mobilisere.

SV og Rødt gjør det betydelig bedre. SV ligger på 6 prosent oppslutning, noe tilbake fra forrige måneds oppslutning på 6,6 prosent. Dersom dette hadde vært valgresultat, ville partiet fått 11 mandater på Stortinget mot dagens 10.

Rødt går betydelig fram med nesten dobbelt så høy oppslutning som ved valget i høst. På siste måling får Rødt 4,7 prosent oppslutning, en framgang på 1,4 prosent, og 8 mandater på Stortinget om dette hadde vært valgresultatet. MDG ligger stabilt nær forrige års valgresultat, med 3 prosent oppslutning i april.

Borgerlig flertall

April-målingen viser også et borgerlig flertall, med både KrF og Venstre over sperregrensen. «Listhaug-effekten» vi så etter regjeringskrisen i mars, er likevel over.

- Det er bare én endring som er signifikant, og det er endringen for FrP. De fikk en opptur i mars, hvor noen målinger var opp over 20 prosent, men nå har det stabilisert seg på et vanlig nivå rundt 16 prosent, sier Aardal.

Bergh er enig i vurderingen.

- Den største endringen, som også er utenfor feilmarginen, er at FrP går tilbake i forhold til forrige måned. Likevel ligger de på et høyt nivå i forhold til tidligere målinger, så det var nok heller sånn at forrige måneds måling var kunstig høy på grunn av Listhaug-saken, sier han.

Resultatet på april-målingen ligger nært valgresultatet på 15,2 prosent i fjor, og ville gitt partiet 28 mandater om det var valgresultat. Til sammenlikning fikk FrP hele 20,8 prosent oppslutning på marsmålingen.

Over sperregrensen

Høyre får en oppslutning på 24,9 prosent, nært valgresultatet på 25 prosent i fjor, som ville gitt 46 mandater på Stortinget mot dagens 45. KrF og Venstre går også noe fram, KrF med 0,6 prosentpoeng og Venstre med 0,8.

- KrF og Venstre kommer over sperregrensen, og da blir det et betydelig borgerlig flertall. Det er en illustrasjon på hvor viktig sperregrensen er, sier Bergh.

Hvis april-målingen hadde vært valgresultat, ville begge partiene fått 7 mandater hver på Stortinget, mens de i dag har 8 hver.

Erna Solberg er fremdeles stjerna som statsminister. 57 prosent av de spurte synes hun gjør en god jobb, 33 prosent mener det er middels, og bare 6 prosent mener hun gjør en dårlig jobb. Hun er spesielt populær blant dem som tjener mer enn 1 million i året. Her er det 72 prosent som mener hun gjør en god jobb.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media