Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp: Viktig med nasjonal kontroll over Saga

- Dersom ikke Hydro og Statoil finner grunnlag for å heve sitt bud på Saga, må vi bruke lovregler for å sikre mest mulig nasjonal kontroll over Saga, sier leder i næringskomiteen Morten Lund (Sp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier at Hydro og Statoil er de fremste redskapene i denne prosessen. Finner de ikke at det er god forretning å gå videre, må lovverket brukes, mener han. Lund sier at petroleumsloven og lov om erverv inneholder flere muligheter til å stille krav til oppkjøpere, og mener disse bør brukes hvis Saga blir kjøpt opp av et utenlandsk selskap.

- Det kan godt bli utenlandsk oppkjøp, men vi må ta vare på kompetansen, arbeidsplassene og fortjenesten, og sikre en viss form for nasjonal kontroll, sier Lund.

Elf krever bare minst 67 prosent av aksjene i Saga, og dermed kan ikke staten blokkere for et salg gjennom sin eierandel på 20 prosent. Men staten kan beholde en stor eierandel i Saga etter et eventuelt oppkjøp.

Morten Lund mener tilbudet fra Elf demonstrerer at betingelsene på norsk sokkel «ikke er så aller verst», og at utenlandske selskaper ikke har latt seg skremme av politiske uttalelser om at man ønsker en norsk løsning.

(NTB)