- Sp vil bare hate EØS

Vi kan beholde rikdommen fra vannkraften, mener Sponheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Dette er overhodet ikke alvorlig for Norge, sier Lars Sponheim om EFTA-domstolens avgjørelse om hjemfallsretten.

Han mener regjeringa med SP i spissen nå bruker saken for det den er verdt.

- SP bruker dette som en grunn til å hate EØS enda mer. Poenget her er at vi har tre regjeringspartier som er uenige om EØS-spørsmålet, sier Sponheim til Dagbladet.no.

Finnes andre ordninger

For Venstre-lederen er ikke overrasket over at EFTA-domstolen i dag avgjorde at den norske hjemfallsretten er i strid med EØS-avtalen. Han mener det har ligget i kortene i flere år.

- Nei, jeg ble ikke overrasket over utfallet. Den forrige regjeringen jobbet også med dette spørsmålet, og skisserte flere alternative ordninger for å bevare likebehandlingsprinsippet, sier Sponheim til Dagbladet.no.

Han mener det nå blir viktig å finne fram til andre ordninger som kan ta vare på likebehandlingsprinsippet.

- Det kan være grunn til å være urolig for at et tap i EFTA-domstolen vil ødelegge muligheten for å finne en annen hjemfallsordning.

INGEN KATASTROFE: Venstreleder Lars Sponheim mener Sp bruker hjamfallsrettten for å bli kvitt EØS-avtalen. - Her er det mulig å finne alternative løsninger, sier Sponheim. Foto: SCANPIX
INGEN KATASTROFE: Venstreleder Lars Sponheim mener Sp bruker hjamfallsrettten for å bli kvitt EØS-avtalen. - Her er det mulig å finne alternative løsninger, sier Sponheim. Foto: SCANPIX Vis mer

Hjemfall ved salg

Venstre har tidligere skissert alternative hjemfallsordninger som for eksempel en ordning der hjemfall utløses for alle ved salg.

- Det betyr at hvis kommuner eller fylkeskommuner vil selge vannkraftverk så utløses hjemfallsretten. Samtidig er vi opptatt av at ikke alle de enorme verdiene går rett til staten. Da bør de kunne betale en kompensasjon for bortfall av inntekter til kommunene og fylkeskommunene, sier Sponheim.

Viktig spørsmål

Gunnar Kvassheim (V), leder for energi- og miljøkomiteen på stortinget, er heller ikke overrasket over dommen.

- Det er et viktig spørsmål, som det var greit å få prøvd i EFTA-domstolen. Venstre vil i utgangspunktet jobbe for å beholde hjemfallsordningen, men vi ønsker en hjemfallsordning som ikke innebærer forskjellsbehandling, sier Kvassheim.

Kvassheim synes ikke det er noen grunn til å revurdere EØS-avtalen etter dagens dom.Fornøyd Norsk Industri
Norsk Industri, som representerer 2000 bedrifter i Norge, er fornøyde med EFTA-dommen.


- Norsk Industri er glad for at domstolen har fastslått at industribedriftene har vært diskriminert som eiere av vannkraftverk. Vi imøteser en endring av industrikonsesjonsloven med målsetting om å likebehandle offentlige og industrielle eiere av vannkraftverk, sier direktør Svein Sundsbø i Norsk Industri i en pressemelding.

De ønsker nå en løsning slik flertallet i Hjemfallsutvalget skisserte.


- Det er viktig at endringene i bestemmelsene gjøres slik at industriens tilgang på langsiktig og stabil kraft kan bygge opp under en svært viktig eksportindustri. Norsk Industri mener at flertallsinnstillingen fra Hjemfallsutvalget vil være et godt utgangspunkt for å utforme en ny industrikonsesjonslov, sier Sundsbø.