Sp vil bli en av de tre store

Trygve Slagsvold Vedum mener det er realistisk å passere Frp.

JAKTER PÅ SIV: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har lenge varslet jakt for å bli større en Frp. Her sammen med parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets oppsummerende pressekonferanse før sommerferien på Stortinget i dag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
JAKTER PÅ SIV: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har lenge varslet jakt for å bli større en Frp. Her sammen med parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets oppsummerende pressekonferanse før sommerferien på Stortinget i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Drømmen om å passere Frp i oppslutning, lever i beste velgående i Senterpartiet.

- Målet er at Sp skal bli et av landets tre største partier, sammen med Høyre og Arbeiderpartiet, sa Trygve Slagsvold Vedum da Senterpartiet i formiddag oppsummerte stortingsåret.

- Fordi det trengs ei politisk kraft som ikke tror på sentraliserende løsninger, sier Sp-lederen.

En milepæl

Vedum la vekt på at det er en milepæl at for Senterpartiet å gå gjennom et helt stortingsår med en oppslutning på over 10 prosent.

- Det siste året har organisasjonsmessig og oppslutningsmessig vært en helt ny virkelighet for Senterpartiet.

Sp-lederen opplyste at han har brukt mye tid de siste månedene på å etablere lokallag og kommunevalglister.

- Målet er å stille lister i alle kommuner, det tror jeg vi skal klare. Når mottoet vårt er at vi tror på hele Norge, da må vi ha lister i hele Norge, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Ny dynamikk

Parlamentarisk leder Marit Arnstad poengterte at partiet med nær fordobling av stortingsgruppa har fått en ny kraft i stortingsarbeidet etter valget, der Sp også styrket posisjonen i forhold til regjeringspartiene.

- Vi har opplevd en ny type politisk dynamikk, som har gitt oss muligheter i vårsesjonen. Men som opposisjonsparti taper vi selvsagt også en del saker. Der vi ikke får flertall er det likevel viktig å bidra inn i diskusjonen fordi det fører til en oppmerksomhet rundt viktige samfunnsinteresser som vi har som ansvar å målbære.

- Vi har fått en styrke etter valget som vi merker har løfta oss. Vi har fått ei stortingsgruppe som er veldig kapabel, ivrig, arbeidssom og ikke minst debattglad, sier Marit Arnstad.

Sp-nestoren understreker at partiet hennes har fått langt større innflytelse i opposisjon det siste året. Marit Arnstad mener det kan dokumenteres med 12 saker der Senterpartiet har fått gjennomslag i Stortinget:

1. Ingen kommuner skal slås sammen med tvang

Senterpartiets vurdering: - Anført av Senterpartiet ble tvangskameratene Frp, Høyre og Venstres drøm om å bruke trusler og tvang for å slå sammen enda flere kommuner, stoppet. Vi har både fått flertall for at kommunesammenslåinger skal være frivillig, og for at inntektssystemet ikke skal brukes til å tvinge kommuner inn i sammenslåinger. Sp fikk også stoppet regjeringens tvangssammenslåing av kommunene Leka, Bindal, Vikna og Nærøy.

2. Evaluering av 6-årsreformen

Senterpartiets vurdering: - Med Reform 97 skulle seksåringenes få en glidende og myk tilvenning til den skoledagen som ventet på andre trinn. I stedet har de blitt presset inn i en skolehverdag med målstyring og testhysteri. Etter forslag fra Senterpartiet skal 6-årsreformen endelig evalueres.

3. Dødsgebyret ble gravlagt

Senterpartiets vurdering: - Regjeringen har gitt så store skattelettelser til de rike at det ikke lenger ga nok penger i kassa å skattlegge de levende. Frp, Høyre og Venstre ville derfor innføre et gebyr på 1130 kroner for skifteattest ved dødsfall. Det var Senterpartiet som først oppdaget og tok opp saken, før vi foreslo å skrote forslaget i Stortinget. Gebyret ble så stanset i forhandlingene om revidert budsjett.

4. Pensjonsslippen kommer tilbake i postkassa

Senterpartiets vurdering: - Igjen hadde Frp, Høyre og Venstre gitt så mye penger til de rikeste at folk flest måtte betale for festen. Denne gangen skulle ikke lenger landets pensjonister få muligheten til å få pensjonsslippen sin i postkassa. Etter forslag fra Senterpartiet ble dette eldrefiendtlige forslaget stoppet – dermed kommer pensjonsslippen tilbake på papir.

5. Styrket matberedskap

Senterpartiets vurdering: - Det er et nasjonalt ansvar å sørge for at vi kan brødfø vår egen befolkning i en krisesituasjon. Etter forslag fra Senterpartiet har derfor stortingsflertallet gitt regjeringen marsjordre om å etablere beredskapslagre for matkorn. I tillegg har regjeringen blitt pålagt å stramme inn jordvernet, slik at enda mer matjord ikke blir lagt under asfalt – eller under gedigne Ikea-varehus.

6. Evaluering av fastlegeordningen

Senterpartiets vurdering: - En VG-undersøkelse fra sommeren 2015 viste at mange kommuner i Norge sliter med å få tak i nok fastleger. Flere spår at ordningen vil bryte sammen. Rekrutteringssvikten rammer folk i hele landet. Senterpartiet greide, sammen med de øvrige opposisjonspartiene, å skape flertall for at regjeringen skulle evaluere finansieringsordningen og redusere gjennomsnittlig listelengde for legene. Det ble også vedtatt flere andre tiltak for å styrke rekrutteringen av fastleger.  

7. Tryggere pasienttransport

Senterpartiets vurdering: - Når folk blir syke skal de være sikre på at de blir fraktet trygt fram til sykehuset i tide, uavhengig av hvor de bor. Gjennom vinteren har vi hørt om «bomturer» – taxisjåførene slår inn bomtur mens pasienten sitter og venter – lang ventetid for alvorlig syke kreftpasienter og andre svært utsatte grupper. Etter forslag fra Senterpartiet skal regelverket for pasientreiser gjennomgås. I tillegg skal det legges fram tiltak for å forenkle og forbedre ordningen.

8. Større satsing på biogass

Senterpartiets vurdering: - Biogass kan erstatte store mengder fossilt drivstoff. Det kan lages av alt fra planterester og matavfall til husdyrgjødsel. Er det en ting det er mye av på gårdsbruk i hele landet, så er det nettopp husdyrgjødsel. Da stortingsmeldingen om avfall og sirkulær økonomi ble behandlet i februar, fikk Senterpartiet flertall for å utrede om det er hensiktsmessig å ta inn husdyrgjødsel ved bygging av nye anlegg for biogass- produksjon og legge til rette for egne tilskuddsordninger hos Enova for avfallsanlegg som tar imot husdyrgjødsel til biogass-produksjon.

9. Én times fysisk aktivitet i barne- og ungdomsskolen

Senterpartiets vurdering: - Norsk skole er for stillesittende. Samtidig vet vi at fysisk aktivitet er bra barn og unges vekst og utvikling – og at det er forebygger mot en rekke sykdommer. I november 2017 ble det klart at Senterpartiet fikk flertall på Stortinget for å gi alle barn og ungdommer mellom seks og 16 én time om dagen med bevegelse og fysisk aktivitet.

10. Evaluering av innsatsstyrt finansiering av sykehusene

Senterpartiets vurdering: - Det har blitt for stor vekt på kroner og øre i sykehusdriften. Finansieringen av de regionale helseforetakene er i hovedsak todelt og består av en basisbevilgning og en aktivitetsstyrt bevilgning. Aktivitetsbasert finansiering fører til at det blir lagt for sterk vekt på inntjening. Mange rapporterer om at dette nå blir styrende helt ned på avdelingsnivå i helsetjenesten, og at det kan føre til uheldig praksis og feilprioriteringer. I februar 2018 vedtok stortingsflertallet å kutte den aktivitetsstyrte bevilgningen fra 50 % til 40 prosent i statsbudsjettet for 2019. Stortinget vedtok også at regjeringen skal evaluere hvordan finansieringen påvirker prioriteringsbeslutningene i sykehusene.

11. Oppheve kravet om funksjonelt skille i små og mellomstore strømselskaper

Senterpartiets vurdering: - Da Stortinget i 2016 vedtok den nye energiloven, bestemte stortingsflertallet seg for å dele alle norske kraftselskaper i to fra 2021; ett selskap for drift av strømnettet og ett for all annen virksomhet. Resultatet ville blitt byråkrati og sentralisering. Det ville også blitt svært kostbart og hadde tvunget små selskaper til å slå seg sammen. Senterpartiet foreslo i 2017 å moderere kravet om et slikt skille til kun å gjelde strømselskaper med over 30 000 kunder. Det er i dag kun 15 av 123 nettselskap som har dette. Forslaget fikk flertall i Stortinget.

12. Regjeringskvartalet i tre

Senterpartiets vurdering: - Alt for mye av de statlige prosjektene går til utenlandske aktører. Senterpartiet mener at offentlige prosjekter er nødt til å bruke pengene slik at det styrker norsk næringsliv og gir arbeidsplasser i Norge. Vi lanserte derfor forslaget om å bygge regjeringskvartalet i tre. Sammen med KrF og Arbeiderpartiet dannet vi flertall for det. Nå skal tre være et hovedelement i det nye regjeringskvartalet. En seier for norske interesser, norsk treindustri og for miljøet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer