NEI TIL NASJONALE PRØVER:  Senterpartiet vil vrake dagens nasjonale prøver. Her er de to nestlederne i partiet, Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe, på Senterpartiets landsmøte i Loen.
Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
NEI TIL NASJONALE PRØVER: Senterpartiet vil vrake dagens nasjonale prøver. Her er de to nestlederne i partiet, Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe, på Senterpartiets landsmøte i Loen. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpixVis mer

Sp vil droppe de nasjonale prøvene

Partiet er lei målehysteriet i skolen, og vil heller ha såkalte utvalgsprøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOEN (Dagbladet): Senterpartiets landsmøte vedtok i dag at pariet vil erstatte dagens nasjonale prøver i grunnskolen med utvalgsprøver, hvor et utvalg elever eller skoler kartlegges for å få et bilde av tilstanden i norsk skole. 

- Vi vil redusere byråkrati og ressursbruk knyttet til prøvene, og samtidig unngå uheldig sammenligning mellom skoler, sier programkomiteens leder, Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum, til Dagbladet.

Lei målehysteri Senterpartiet Akershus og Senterungdommen hadde fremmet endringsforslag: Fylkeslaget vil bevare de nasjonale prøvene, mens Senterungdommen vil avskaffe prøvene helt.

Men etter det Dagbladet forstår, var partiledelsen trygg på at forslaget villle gå gjennom som innstilt av sentralstyret.

Slagsvold Vedum er lite imponert over hvordan de nasjonale prøvene fungerer i dag.

- I Oslo har vi sett episoder der skolene fritar svake elever fra nasjonale prøver for å blåse opp resultatene. Dette målehysteriet er ingen tjent med. Det er kvaliteten på undervisningen som teller, sier han. 

Utdanningsforbundet har lenge ivret for forslaget som Senterpartiet nå går inn for. I februar i fjor publiserte Utdanningsforbundet en  undersøkelse som viste at sju av ti rektorer mener at de nasjonale prøvene brukes til å rangere skoler - ikke til å gi elevene et bedre tilbud.

Respons Analyse utførte spørreundersøkelsen blant 300 rektorer i Norge for Utdanningsforbundet.

- Helt feil Senterungdommen har lagt vekt på at Elevorganisasjonen er imot prøvene, forteller Senterungdommens leder, Sandra Borch, til Dagbladet.

- Det skal vi ta på alvor. Vi har sett skoler som styrer undervisningen etter de nasjonale prøvene framfor læreplanene. Vi har fått tilbakemelding fra elever der drilling på gamle nasjonale prøver går på bekostning av undervisningen. Det blir helt feil, sier hun.

Senterpartiets regjeringspartnere er heller ikke fornøyd med dagens system. Utdanningsminister Kristin Halvorsen (SV) sier til Dagbladet at SVs nylig vedtatte arbeidsprogram inneholder samme forslag som Sps sentralstyre nå fremmer, altså utvalgsprøver. Utover å vise til dette, vil hun ikke kommentere forslaget ytterligere nå. 

I Arbeiderpartiets forslag til nytt arbeidsprogram, som partiets landsmøte skal ta stilling til 19. april, heter det at partiet vil: «Fornye og forenkle det nasjonale kvalitetsvurderingssystemet og sikre at resultatene fra kartlegginger og nasjonale prøver benyttes til konkret forbedringsarbeid».