Sp vil gi homofile full adopsjonsrett

Senterpartiet vil gi homofile full rett til å adoptere. Homofile gleder seg, mens Kristelig Folkeparti er skuffet over Sp-landsmøtets vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsmøteflertallet gikk søndag inn for at homofile skal ha samme mulighet til å adoptere barn på samme vilkår som heterofile. Dermed blir denne radikale formuleringen tatt inn i stortingsvalgprogrammet 2001-2005.

Vedtaket ble gjort med 94 mot 91 stemmer. Mindretallet gikk inn for et forslag om at det bare skulle være mulig for homofile å adoptere barn i de tilfeller en av partene har tilknytning til barnet.

Et forslag om at hele punktet om homofiles rett til å adoptere skulle tas ut av programmet fikk bare noen få stemmer. Senterpartiet går dermed lenger enn regjeringen, som har foreslått den samme ordningen som mindretallet gikk inn for.

Et forslag fra flertallet i redaksjonskomiteen i Sp om at homofile skal ha samme rettigheter ved ansettelse i kirken som andre, ble imidlertid tatt ut av partiprogrammet med stort flertall.

- Debatt sporet av

Kristelig Folkepartis leder Valgerd Svarstad Haugland sier hun er skuffet over at Senterpartiet nå går inn for at homofile skal få like rettigheter som heterofile når det gjelder adopsjon.

- Jeg tar deres avgjørelse til etterretning, og registrerer at det er med knapt flertall de er gått inn for det. Men jeg er skuffet over at hele debatten har sporet av, og at man skal ta mer hensyn til homofiles rettigheter enn til barns rettigheter, sier Svarstad Haugland til NTB.

Hun mener ikke at Senterpartiets vedtak har svekket sentrumsalternativet foran høstens Stortingsvalg.

- Nei, dette er en av mange saker og ett punkt vi er uenige om. Det fører ikke til at sentrumsalternativet er vraket av den grunn. Men jeg er lei meg for vedtaket og er veldig uenig i det, sier Svarstad Haugland.

Glad Grønlien Østmoe

Avtroppende nestleder Åse Grønlien Østmoe var den som varmest talte for de homofiles rett til å adoptere. Med et følelsesladet innlegg på landsmøtets første dag sikret hun trolig flertall for sitt syn. Søndag var hun litt overrasket, men meget godt fornøyd.

- Jeg er glad landsmøtet sa ja til fulle rettigheter. Mellomstandpunktet med reservasjoner ville ha vært det dårligste, fordi det fortsatt stempler homofile som mindreverdige mennesker, sier hun til NTB.

Østmoe er overrasket over vedtaket, men hun har hele tiden trodd at folk i Sp har vært på gli i denne saken. Grønlien Østmoe har ingen problemer med å se at flertallets standpunkt er kontroversielt.

- Standpunktet kan føre til at vi kan få nye velgere, men det kan også skje en liten avskalling, sier hun.

- Uproblematisk

Partileder Odd Roger Enoksen opplever ikke flertallsvedtaket som problematisk. Han sier at det er et følsomt tema der det er sterkt ulike oppfatninger.

- Selv har jeg lenge gått inn for homofiles rett til å adoptere, men jeg har ønsket å begrense det en del. Likevel er vedtaket et skritt i riktig retning, sier Enoksen til NTB.

Nestleder Torgeir Einum i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil Frigjøring (LLH) er glad for Sps avgjørelse.

- Det viser at verden går framover, sier Einum til NTB.

Men Einum påpeker at han er skuffet over at Senterpartiets landsmøte lørdag ikke gikk inn for at homofile skal kunne ansettes på lik linje med heterofile i kirken.

- Men det er gledelig å se at Sp tør være litt mer radikale når det gjelder adopsjon for homofile. Kanskje de ikke er så opptatt av KrF og sentrumsalternativet som for fire år siden. Det virker som de tør satse mer på Senterpartiet, sier Einum.

(NTB-Svein Kristoffersen/Sofia M. Fossum)